Güncelleme Tarihi:
Türk Eğitim Derneği’nin (TED) düşünce kuruluşu olan TEDMEM, “Yükseköğretimde dönüşüm ihtiyacı” başlıklı bir rapor hazırladı. Son yıllarda dünya çapında devam eden “Üçüncü Nesil Üniversite” kavramına yönelik tartışmaların ele alındığı raporda, üniversitelerin yapısal durumu, Türkiye’de üniversitelerin niteliği, Türkiye ve dünyada yükseköğrenimde tartışılan konuların farklılığı, AR-GE ve yükseköğrenim ilişkisindeki gelişmeler ile ilgili çarpıcı değerlendirmelere yer verildi.
EĞİTİM DEĞİL TOPLUMSAL MESELE
Doç. Dr. Fatma Nevra Seggie, Prof. Dr. Mustafa Özcan ve Prof. Dr. Ayşegül Artmann’ın katkılarıyla hazırlanan raporda, geleneksel üniversite modeliyle yükseköğrenimin önünde bulunan eğitsel ve yapısal anlamdaki sorunları tespit etmenin, dönüşümün yönünü belirleyebilmek açısından büyük bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Yükseköğrenimin bir eğitim meselesi olmaktan ziyade toplumsal bir mesele olduğunun belirtildiği raporda, konuyla ilgili kamuoyu tartışmasının başlaması gerektiğinin altı çizildi.
Yükseköğretime yeni bir bakış sunan “üçüncü nesil üniversite” kavramına dikkat çekilen çalışmada, Seggie, Özcan ve Artmann’ın ortak görüşleri şöyle:
ÖZGÜN BİÇİMDE GELİŞTİRİLMELİ
“Toplumun üniversiteden beklentilerinin değişmesi nedeniyle üniversitelerin bu ihtiyaçları karşılayacak bir yapıya doğru evrilmesi gerekiyor. Üçüncü nesil üniversite kavramı, yükseköğretime yeni bir bakış sunuyor. Bu kavram ve pratiğe yansımaları özgün bir biçimde geliştirilmeli.
NİTELİK ODAKLI TARTIŞMALARA GEÇİLMELİ
Eğitim ve istihdam ilişkisinin kuvvetlendirilmesi için, üniversite ve sanayi ortaklığının kurulması gerekir. Türkiye’de üniversitelerin bağımsızlığı, akademik özgürlükler ile ilgili sorunların ivedilikle çözülmesi ve akademinin nitelik odaklı tartışmalara geçmesi sağlanmalı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, üniversitelerin akademiye ve bilime olduğu kadar toplum için de değer üretecek şekilde ilerleme kaydetmesi artık bir zorunluluk.”
***
BAKAN YILMAZ: TEK TİPÇİ MANTIK DOĞRU DEĞİL
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 30 Ocak’ta TBMM’deki konuşmasında, “YÖK’te ciddi bir reforma ihtiyacımız var. Önümüzdeki süreçlerde umarım Türkiye bunu başarır. Çok daha modern, çağdaş bir yükseköğretim sistemi oluşur” demişti. Yükseköğretim alanında Türkiye’deki reformların devam etmesi ve çeşitliliğin arttırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Böyle tek tipçi bir mantık doğru değil. ‘Bütün üniversitelerimiz tek bir tip olsun, tek şekilde olsun’ diye düşünmek bugünkü dünyanın gerçeklerine de ihtiyaçlarımıza da uygun değil” görüşünü dile getirmişti.