Güncelleme Tarihi:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu, CEBIT Bilişim Eurasia, İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD) ve İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) iş birliğiyle düzenlenen kongre, 5 Mayıs’ta İÜ İletişim Fakültesinde gerçekleştirilecek.
‘Bilişim sektöründe istihdam politikaları ve mesleki uygunluk’ temasıyla organize edilen kongre, binden fazla akademisyen, öğretmen, öğrenci, işveren, kamu/özel sektör insan kaynakları yöneticisi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirip, bilişim sektöründe istihdam politikaları ve mesleki uygunluk konularını tartışıp sorunlara çözüm önerileri getirmeyi amaçlıyor.
Kongre kapsamında bilişim sektöründe mesleki sınıflandırma, çalışma pozisyonları ve görev tanımları, mesleki gelişim, kariyer planlama, meslek seçimi ile ilgili kuramlar, yaklaşımlar, kişilik testleri, kişilik envanteri, ilgi envanteri, kadın istihdamı, Türkiye'de ve dünyada mesleki rehberlik ve meslek seçimi, engelli istihdamı gibi konular ele alınacak.
Mesleki uygunluk yazılımı
İÜ Öğretim Üyesi ve DLE2016 Kongre Başkanı Doç. Dr. Fatih Gürsul, kongreye lise ve üniversite öğrencilerinin ücretsiz katılabileceğini söyledi.
Kongrede, bilişim sektöründeki çalışma pozisyonlarını içeren özel bir kişilik envanteri yazılımının duyurulacağını anlatan Gürsul, ‘Bilişim Sektörüne Özel Kişilik Envanterine Dayalı Mesleki Uygunluk Yazılımı’nın, danışmanlığında İÜ Enformatik Bölümü Doktora Öğrencisi Kemal Şahin'in doktora tezi kapsamında geliştirildiğini söyledi.
Bilişim sektöründe çalışmak isteyen lise ve üniversite öğrencileri için mesleki uygunluk yazılımını hazırladıklarını anlatan Gürsul, yazılımla ilgili şu bilgileri verdi:
"Tamamen yerel değerler ışığında, Türkçe olarak Türkiye özelindeki bilişim sektörünün istihdam gereksinimlerine göre geliştirilen yazılım için öncelikli olarak bilişimde çalışma pozisyonları tarandı ve en popüler tercih edilen pozisyonlar tespit edildi. Bu alanlarda görev alan yaklaşık 400 uzman ile yüz yüze görüşülerek, mesleklerin kişilik gereksinimleri çıkartıldı. Yazılım içerisindeki karar destek mekanizması sayesinde, testi gerçekleştiren katılımcının kendi kişilik envanterine en uygun meslekleri sıralayan ve raporlayan özel bir algoritma geliştirildi. Kişisel mahremiyete saygı için tüm bilgiler şifreli olarak saklanacak ve kesinlikle 3’üncü şahıslarla paylaşılmayacak. Yazılıma yeni nesil teknolojiler sayesinde tüm cihazlardan erişim mümkün olacak. Yazılımı kongreye gelen tüm lise ve üniversite öğrencileri ücretsiz kullanıp kişilik özelliklerine göre 40 meslekten hangisine daha uygun olduğunu görebilecek."
Bilişim sektöründe güncel çalışma pozisyonları ise şöyle:
"Ağ teknolojileri elemanı, bilgi işlem destek elemanı, bilgisayar mühendisi, BT çözümleri uzmanı, iş analisti, bilgisayar donanım elemanı, eğitmen, mobil uygulama geliştiricisi, satış elemanı, sistem programcısı, sistem uzmanı, veri giriş elemanı, web programcısı, web tasarımcısı, web ve çoklu ortam geliştiricisi, yazılım geliştiricisi, yazılım mühendisi, yazılım uygulama ve destek, veritabanı yöneticisi, ERP proje uzmanı, proje yöneticisi, e-ticaret uzmanı, SEO uzmanı, sosyal medya uzmanı, müşteri temsilcisi."