Bursun anlamı maddi katkının ötesinde

Güncelleme Tarihi:

Bursun anlamı maddi katkının ötesinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 09:56

Üniversite yılları gençlerin geleceklerini şekillendirdiği, hikâyelerini zenginleştirdiği dönemlerdir. Üniversite eğitimleri sırasında öğrencilere sunulan olanaklar, fırsatlar kendilerini geliştirmeleri ve özgüven kazanmaları açısından büyük önem taşıyor. Aldıkları burslar onlara sadece maddi katkı sağlamakla kalmayıp, sorumluluk sahibi aktif bireyler olmalarını sağlıyor, kişisel gelişimlerini destekliyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler burs aldığı vakıf veya derneklerin etkinliklerinde, farklı şehirlerden kendileri gibi bursiyer arkadaşları, kariyerlerinde ilerlemiş mezun bursiyerler ve vakıf yöneticileriyle bir araya gelerek ekip olmanın gücünü keşfediyorlar ve birbirlerinin fikirlerinden beslenip güçleniyorlar. Sorgulayan, araştıran, farklı düşüncelere saygı duyan bireyler olarak gelişmenin yaşam boyu hep öğrenmekten geçtiğini unutmuyorlar. Aldıkları bu destek, bursiyerlerin uzun yıllar unutamayacağı dostluklar, birliktelikler, ilham alacakları ilişkiler onların yaşamlarındaki yerlerini alıyor. Çalışan bireyler olarak hayata atıldıklarında burs aldığı kurumla bağını koparmaması, kendinden sonraki bursiyerlere gerek bağışçı gerek mentor olarak destek sağlaması bursların toplumsal hayat için son derece önemli olan diğer faydaları olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

GENÇLERE DUYULAN İNANCIN HİKÂYESİ
Bizler de Türk Eğitim Vakfı (TEV) ailesi olarak 51 yıldır burs vermenin yanı sıra umutlu olmanın, ülkenin geleceğiyle ilgili sorumluluk hissetmenin ve gençlerimize duyduğumuz sonsuz inancın hikâyesini anlatmaya çalışıyoruz. Burs programlarımızla gençleri farklı bir açıdan güçlendirmeye devam ediyoruz. İnanıyoruz ki, öğrencilere sunulan maddi kaynağın yerini bulması ancak ve ancak bursiyerin çok yönlü gelişimine tam destekle mümkün. Tüm bursiyerlerimize kişisel ve teknik eğitim fırsatı sunan, Enocta işbirliğinde geliştirdiğimiz uzaktan öğretim platformu ‘TEV Akademi’ ile bursiyerlerimizin iş hayatına hazırlanmalarını sağlamayı ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Ülke çapındaki bursiyerlerimizin de fırsat eşitliğini merkeze alan bu eğitim platformu kapsamında bugüne kadar toplam 72 eğitim programı uygulamaya alındı, 3 bin 81 öğrenci eğitimlerden faydalandı, yaklaşık 20 bin eğitim verildi. TEV’in eğitim dünyasına ne kadar derinlikli ve farklı bir bakış açısı getirdiğini ortaya koyan bir diğer projemizse, ‘TEV Mentorink’ adını taşıyor. Bu proje kapsamında kendi alanlarında uzmanlaşarak başarılarıyla iş hayatında öne çıkmış mezun bursiyerler, akıllarında birçok soruyla hayata atılmaya hazırlanan genç bursiyerlere deneyimleriyle destek oluyor. 2016 yılından bugüne kadar 651 eşleşme sağlandı.

Haberin Devamı

İnanıyoruz ki, eğitim hayatlarında destek alan bireyler hayata karşı güçleniyor, güvenle karar verebiliyor ve zorluklar karşısında dik durabiliyorlar. Bu inançla bugün 230 bini aşan bursiyerimizle gençlerimize ve ülkemize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Aramıza yeni katılacak öğrencilerle tanışmanın heyecanını taşıdığımız şu günlerde burslarımız ve başvuru sürecimiz hakkında sizleri bilgilendirmek isterim.

