Güncelleme Tarihi:
Kayıt için birkaç tüyo
Sizin ve ailenizin büyük çabaları sonucunda kazandığınız bu kurumun bir parçası olabilmek için önünüzde tek adım kaldı: Kazandığınız üniversiteye kayıt olmak. Üniversite adayları şu sıralar kayıt dönemi ile uğraşıyor. Geçen senelerde olduğu gibi üniversitelere gidip kayıt yaptırabilecek olan adaylara, bu sene ÖSYM tarafından yeni bir kayıt alternatifi sundu: E-kayıt. Bu sayede artık eskisi gibi üniversitenize kayıt olmak için okula kadar gitmenize gerek yok. Bu sıcaklarda, oturduğunuz yerden üniversitenize kayıt keyfini yaşayabilirsiniz. E-kaydınızı nasıl yaptıracağınıza gelirsek; 28 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında https://www.turkiye.gov.tr/ üzerinden yapılacak olan e-kayıtlar için e-Devlet şifresi, mobil imza veya elektronik imza yöntemlerinden birini kullanarak e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapmalısınız. e-Devlet şifrenizi postanelerden temin edebilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra kullanmanız gereken hizmet “Yükseköğretim Kurulu Üniversite e-Kayıt” olacak. Ya da giriş yaptıktan sonra https://www.turkiye.gov.tr/yok-e-kayit linkine girerek sistemin seni yönlendirmesini takip edip e-kaydınızı tamamlayabilirsiniz.
Üniversitenizin sistemini iyice öğrenin
Kaydınızı tamamladınız mı? Tebrikler, artık siz de bir üniversite öğrencisisiniz. Üniversite öğrencisi liseliden farklı olarak eğitim-öğretim hayatını kendisi yönlendirir. Bu yüzden kazandığınız üniversitenin sistemini iyice öğrenmenizde fayda var. İlk başta biraz zorlansanız da üniversite hayatına adapte olduktan sonra daha kolay gelmeye başlayacaktır. Bu açıdan pek bir korkunuz olmasın.
Yeni bir dünyanın kapısı açılacak
Üniversite eğitim-öğretim dışında bir sürü imkandan da faydalanabileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz bir süreç. Dil olanaklarından tutun da yeni hobiler edinmeye kadar pek çok alanda dünya görüşünüzü değiştirebileceğiniz bir dönem. Herkesin de tahmin edeceği gibi dil deyince aklımıza İngilizce geliyor. İngilizce, tüm üniversitelerin önem verdiği bir dil olmakla beraber iş hayatınızda da sıklıkla karşınıza çıkabilecek dillerden. Üniversitenizin olanakları, dışarıdan alacağınız dil kursları İngilizce’nizi geliştirmenizde size yardımcı olacak. Ama İngilizce dersler dışında, dil öğrenme isteğiniz ve bunun için yapacaklarınız sizin dilinize asıl katkıyı sağlayacak. Dilinizi geliştirmek için yurtdışına gidebilirsiniz. Yurtdışına çıkabilmek için sizin için en uygun olan yöntemi minik bir araştırmayla bulabilirsiniz.
Kendinize uygun bir kulüp bulun
Yeni hobiler, farklı kişiler. Üniversite hayatınızın belki de en önemli parçası olan kendinize yeni bir şeyler katmanın en kolay yolu, üniversitenizde bulunan kulüpler. Kulüpler size kendi hobilerinizi geliştirebileceğiniz bir ortam yaratırken, farklı kişilerle tanışmanın, sosyalleşmenin kapılarını aralar. Yapmanız gereken üniversiteye başladığınızda kendinize uygun kulübü bulmak. Kim bilir belki de, sizin yeni aileniz olacak en yakın arkadaşlarınız bu kulüplerden olacak.
İlk ayrılık zordur, ama alışacaksınız
Başta yeni kişilerle tanışmanın, yeni bir sürece başlamanın, yaşadığınız yerden farklı bir şehirde üniversite okuyacaksanız, ailenizden ilk defa ayrılmak zorunda kalmanızın zorluklarını yaşayabilirsiniz. Ama alıştıktan ve üniversiteli olmanın farkına vardıktan sonra keşke hiç bitmese diyeceğiniz bir süreç başlıyor. Bu süreçte üniversitenin lise gibi size bir şeyler öğreten değil, sizin neyi, nasıl öğrenmenizi öğreten bir süreç olduğunu unutmayın.