Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurulu’nun askıya çıkararak görüş aldığı taslak, Üniversitelerarası Kurul’un 11 Kasım’daki 230’uncu toplantısında tartışmalara neden oldu. Ankara’daki toplantıya vakıf ve devlet üniversiteleri rektörleri ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç katıldı. Özellikle vakıf üniversitelerinin rektörleri kaygılarını dile getirirken, taslağın Anayasa’ya aykırı olduğunu, net ifadelerin bulunmadığını, üniversitelerin kapatılma ve el konulma tehdidi ile karşı karşıya kalacağını dile getirdi.
TASLAKTA NE DEĞİŞTİ
İlk taslakta “vakıf üniversitelerinin faaliyet izninin geçici durdurulması” 1 ile 3 yıl olarak belirtilirken, güncellenen taslakta bu süre 1 yıl oldu. Taslakta, kurumun garantör devlet üniversitesine devredilebileceğine de yer verildi. İlk halindeki “vakıf yükseköğretim kurumunun ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemlerin odağı haline gelmesi” ifadesi, “vakıf yükseköğretim kurumu yöneticilerinin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tür eylemleri açıkça ve zımnen desteklemesi durumunda üniversitenin faaliyet izni kaldırılması” olarak düzenlendi. Eğitime devam edemeyen vakıf üniversitelerinindevlet üniversitesine devredilmesiyle öğrencilerin öğrenim ücretlerinde azalmaya gidilebilecek. Faaliyet iznikaldırılan kurumun malları, nakdi hakları devrolunan üniversiteye geçmeyecek ancak kullanılabilecek.
REKTÖRLER NE DEDİ
Prof. Dr. Ahmet Sınav (Sanko Üniversitesi Rektörü): Taslağın son halini olumlu buluyorum. Eksikleri zamanla giderilir.
Prof. Dr. Şahin Karasar (Maltepe Üniversitesi Rektörü): YÖK, vakıf üniversitelerinin problemlerine iyi niyetli yaklaşıyor. Bu yönetmeliğin endişe yaratacak bir düzenleme olmadığını düşünüyorum.
Prof. Dr. Tankut Yalçınöz (Mevlana Üniversitesi Rektörü): Taslakta belirtilen hususlar bir üniversitenin; akademik birim, program, proje ve konu bazlı denetime tabi olması zorunluluğunu ortaya koyarak, bilimsel özerkliliğini etkileyebilecek.
Prof. Dr. Tahsin Yeşildere (Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı): Yeni taslakta bazı kelime değişiklikleri var. Neden yaptıkları anlaşılmıyor. Vakıf üniversitelerinin kapatılma imkânı aynı şekilde devam ediyor.