İDEALLERİNİN PEŞİNDEN KOŞMALARI ÖNERİLİYOR
Yurtiçinde mesleki ortaöğretim, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrenimlerine devam eden öğrencilere burs veren vakfımız, her öğretim yılı başında burs kontenjanlarını ve şartlarını ilgili öğretim kurumlarına bildiriyorlar. TEV bursiyeri olmak isteyen öğrencilerin öğretim yılı başından itibaren  (Yurt bursu için 15 Ağustos’tan itibaren, diğer burslarımız için 1 Eylül’den itibaren) TEV’in www.tev.org.tr internet adresinden elektronik ortamda başvuru formu doldurup, çıktısını alarak istenilen belgeler için hazırlıklarını tamamlayıp açıklanan prosedüre göre öğretim kurumuna başvurusunu yapmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Yurtdışı burslarımızın ilanı ise her yıl ekim ayında web sitemizde yayınlanıyor, gazetelerde ilan ediliyor ve ilgili fakültelere duyurular şeklinde gönderiliyor. Adayların ilanda belirtilen başvuru süreci içinde elektronik ortamdan başvurularını yapmaları ve istenilen belgeleri içeren dosyalarını TEV’e göndermeleri isteniyor. TEV’in burs imkânından yararlanmak isteyen gençlere her şeyden önce, ideallerinin peşinden koşmaları ve kendilerini geleceğe hazırlayacak akademik yolculuklarına umutla başlamalarını öneriyoruz. Bu aşamadan sonra, burs arayışı ve farklı destekler için TEV’e ya da farklı bir kuruma başvururken, onlardan beklenen tüm bilgi ve belgeleri kusursuz ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak, başvuru süresi ve kurallarına uyumlu olmaları önem taşıyor. Tüm kurumlar gibi biz de TEV olarak öğrencilerden hem form doldururken hem mülakatlarda dürüstçe soruları cevaplandırmalarını bekliyoruz. Unutulmamalı ki, kısıtlı kontenjana karşılık yoğun bir talep söz konusu. TEV olarak amacımız her zaman bu kısıtlı kaynağı doğru ihtiyaç sahibine ulaştırmak.

Haberin Devamı

YURTİÇİ İÇİN BEŞ BURS PROGRAMI
1- TEV Eğitim (Yükseköğrenim) Bursu: Devlet üniversitelerinde öğrenim gören, maddi desteğe ihtiyacı olan ve başarılı öğrenciler başvuru yapabilir. Ara sınıflardaki öğrencilerin genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olması ve bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olması gerekiyor.

2- Üstün Başarı Bursu: Üniversiteye giriş sınavlarında ilk 5 bine giren mühendislik-mimarlık, sağlık bilimleri, idari bilimler, temel bilimler, sosyal bilimler ve hukuk alanlarında öğrenim görmeye hak kazanan öğrenciler başvuruda bulunabilir. Sanat alanında da ‘Üstün Başarı Bursu’ veriliyor.

3- Yüksek Lisans ve Doktora Bursu: Devlet üniversitelerinde öğrenim gören, maddi desteğe ihtiyacı olan, başarılı yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin başvurusu alınıyor. Yüksek lisans için; lisans not ortalaması 4 üzerinden en az 3, doktora için; lisans ve yüksek lisans not ortalaması 4 üzerinden en az 3 olan, devlet üniversitelerinde öğrenim gören adaylar başvuru yapabiliyor.

Haberin Devamı

4- Mesleki Ortaöğretim Bursu: Maddi desteğe ihtiyacı olan, başarılı mesleki ortaöğretim öğrencilerine veriliyor.

5- Kız Öğrenci Yurdu Bursu: İzmir, Trabzon ve Ankara’da bulunan kız öğrenci yurtlarımıza burslu kalmak üzere başvuru yapılabilir. Yurt Bursu için, ‘TEV Eğitim (Yükseköğrenim) Bursu’ kriterleri geçerli. Yurt bursiyerlerine ayrıca cep harçlığı da veriliyor.

YURTDIŞI YÜKSEK LİSANS, DOKTORA, ARAŞTIRMA VE ÜST İHTİSAS BURSLARI
Yüksek lisans (Master’s Degree) Bursları: ABD ve Batı Avrupa bursları, DAAD Almanya bursları, Fransa Büyükelçiliği Fransa bursları, Garring Vakfı Danimarka bursları, IE Business School İspanya bursları, Japonya bursları, FIAT-TOFAŞ İtalya burslarından oluşuyor.

Doktora (PhD) Bursu: SINGA, Singapur’da Karşılıksız Doktora bursları.

Araştırma ve Üst İhtisas Bursu: TEV-Dr. Orhan Birman tıp bursları (ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde uzman tıp doktorları için).

***************
Yıldız Günay kimdir?
Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1989 yılında mezun olan Yıldız Günay, 1992’de aynı üniversitede ekonomi alanında yüksek lisansını tamamladı. Günay bu arada, 1990 yılında Citibank İstanbul’da Para Piyasaları & FX Trader olarak başlayıp, 1992’de Hazine Pazarlama ve Finans Mühendisliği Birimi’ne geçti ve 1994’ten itibaren de departman müdürü oldu. 1995 yılında Cargill’e katıldı ve yönetici olarak mali işler, merkezi hazine ve finansal işlemler birimlerini kurdu. Kurumsal hazine ve menkul kıymetler fonksiyonlarında hizmet verdikten sonra, 2003 yılında Black River varlık yönetimi şirketinin (Cargill’in iştiraki) global organizasyonunda çalıştı. Daha sonra 2004 yılında Black River Türkiye’yi kurdu ve genel müdür olarak göreve başladı. Sorumluluk alanı yıllar içerisinde genişleyerek Türkiye, Türki Cumhuriyetler , Orta Doğu ve Afrika’yı içerdi. 2012 Eylül’den itibaren Türk Eğitim Vakfı’nda (TEV) Genel Müdürlük görevini yürüten Yıldız Günay, ayrıca Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!