Bu yıl sadece 20 birinci çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl sadece 20 birinci çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2018 22:36

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesinden LGS puanlarını ve Türkiye/il geneli yüzdelik dilimlerini öğrenebiliyor. Yaklaşık 20 birinci olduğu tahmin ediliyor. Bakanlığın açıklamasında, LGS’ye başvuran 1 milyon 9 bin 260 öğrencinin 971 bin 657’sinin sınava girdiği belirtildi. 112 öğrenci evde, 4 aday ise hastanede sınava alındı.

YÜZDELİK DİLİMİ DİKKATE ALIN
LGS’yle öğrenci alan sınavlı okul ve yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, öğrencilerin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini, yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerildi. Uzmanlar geçen seneki yüzdelik dilimle bu seneki yüzdelik dilimlerin çok farklı olacağı konusunda velileri uyarıp, İstanbul’da bir öğrencinin 4 yanlışla iyi bir liseye yerleşebileceğini söylediler. Geçen yıl 17 bin TEOG birincisinin çıktığını da hatırlattılar. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in açıklamasına göre, tercih ve başvuru işlemleri temmuzun ilk haftasından itibaren başlayacak.

ÖZEL OKULLAR ÖNKAYIT ALACAK
Sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullar, bugün akşama kadar taban puanlarını ilan ederek, önkayıt alacak. Önkayıtlar, 1 Temmuz saat 17.00’de sona erecek. Bir öğrenci taban puanı tutan birkaç koleje birden ön kayıt yaptırabilecek. Birinci asil kesin kayıt dönemi 2 Temmuz, birinci yedek liste kesin kayıtları 3 Temmuz, ikinci ön kayıtlar 4 Temmuz’da saat 09.00-17.00 arasında yapılacak. İkinci kesin kayıtlar 5 Temmuz saat 15.00’e kadar alınacak. 15.00’ten sonra okulda olup puanı tutanların açık kontenjanlar tamamlana kadar yedek liste kesin kayıtları olacak. 6-11 Temmuz’da ise, serbest kayıt dönemi uygulanacak.

GEÇEN YILKİ YÜZDELİK DİLİME BAKMAYIN
Hatice Yılmaz (Eğitimci): LGS puanı, Türkiye geneli yüzdelik dilim, il geneli yüzdelik dilim, doğru, yanlış ve boş sayıları verildi. İstanbul’da meslek lisesi hariç, en düşük puanlı okullardan birine girilebilmesi için yüzdelik dilimin 8-9 aralığında olması lazım. İstanbul, Türkiye geneline göre daha başarılı. Yığılma yüzde 3’lük dilimde yaşanacak. Tepedeki okullar 0.01’lik dilimden öğrenci alabilir. Galatasaray Lisesi, 0.01-0.03 aralığında öğrenci kabul edebilir. Yani ilk 300-350 öğrenci bu liseye girebilir. Örneğin, öğrencinin Türkçe’de 1, matematikte 7 yanlışı ve bir boşu var. Yüzdelik dilimi 1.45. Bu Türkiye sırası 14 bin, İstanbul sırası ilk 4 binde demek. Rahat yerleşir. Matematikte 4 yanlışı, 3 boşu; fende 1 yanlışı var. Türkiye yüzdelik dilimi 0.80, İstanbul yüzdelik dilimi 1.03. Yani ilk 2 binlerde olacaktır. Bir öğrenci 5 yanlış, bir boşla yerleşebiliyor. Veliler, okulun geçen yılki puanlarına bakmamalı. Geçen seneki yüzdelik dilimle bu seneki yüzdelik dilim çok farklı. Geçen sene 3.20’den alan bir okul, bu yıl sınava giren sayısındaki değişimden dolayı 2.69’dan alır. Bunlar daha da değişebilir.

Bu yıl sadece 20 birinci çıktı



BAŞARININ SIRRI DÜZENLİ ÇALIŞMAK
TÜRKİYE genelinde yaklaşık 20 birinci olduğu tahmin ediliyor. İşte o öğrencilerden bazıları:

Akbel Aydın (Ordu Altınordu 19 Eylül Ortaokulu): Annem aynı okulda fen ve teknoloji öğretmeni, babam lisede tarih öğretmeni. Ben de herkes gibi hazırlandım. Hatta bazılarına göre daha az bile çalışmış olabilirim. Kitap okumamın çok yararı oldu. Sorular, denemelerdeki gibiydi. Biraz zor yetiştirdim. 1-2 yanlış bekliyordum. Özel kursa gitmedim, özel ders almadım. Okulda ve kendim çalıştım. Robert Koleji’ne gitmeyi hedefliyorum. Üniversiteyi yurtdışında okumayı istiyorum.

Oktay Tuna Özdemir (Bilfen Ortaokulları): Çok mutluyum. Günde 250-300 soru çözdüm. Matematikte iyi olduğum için sınav süresini iyi yönettim. Başarının sırrı, konu bazlı çalışmak, bütün derslerde tüm konulara hâkim olmak. Makine mühendisi olmak istiyorum. Annem hemşire, babam avukat.

Onat Şafak (Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Kampusu): Sınavlara hazırlanırken öğretmenlerimizin ve mentor öğretmenimizin tavsiyelerini aynen uyguladık. Düzenli çalıştık ve sürekli eksiklerimizi tespit ederek ilerledik.

Elif Ceylan (Bilfen Ortaokulları): Annem ve babam doktor. İstanbul Erkek Lisesi’ni istiyorum, üniversitede tıp düşünüyorum. Matematikte biraz zorlandım ama soğukkanlı davrandım. Aile desteği de çok önemli.

Azra Kargı (Adana Çukurova Selahattin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu): Başarım sekiz yılın ürünü. Sınav hayatın merkezinde değil, geçeceğimiz adımlardan biri. En çok Türkçe’de zorlandım. Matematikle çok zaman harcadım.

İlhan Can Ateş (Bilfen Ortaokulları): Farklı soru tipleri bulup günlük 250-300 soru çözdüm. Başarının sırrı, istikrarlı ve düzenli olabilmek. Tıp veya mühendislik okumak istiyorum.

Mehmet Enes Doyduk (Mersin Tarsus Ortaokulu): Başarı bir senede gelmedi, çok fazla kitap okumak, ilkokuldan itibaren düzenli çalışmak ve 8’inci sınıfta sınav hazırlığına yoğunlaşmak gerekiyor. Bilgisayar oyunu, bilardo, arkadaşlarla gezmek yerine evde dinlendim. Galatasaray Lisesi’ne gitmek ve bilgisayar mühendisi olmak istiyorum.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!