Boğaziçi mezuniyet törenine pankartlar damga vurdu

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi mezuniyet törenine pankartlar damga vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 11:24

Boğaziçi Üniversitesi’nin mezuniyet töreninde açılan pankartlarda 7 haziran seçimleri, koalisyon, Cumhurbaşkanlığı sarayı, başkanlık sistemine göndermeler vardı. Mezunlar adına konuşan Musa Tecirli Soma, Ermenek, Özgecan Aslan, Cansu Kaya’ya değinerek üzücü olayların yaşanmaması için gençlere sorumluluk düştüğünü söyledi. Bir yaşındaki bebeğiyle birlikte mezun olan 28 yaşındaki Zehra Nur Dacı Atlamaz ise, çok mutlu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi 148’inci Mezuniyet Töreni, üniversitenin Uçarsavar Spor Tesisleri’nde düzenlendi. 2014- 2015 akademik yılında 1.635 lisans ve 466 lisansüstü olmak üzere 2 bin 101 öğrenci mezun oldu. Törende mezun olan öğrencilerin yürüyüşü sırasında ilginç pankartlar taşıdı. Bu pankartalar arasında, “Müminler ancak kardeştir”, “Kadına şiddete cinayetin iyi hali olmaz”, “Çok affedersiniz evrim diyen bile oldu”, “Saraya bütçe var araştırmaya yok”, “Başkan’ın burcu TL yükseleni dolar”, “Siz koalisyonu kurun ekonomiyi bize bırakın”, “Kimse mukavemetimizi sınamasın”, “Seni başkan yaptırmayacağız Yaman Hoca” yerini aldı.

Boğaziçi mezunu olmak farklı sorumluluklar yüklüyor

Öğrenciler geçiş sırasında ailelerinden sık sık alkış alırken törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, mezunlara büyük sorumluluk düştüğünü belirterek şunları söyledi:
“Boğaziçili olmanın verdiği ayrıcalıklar aynı zamanda omuzlarınıza farklı sorumluklar yüklüyor. Ülkemizde, tüm dünyada milyonlara insanın refahını, özgürlüğünü ve mutluğunu ilgilendiren meseleler giderek çok kanmanlı hal aldı. Küresel ısınmadan yoksulluğa, ifade özgürlüğünden etnik ayrımcılığa savaş ve kıyımlara varıncaya kadar birçok mesele acil çözüm bekliyor. Bunların hepsi ulusal sınırları aşıyor bölgesel ve küresel özellikler gösteriyor. Böyle bir dünyada büyük düşünmeye yaratıcı olmaya, sorunları bütün yönleriyle görerek incelmeye ve çözümler üretmeye giden yolda sabırla çalışmaya her zamankinden çok ihtiyacımız var. Geliştirilecek çözümlerin tek boyutlu olmayacağı aşikar. Ne tek başına teknolojik gelişme, ne de tek başına ekonomik büyüme içinde yaşadığımız dünyanın çok boyutlu sorunlarına çare olabilir. Bu noktada sizin her birinizin çok büyük sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Çünkü unutmayın siz bu okuldan sadece birer mühendis, tarihçi, iktisatçı eğitimci olarak mezun olmuyorsunuz.

Haberin Devamı

Özgür ve mutlu bir toplum için yaratıcı çözümler gerekiyor

Sizi sadece bir meslekte uzmanlaştırmak hiçbir zaman temel amacımız oldu. Bilimsel ve sosyal aklı birlikte yürüten bir eğitim aldınız. Sürdürülebilir, özgür, mutlu bir toplum için yenilikler yaratıcı çözümler gerekiyor. Bunun için de ekonomiden teknolojiye sosyal yaşamdan her kesimde inovasyon kavramı hatırlamak gerekiyor. Tasarımdan iletişime, örgütsel yapıdan kültüre kadar birçok unsur işin içine giriyor. Böyle bir dünyada her zamankinden daha fazla disiplinler arası düşünebilen, teknolojinin yanında sosyal ve kültürel süreçlere de duyarlı bir nesile ihtiyaç var. Ancak böylelikle yaratılacak yeniliğin, inovasyonun, bilginin ihtiyaç sahibi toplumsal kesimlere ve aciliyet alanlarına taşınması mümkün olabilir. Yenilik fark yaratacak bilgi gerekli yerlere taşındığında eşit ve özgür kullanıldığında kapsayıcı olur. Sizler payınıza düşen sorumlulukları alarak burada edindiğiniz bilgileri yanınızda götüreceksiniz. Toplumun refahının yanında sosyal ve kültürel yanına katkıda bulunacaksınız. Bunu yaparken Boğaziçi’nde aldığınız eğitime, burada kurduğunuz dostluklara güvenin.”

Haberin Devamı

Herkesin memnun olduğu yerde demokrasi olmaz

Törende Robert Koleji 1961 mezunu bilim insanı ve girişimci Kenan Şahin’e de fahri doktora unvanı verildi. Şahin törende yaptığı konuşmada demokrasinin önemine değinerek, ”Demokrasinin özü teknolojidir, demokrasinin kaynağı tenkittir. Herkesin memnun olduğu bir ortamda demokrasi olmaz. Türkiye’de tenkit teknolojisinin kurulması da demokrasinin gelişmesi için çok önemliydi bu Türkiye’de çok gelişti. Bu sistemin kurulması yolunda da üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

Mücadele etmeliyiz

Törende mezun öğrenciler adına konuşan Musa tecilli ise şöyle dedi:
“Sakin denizler hiçbir zaman yetenekli denizciler yetiştirmemiştir. Diploma, üstündeki sayılardan fazlasını temsil ediyor. Bir duruş ifade ediyor. Boğaziçi’nden mezun olanlar farklı düşüncelere haksızlıklara karşı mücadele içinde olmuştur. Bundan sonra iş hayatında fark yaratmak için verimlilik, güvenlik ve etiği unutmamamız gerekiyor. Türkiye’de güvenlik ve etiğin ne kadar eksik olduğunu gördük. Soma’da Ermenek’te kaybettiğimiz 302 canı rahmetle anıyoruz. Özgecan ve Cansu Kaya gibi acıların da yaşanmaması için mücadele edeceğiz. Sorumluluk alma zamanı geldi. Aktif siyasette yer almalıyız. Ne olursa olsun mücadele etmeliyiz.”

Haberin Devamı

28 yaşındaki mezun: Sınavlarda düşük riski yaşadım

28 yaşında Zehra Nur Dacı Atlamaz isimli öğrenci ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 2010 yılında mezun olduktan sonra aynı yıl Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne başladı. Bu yıl mezun olan Atlamaz, bir yaşındaki oğlu Emre Tonyukuk Mumin Atlamaz ile törene geldi. Çok Mutlu olduğunu söyleyen Zehra Nur Atlamaz, eğitim sürecinde zorlandığını, sınavlarda düşük yapma riski yaşadığını belirterek, “Çok mutluyum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!