Bu da antialerjik fıstık

Güncelleme Tarihi:

Bu da antialerjik fıstık
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 10:52

Gıda Mühendisliği öğrencisi, insan sağlığına yan etkisi olmayan anti alerjik fıstık ürünü geliştirdi.

Haberin Devamı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Gıda Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Seda Yılmaz, insan sağlığına yan etkisi olmayan anti alerjik fıstık ürününü geliştirdi.

Dünyada en fazla fıstık tüketen ülkelerin başında gelen Amerika'da, her yıl yaklaşık 100 kişinin alerji nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Yılmaz, ÇOMÜ tarafından ilk kez düzenlenen “Yeni Ürün Geliştirme Yarışması” için yiyecek olarak yaygın bir biçimde tüketilen, ancak içerdiği proteinler dolayısıyla alerjiye neden olan fıstık üzerinde araştırma yapmaya başladı.

Yeni ürün geliştirme projesini fıstık üzerine hazırlamaya karar veren Yılmaz, ürünü üzerinde çalışmalara başladı. “PEAC” adını verdiği anti alerjik fıstık üzerinde yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini tespit eden Yılmaz, katıldığı yarışmada da birinci oldu.

FISTIK ALERJİSİ

Yılmaz yaptığı açıklamada, yer fıstığı alerjisinin, yer fıstığının içerdiği proteinlerden kaynaklanan bir alerji türü olduğunu, alerjinin kimi zaman hafif şekilde kendini gösterirken, çoğu zaman ölümle sonuçlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Eklemlerde kaşıntı, nefes darlığı, ciltte kızarıklık, dilin şişmesi ve dudaklarda morarma şeklinde belirtiler ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, yer fıstığı alerjisinin oldukça kuvvetli olduğunu ve hayat boyu devam ettiğini belirtti.

Bu alerjiye sahip kişilerin yer fıstığını tüketmelerinin, koklamalarının, dokunmalarının hatta yer fıstığını içeren gıdaları tüketmelerinin sonunda bile alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabildiğini anlatan Yılmaz, Türkiye'de çok fazla bilinmemesine rağmen gelişmiş ülkelerde bu konu üzerinde önemli çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Yılmaz, geliştirdiği yeni ürünün yer fıstığına alerjisi olan ve tüketmemesi gereken (hamileler, emziren kadınlar, çocuklar) kişilerin tüketimine uygun, alerjik reaksiyona neden olmayacak bir ürün olduğunu söyledi.

HEDEF KİTLE AMERİKA

Seda Yılmaz, yer fıstığını dünyada en fazla üreten ülkenin Türkiye, en fazla tüketen ülkenin ise Amerika olduğunu belirtti.

Türkiye'de fındık kadar önemli olan yer fıstığının, ürün olarak yeterince değerlendirilmediğini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye istese, fıstık zengini bir ülke olabilir. Fıstığın da ülke ekonomisine önemli bir katkısı olur. Fakat ülkemizde sadece çerez olarak tüketiliyor. Bu nedenle araştırmamda hedef kitle olarak Amerika'yı belirledim. Eğer Türkiye'de yer fıstığı içeren ürünler daha fazla üretilirse ihracatımız büyük ölçüde artar. Çünkü, karşımızda Amerika gibi büyük bir pazar var. Orada yer fıstığı yağı bile çok tüketilen bir ürün. Ayrıca dışına renkli, şekerli draje kaplanarak üretilen yer fıstıkları çocuklar tarafından da tüketilmektedir.”

Haberin Devamı

Yılmaz, ürününün patentini aldıktan sonra, üretim hakkını bir firmaya vererek değerlendirmek istediğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!