Güncelleme Tarihi:
Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesinden LGS puanlarını ve Türkiye/il geneli yüzdelik dilimlerini öğrenebiliyor. Yaklaşık 20 birinci olduğu tahmin ediliyor. Bakanlığın açıklamasında, LGS’ye başvuran 1 milyon 9 bin 260 öğrencinin 971 bin 657’sinin sınava girdiği belirtildi. 112 öğrenci evde, 4 aday ise hastanede sınava alındı.
YÜZDELİK DİLİMİ DİKKATE ALIN
LGS’yle öğrenci alan sınavlı okul ve yerel yerleştirme tercihleri birlikte alınacak. Bakanlıktan yapılan açıklamada, öğrencilerin sınavla öğrenci alacak okullar için tercihlerini, yüzdelik dilimlerini dikkate alarak yapması önerildi. Uzmanlar geçen seneki yüzdelik dilimle bu seneki yüzdelik dilimlerin çok farklı olacağı konusunda velileri uyarıp, İstanbul’da bir öğrencinin 4 yanlışla iyi bir liseye yerleşebileceğini söylediler. Geçen yıl 17 bin TEOG birincisinin çıktığını da hatırlattılar. MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin’in açıklamasına göre, tercih ve başvuru işlemleri temmuzun ilk haftasından itibaren başlayacak.
ÖZEL OKULLAR ÖNKAYIT ALACAK
Sınavla öğrenci alan Türk ve yabancı özel okullar, bugün akşama kadar taban puanlarını ilan ederek, önkayıt alacak. Önkayıtlar, 1 Temmuz saat 17.00’de sona erecek. Bir öğrenci taban puanı tutan birkaç koleje birden ön kayıt yaptırabilecek. Birinci asil kesin kayıt dönemi 2 Temmuz, birinci yedek liste kesin kayıtları 3 Temmuz, ikinci ön kayıtlar 4 Temmuz’da saat 09.00-17.00 arasında yapılacak. İkinci kesin kayıtlar 5 Temmuz saat 15.00’e kadar alınacak. 15.00’ten sonra okulda olup puanı tutanların açık kontenjanlar tamamlana kadar yedek liste kesin kayıtları olacak. 6-11 Temmuz’da ise, serbest kayıt dönemi uygulanacak.
GEÇEN YILKİ YÜZDELİK DİLİME BAKMAYIN
Hatice Yılmaz (Eğitimci): LGS puanı, Türkiye geneli yüzdelik dilim, il geneli yüzdelik dilim, doğru, yanlış ve boş sayıları verildi. İstanbul’da meslek lisesi hariç, en düşük puanlı okullardan birine girilebilmesi için yüzdelik dilimin 8-9 aralığında olması lazım. İstanbul, Türkiye geneline göre daha başarılı. Yığılma yüzde 3’lük dilimde yaşanacak. Tepedeki okullar 0.01’lik dilimden öğrenci alabilir. Galatasaray Lisesi, 0.01-0.03 aralığında öğrenci kabul edebilir. Yani ilk 300-350 öğrenci bu liseye girebilir. Örneğin, öğrencinin Türkçe’de 1, matematikte 7 yanlışı ve bir boşu var. Yüzdelik dilimi 1.45. Bu Türkiye sırası 14 bin, İstanbul sırası ilk 4 binde demek. Rahat yerleşir. Matematikte 4 yanlışı, 3 boşu; fende 1 yanlışı var. Türkiye yüzdelik dilimi 0.80, İstanbul yüzdelik dilimi 1.03. Yani ilk 2 binlerde olacaktır. Bir öğrenci 5 yanlış, bir boşla yerleşebiliyor. Veliler, okulun geçen yılki puanlarına bakmamalı. Geçen seneki yüzdelik dilimle bu seneki yüzdelik dilim çok farklı. Geçen sene 3.20’den alan bir okul, bu yıl sınava giren sayısındaki değişimden dolayı 2.69’dan alır. Bunlar daha da değişebilir.