Cebri icra nedir? Cebri icra çeşitleri ve hukuku hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Cebri icra nedir Cebri icra çeşitleri ve hukuku hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:08

Birçok kişinin başına gelen ve yasal açıdan kötü durumlardan biri cebri icradır. Aynı zamanda bunun ne anlama geldiği internet üzerinden de yaygın biçimde araştırılıyor. Peki, cebri icra nedir? Cebri icra çeşitleri ve hukuku hakkında bilgi üzerine merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

Bir borç üzerinden meydana gelen cebri icra, hukuksal yönden yasal süreç altında ele alınır. Borçlu olan kişilerin borcunu ödemediği durumlarda duruma devletin el koyması şekilde de anlatmak mümkün. Günümüzde farklı sebeplerden dolayı borcu olan birçok kişinin başına gelen hukuksal olaylar içerisinde yer alır.

 Cebri İcra Nedir?

 Cebri icra kısaca zorla yerine getirme anlamı taşımaktadır. Ancak hukuksal açıdan daha geçerli bir ifadesi bulunur. Herhangi bir borçlunun borcunu ödememesi ve mahkeme bünyesinde açıklanmış hükme riayet etmemesi çerçevesinde, borcun devlet tarafından zorla alınma işlemi cebri icra olarak bilinir. Bu bağlamda hiçbir alacaklı hukuk dışında borcunu zorla tahsil edemez. Gerekli aşamalar ve usuller doğrultusunda, borçlunun borcunu ödemediği durumlarda hukuk nezdinde kanun gereği üzerinde işlem yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Cebri İcra Çeşitleri

 Özellikle Türk Hukuku üzerinden bakıldığı vakit 2 farklı cebri icra çeşidi ön plana çıkıyor.

 - Cüz-i icra

 - Külli icra

 Yukarıda verilen her iki icra bireysel ve kurumsal olarak ayrılmaktadır. Yani cüzi icra ferdi icra takibi olarak ifade edilir. Kişisel olarak borçlu kişinin borcunu ödememesi üzerinden devlet bünyesinde tahsil edilmesidir. Bu bağlamda külli icra ise toplu iflas kapsamında yaşanan durum için devletin devreye girmesi olarak anlatmak mümkün. Böylece yaşanan hukuksal duruma bağlı olarak bireysel ya da kurumsal açıdan devlet, cebri icra yöntemi de devreye sokar. Gerekli aşamalar ve unsurlar ele alınmak suretiyle, borcu miktarı ortaya çıkarılır ve buna bağlı olarak icra devreye girer.

 Cebri İcra Hukuku Hakkında Bilgi

 Hukuksal anlamı dışında bakıldığı zaman cebri icra herhangi bir durumun zorla yerine getirilmesi şeklinde ifade edilmektedir. Yani Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu anlam eşliğinde değerlendirilir. Ancak günümüzde daha çok hukuksal açıdan ele alınır ve ona bağlı olarak borçlu ile alacaklı arasındaki durumun çözülmesindeki son çare olarak öne çıkar. Eğer borçlu olan kişi borcunu borçluya ödemiyorsa o vakit alacaklı kişi mahkemeye başvurma hakkına sahiptir. Borçlu bu durumda hala borcunu ödememekte ısrar ediyorsa, o vakit devlet araya girer. Böylece mahkeme nezdinde alacaklı, borçludan borcunu devlet üzerinden zorla elde eder. Bu sayede alacaklı ile borçlu arasında herhangi bir durum kalmadan, cebri icrada üzerinden durum çözüme kavuşturulur.

Haberin Devamı

 Cebri İcranın Yapılma Süresi Nedir?

 Özellikle cebri icra konusunda merak edilen durumlar içerisinde süresi geliyor. Bu bağlamda öncelikle cebri icranın, alacaklının mahkemeye gitmesi üzerinden gerçekleşeceğini söylemek gerekir. Böylece mahkeme sonucu ile beraber cebri icra süreci başlar. İlk olarak takip talebi ile beraber haciz ve rehin alınanların parayı dönüştürülmesi işlemi gerçekleştirilir. Tabii bütün bu süreç belli bir süre içerisinde ele alınır ve mahkeme nezdinde cebri icra işlemi tamamlanır.

 Borçlu olan kişi mahkeme ile beraber 10 gün içerisinde borcunu ödemek ile yükümlüdür. Sadece borcunu değil aynı zamanda mahkeme üzerinden çıkan masrafları da ödemek zorundadır. Elbette bu süreç içerisinde borçlu kişinin de karşı dava açma hakkı bulunur. Bu işlemin ardından da kararın çıkması ile beraber 10 gün içerisinde gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Eğer borçlu kişi mal beyanında bulunmaz ve süreç açısından itiraz hakkını kullanmaz ise, o vakit hapse girmek ile karşı karşıya kalabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!