Güncelleme Tarihi:
Burs verilecek öğrenciler seçilirken, ilk olarak ihtiyaç durumuna bakılıyor. Ailesinin ekonomik koşulları nedeniyle bursa ihtiyaç duyulması gerekliliği birinci koşul. İkinci koşul ise, akademik başarı. Duyarlı ve sosyal hayatta başarılı olması da aranan koşullardan. Öğrencilerin burs başvurusu yaparken CV’lerini özenle doldurmaları önemli. Formlarda notları, ailenin gelir düzeyi, gibi bazı otomatik kriterler soruluyor. Bir de “Kendini 5 yıl sonra nerede görmek istersin? Hayata nasıl bakıyorsun? Ülkenin koşullarına nasıl bakıyorsun?” gibi klasik sorular var. Özenle, uzun uzun yazılmış CV’ler her yerde öncelikle tercih ediliyor. Baştan savma, düşük cümlelerle yazılmış bir CV tercihimiz değil. Tutkularını, hayata bakış açılarını biraz özenle ifade etmeye, düşüncelerini düzgün cümlelerle göstermeye çalışsınlar.
Toplumun sorunlarına çözüm olacak gençler
Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) olarak, şu an 1.100 öğrenciye burs desteği sağlıyoruz. TOG, gençlerin öncülüğünde, yetişkinlerin rehberliğinde sosyal hizmet projelerini gerçekleştirmeyi ve çevresindeki sorunlara çözüm üretebilen, kendine güvenli, girişimci ve duyarlı bir gençliğin yetişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. 2015 yılında 77 ilde, 123 üniversite topluluğunda, 53 bin 159 Toplum Gönüllüsü genç yaşadıkları yerelin ve tüm toplumun sorunlarına çözüm olacak 1328 sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. TOG çatısı altında farklı yörelerden, farklı inanışlardan, farklı siyasi bakış açılarından gençler toplumun bir sorununu çözmek için birlikte çalışarak ‘toplumsal barış’ın da kendisi oluyorlar. Gençlerin üniversite yılları boyunca bu projeleri hayata geçirirken öğrendikleri üzerinden kazandıkları donanım, onların hayata çok daha hazırlıklı ve güçlü başlamalarını sağlıyor.
Gönüllülük ve başarı şartı aranıyor
2014 yaz dönemi burs ilanlarımıza 20 bini aşkın başvuru oldu. Bunlardan sadece 249’una olumlu dönüş yapabildik. Daha fazla öğrenciye olumlu cevap verilebilmesi, burs fonu destekçi sayısının artması ile mümkün. TOG web sayfasından burs bağışı yapılabilir. Bir üniversite öğrencisinin yıllık burs masrafını karşılayabilmek yıllık 2 bin 500 TL’lik bağış yapmakla mümkün. Bu bağış, aylık olarak veya yıllık olarak yapılabiliyor.
Burs almak için ne yapmak gerekiyor?
Burs başvuruları, ağustos ve eylül aylarında www.tog.org.tr adresinden online yapılıyor. Başvuran adayların formları, ekonomik durumları, akademik başarıları, gönüllülük deneyimi ve potansiyeline göre sistem tarafından otomatik olarak sıralanıyor. Bu sıralamadaki belli sayıda aday mülakata davet ediliyor. Mülakat sonrası o yılın kapasitesi doğrultusunda belirli sayıda adaya da burs desteği sağlanıyor. TOG Gençlik Bursları’na sadece lisans ve önlisans öğrencileri başvuru yapabiliyor. Ara sınıf öğrencilerinin başvurma koşulu, bulundukları okulda daha önce Toplum Gönüllüsü olmaları ve TOG’da sosyal sorumluluk projelerinde yer almış olmaları. Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler için ise böyle bir ön şartımız yok.
TOG Gençlik burslarının miktarı aylık 220 TL. Bunun dışında TOG Kore Gazileri Eğitim Bursu ve Kardelen Bursları gibi şartlı burslarımız da var. Şartlı burslar için yeni başvuru alınıp alınmayacağı web sitemizden duyuruluyor. Burs miktarları 200-350 TL arasında değişiyor. Soma Madenci Çocukları Bursu kapsamında Soma faciasından yaralı ve sağ kurtulan madencilerin lise ve üniversite çağındaki çocukları yararlanıyor. Lise eğitimine devam eden öğrenciler için 150 TL, üniversitede okuyan öğrenciler için ise 220 TL burs desteği sağlanıyor.
Gönüllü çalışmanın anlamını fark ediyorlar
Bugün TOG Yönetim Kurulu’nda yer alan kişilerin çoğu öğrencilik yıllarında gönüllü çalışmalara katılmış ve bugün başarı ile iş yaşamlarını sürdüren yetişkinler. Bir kez gönüllü çalışmanın anlam ve değerini, kişiye katkısını fark edenler, bu farkı kendilerinden sonraki kuşaklara da aktarmayı bir sorumluluk olarak algılar. Toplum Gönüllüleri Vakfı, bir ‘toplumsal barış’ projesidir.
Toplumun daha iyi koşullarda yaşamasını amaç edinerek çalışan, üreten gençler birbirlerini da daha iyi anlıyor ve duyuyorlar. Farklı yerellerden, görüşlerden gençler birlikte toplum için ‘iyi’ olanı yaparken de barış içinde çalışıyor.