Cenge Giderken Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi

Güncelleme Tarihi:

Cenge Giderken Şiiri Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Şiirin Türü, Konusu Ve İncelemesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:27

Aşk, savaş, özlem ve daha birçok içerikle alakalı şiirler bulunmaktadır. Her şiirin kendine has bir yapısı olduğu herkesçe bilinmektedir. Özellikle isim yapmış şairlerin ortaya koydukları şiirler daha büyük bir başarı yakalamaktadır. Cenge Giderken şiiri kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Şiirin türü, konusu ve incelemesi hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

  Cenge Giderken adlı şiir en bilinen şiirler arasında bulunmaktadır. Bu şiiri kaleme alan şairin her zaman için popüler eserler verdiği görülmektedir. Zaten Cenge Giderken adlı şiiri de çok sayıda insanın okumuş olduğu bilinmektedir. 

 Cenge Giderken Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır? 

 Cenge Giderken şiirini Mehmet Emin Yurdakul yazmıştır. Türklük ve vatan sevgisi üzerine yazılmış olan en başarılı şiirlerden birisidir.

  Şiirde en dikkat çekici özellikler; 

 - Sade bir dil,

 - Coşkulu anlatım,

 - Hece ölçüsü. 

 Mehmet Emin Yurdakul, 13 Mayıs 1869 yılında doğmuştur. Lakabı ise 'Milli Şair' olarak bilinir. 1944 yılında vefat eden şairin ulusçu ve vatan sevgisini anlatan birçok şiiri bulunmaktadır. 

 Cenge Giderken Şiirinin Türü Nedir? 

Haberin Devamı

 Cumhuriyet sonrası Milli Edebiyat Akımının özelliklerini taşıyan Cenge Giderken şiirinde dörtlük şeklinde bir nazım birimi kullanılmıştır. Türü ise koşma olarak dikkat çekmektedir. Çünkü koşma türünde coşturucu özellikler ağır basmaktadır. Şiirin dilinin ise sade olması anlaşılır olmasına yardımcı olmuştur. 

 Cenge Giderken Şiirinin Konusu 

 Cenge Giderken adlı şiir isminden de dikkat edileceği üzere savaşla alakalı bir şiir olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiirin yazıldığı dönemde Türk-Yunan savaşı vardı. Mehmet Emin Yurdakul, bu savaş sırasında Cenge Giderken adlı şiiri yazmıştır. Şiirin konusu kahramanlık, cesaret ve vatan üzerinedir. 

 Cenge Giderken adlı şiir birçok etkileyici unsur içermektedir. Çünkü şiirde kullanılan ifadeler Türk'ün gücünü ve cesaretini ortaya koymaktadır. Vatan söz konusu olduğu zaman neler yapılabileceği şiirde muhteşem bir dille anlatılmıştır. 

 Cenge Giderken Şiiri İnceleme 

 Cenge Giderken adlı şiir 'serbest şiir' olarak yazılmıştır. Şiirin nazım birimi ise dörtlüktür. Yazılan dörtlükler harika bir ahenk içerisinde bütüne doğru gitmektedir. Her bir dörtlüğün önemi oldukça büyüktür. Çünkü her dörtlükte derin bir vatan sevgisi işlenmiştir. 

 Ben bir Türk'üm; dinim, cinsim uludur; sözleri ile başlayan şiir en başından itibaren insanı etkilemeyi başarıyor. Şiir kahramanlık, vatan ve cesaret unsurlarını okuyucuya rahat bir şekilde işliyor. Şiiri okuyan bir kişinin vatan sevgisi oldukça ileri bir seviyeye ulaşıyor. 

Haberin Devamı

 Sade ve akıcı bir dil kullanılan Cenge Giderken şiiri beş dörtlükten meydana gelmektedir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!