Biyocoğrafya nedir ve neyi inceler? Biyocoğrafya alt dalları ve tanımı

Güncelleme Tarihi:

Biyocoğrafya nedir ve neyi inceler Biyocoğrafya alt dalları ve tanımı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:01

Fiziki coğrafyanın en önemli dağları içerisinde biyocoğrafya gelir. Özellikle bitki ve hayvan türlerinin incelenmesi ve kayıt altına alınması noktasında büyük öneme sahiptir. Peki, biyocoğrafya nedir ve neyi inceler? Biyocoğrafya alt dalları ve tanımı üzerine detayları derledik.

Haberin Devamı

Coğrafya birçok farklı alt dalı üzerinden dünyayı inceleme altına alır. Her biri farklı amaç taşır ve özellikle biyocoğrafya önemli bir yere sahiptir. Çünkü bitki ve hayvan dünyasını geniş bir yapı altında ele alarak etkin bir keşif imkanı sağlar.

 Biyocoğrafya Nedir?

 Bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ile beraber bu dağılımı nedenlerini inceleyen fiziki coğrafyanın alt bilim dalı biyocoğrafya olarak bilinmektedir. Genel olarak canlıların yeryüzüne dağılışı ile beraber nedenlerini ele alan bir konu şeklinde de ifade etmek mümkün. Biyo ve coğrafya olarak iki farklı kelime üzerinden bir araya getirilmiş olan biyocoğrafya, yaşamı temel alan esaslı bilim dalları içerisinde bulunuyor. Böylece hayvan ve bitkiler üzerinden her daim devam eden etkin bir keşif olanı sunmaktadır.

Haberin Devamı

 Özellikle dünya üzerindeki coğrafi dağılımı konusunda, bunun nedenlerini araştırarak yaşamın devam edebilmesi noktasında öne çıkıyor.

 Biyocoğrafya Neyi İnceler?

 Biyocoğrafya genel olarak bitki ve hayvan türlerinin dağılımlarını inceler. Bilindiği üzere her sene iklim şartları ve etkisi değişim gösterir. Buna bağlı olarak bitki ve hayvanlarda bölgesel açıdan farklılık yaratabiliyor. Bu da alımı incelemek ve nedenlerini araştırmak ise biyocoğrafyanın görebilir. Böylece çeşitliliği sağlamak ve tükenmekte olan birçok bitki ve hayvan türleri açısından önlem alma noktasında ciddi bir görev teşkil eder.

 Fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olması ile beraber, dünya çapında uluslararası etkileşim kapsamında devam etmektedir. Bu sayede dünyanın farklı bölgelerine dağılmış olan bitki ve hayvan türleri, ortaklaşa kontrol ve denetim altında kalır. Zira dünya üzerinde tüm yaşamın devam edebilmesi için, her canlı türlü koruma altında olması gerekmektedir. Bunu sağlamak için ise bitki ve hayvan türlerinin dağılımını ve nedenlerini araştırmak oldukça önemlidir.

 Biyocoğrafya Alt Dalları

 Biyocoğrafya üç farklı alt bilim dalı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda öne çıkan bu alt dallar kendi içerisinde ayrılır ve farklı konuları inceler.

 - Tarihsel biyocoğrafya

 - Ekolojik biyocoğrafya

 - Analitik biyocoğrafya

Haberin Devamı

 Tarihsel biyocoğrafya daha çok bitki ve hayvan türlerinin farklı zamanlardaki dağılımlarını ve nedenlerini inceler. Ekolojik biyocoğrafya ise iklim şartlarına bağlı olarak farklı bölgelere dağılımı ele alır. Sayısal veriler kapsamında ise analitik biyocoğrafya devreye girer. Böylece her alanda bitki ve hayvan türlerinin dağılımı ile beraber nedenleri çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkarılır.

 Biyocoğrafya Tanımı

 Biyocoğrafya fiziki coğrafyanın alt bilim dalı olarak öne çıkmaktadır. Hayvan ve bitki türlerinin dünya üzerindeki dağılımını inceler ve bunun nedenlerini anlamaya çalışır. Özellikle çeşitlilik ve canlı türlerinin neslinin tükenmemesi adına büyük bir öneme sahiptir. Bu bağlamda biliminin yardımcı olduğu birçok farklı alt dal öne çıkıyor.

 - Biyoloji

 - Botanik

 - Zooloji

 - Ekoloji

 - Jeoloji

 - Jeomorfoloji

 - Klimatoloji

 - Genetik

 - Pedoloji

 - Tıp

Haberin Devamı

 Yukarıda verilen alt bilim dalları biyocoğrafyaya önemli oranda yardımcı olmaktadır. Bu sebepten dolayı biyocoğrafya üzerinden çalışmasını sürdüren birçok uzman, bitki ve hayvan türleri açısından çok daha etkin bir cevap alma olanağı elde eder. Herhangi bir ayrım olmadan deniz ve hava ile beraber karada yaşayan tüm canlılar biyocoğrafya içerisinde yer alır. Zira ekosistemin bir bütün olarak ele alınması gerektiğinden dolayı, tüm bitki ve hayvan türlerinin coğrafya üzerindeki dağılımı incelenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!