Bor metal mi, yarı metal mi yoksa ametal mi?

Güncelleme Tarihi:

Bor metal mi, yarı metal mi yoksa ametal mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 20:16

Bor sıklıkla özellikleri merak edilen maddelerden biridir. Özellikle Kimya alanına ilgi duyanların ve öğrencilerin merak ettiği konular arasındadır. Bu bakımdan siz de bor metal mi yoksa yarı metal mi olduğunu öğrenebilir ve bu sayede doğru bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sizin için Bor metal mi, yarı metal mi yoksa ametal mi tüm detaylarıyla birlikte derledik.

Haberin Devamı

Bor metaller ile ametaller arasında yer alan bir madde olduğundan yarı metal olarak kabul edilmektedir. Yarı metal maddelerin fiziksel özellikleri metallere benzerken kimyasal özellikleri de ametallere benzemektedir. Yarı metal olan bor elementinin periyodik tablodaki simgesi de B olarak bilinmektedir.

Bor Metal mi, Yarı Metal mi Yoksa Ametal mi?

Bor elementi metal ve ametaller arasında yer almasından dolayı yarı metal olarak kabul edilir. Bor doğada serbest bir şekilde bulunmayan bir elementtir ve metal ya da ametal elementlerden daha farklı özelliklere sahiptir. Bor elementi tarihte ilk kez Fransız kimyager Gay, Baron ve İngiliz kimyager Davy tarafından kullanılarak elde edilmiştir. Bor elementinin periyodik tablodaki simgesi B ve atom numarası da 5 olarak bilinmektedir. Bor yarı metal ve aynı zamanda yarı iletken bir elementtir.

Haberin Devamı

Periyodik tabloda 3A grubunda yer alan Bor, doğada b10 ve b11 olarak bilinen iki ayrı izotoptan oluşur. Doğada serbest bir halde bulunmayan bor metal ve ametal elementlerden daha farklı özelliklere sahiptir. Bundan dolayı da endüstrinin çeşitli alanlarında bor elementi sık sık kullanılır. Bor metaller ve ametaller arasında yer almasından dolayı yarı metal olarak kabul edilen bir elementtir. Yarı metallerin kristal bir yapıları olur ve ametaller ile bir tepkimeye girdiklerinde de metal gibi davranırlar.

Bor Kimyasal ve Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Bor elementi periyodik tabloda B simgesi ile gösterilir ve atom ağırlığı 10,81 olarak bilinmektedir. İlk kez 1808 senesinde elde edilen bor elementi metaller ile ametaller arasında yer aldığı için yarı metal kategorisine girmektedir.

Yarı metaller bazı özelliklerini metallerden alınırken bazı özelliklerini de ametallerden alırlar. Fakat yarı metaller eğer bir metal ile tepkimeye girerlerse ametal gibi, ametaller ile tepkimeye girerlerse de metal gibi davranırlar. Yarı metallerin genellikle kristal bir yapıları olur ve elektrik ile ısıyı da yarı iletme özelliklerine sahiptirler. Bundan dolayı bor yarı metaldir ve fiziksel özelliklerini metallerden, kimyasal özelliklerini de ametallerden alırlar. Bor yarı metal olarak kabul edilen bir elementtir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!