Güncelleme Tarihi:
YGA, 2000 yılında Türkiye’de kurulan sivil toplum kuruluşu. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmayı hayal ediyoruz. Her yıl 50 bin başvuru arasından seçilen 50 öğrenci YGA’ya dahil oluyor. Program boyunca üst düzey yönetici, akademisyen ve bilim insanlarından oluşan, aralarında Prof. Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Prof. Aziz Sancar gibi isimlerin yer aldığı Hayal Ortakları’ndan 1000 saatin üzerinde eğitim alıyor.
“Yiğidin yiğitliği at üstünde belli olur” sözünü duymuş muydunuz? Gelişen teknoloji sayesinde artık herkes dünyanın en iyi eğitim programlarına online olarak ulaşabiliyor. Ancak Harvard Üniversitesi bile “20’nci yüzyıl case study – vaka çalışması dönemiydi. 21’inci yüzyıl field study – saha çalışması dönemi olacak” diyerek sınıflarda, seminerlerde, ekranlarda öğrenilenlerin yetersizliğini kabul ediyor. Biz de YGA’da kişisel dönüşümün ancak projeler üzerinde çalışırken olacağına inanıyoruz. YGA’lılar daha iyi bir dünya için görme engelliler, yetimler, yenilenebilir enerji konularında birlikte hayal kuruyor, birlikte proje üretiyor, birlikte ilklere imza atıyorlar.
Sen-ben kavgası yok
Bir örnekle açıklayayım. Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak, zenginleştirmek için baştan sona YGA’lılar tarafından geliştirilen Hayal Ortağım çalışması mobil dünyanın Oscar’ı sayılan GSMA’de (Global Social Mobile Awards) iki kez dünya birincisi olan tek uygulama oldu. Bu ödüller bizi sevindirse de asıl önemli olan proje ekibindeki YGA mezunları Kürşat, Gamze, Tülin’in ve onlar gibi pek çok YGA gönüllüsünün egolarına yenik düşmeden, sen-ben kavgası yapmadan birlikte başarmaları. Birgün YGA ofisini ziyaret ederseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Gençler arasındaki güven, birlik ve enerji; güzel kokan bir kavunun kokusu kadar aşikar.
YGA, Hayal Ortağım gibi inovatif projelerle birçok ödül aldı. Ama hiçbiri ilk defa projeye değil; YGA’daki birlikte başarmayı başarma iklimine verilen Great Place To Work ödülü kadar sevindirmedi. Dünya çapında yapılan bir araştırmada “Çevremdekilerin çoğuna güvenmem” sorusuna evet diyenlerin en yüksek olduğu ikinci ülke Türkiye çıkıyor. İnsanlar arasındaki güvensizliğin bu denli yüksek olduğu bir ülkede; çalışanlar arasındaki “güven endeksi”nin yüzde 99 çıkmasıyla YGA, Great Place to Work ödülünü alan dünyadaki ilk Sivil toplum Kuruluşu (STK) oldu.
2003 yılından beri YGA’nın Hayal Ortağı olan Nobel ödüllü Prof. Aziz Sancar, “Bilim genlerle değil kültürle gelişir” diyor. YGA’nın gençlere bilimi sevdirme amacıyla yürüttüğü projelerin danışmanı olarak adını vereceği ‘Aziz Sancar Bilim Müzesi’; YGA’ya yeni dahil olacak üniversite ve lise öğrencilerinin çalışacağı projelerden biri olacak.
Kültürel dönüşüm nasıl gerçekleşir?
Geçen ay Harvard Business School’daki ofisinde Prof. Scott Snook ile sohbet ederken ona bu soruyu sorduğumuzda şöyle cevap verdi:
“Değişim önce bireyle başlar; sonra gruplara, organizasyonlara, sonunda da topluma yayılır.”
YGA’da yapmaya çalıştığımız önce kendimizden başlayarak sonra ekibimizi, gençleri ve gelecekte Türkiye’yi, dünyayı iyi yönde değiştirmek. Bu değişimin dünya çapında ödüller alan sosyal inovasyon projeleri üretirken; bir yandan da birlikte başarmayı başarmak üzerine çalışırken olacağına inanıyoruz. Bu hayale inanan tüm üniversite ve lise öğrencilerini, 19 Kasım’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek YGA Zirvesi’nde bize katılmaya davet ediyoruz. Başvuru için son gün 29 Ekim.