Bilinçli Tüketici Nedir Ve Nasıl Olunur? Bilinçli Tüketici Davranışları Nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Bilinçli Tüketici Nedir Ve Nasıl Olunur Bilinçli Tüketici Davranışları Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 14:08

Bilinçli tüketici özellikle alışverişin arttığı günümüzde önemli bir kavram haline gelmiştir. Çevre dostu olan, ihtiyaçlar doğrultusunda alışveriş yapan ve bütçesine uygun hareket eden tüketici bilinçli tüketicidir. Bilinçli tüketici için önemli olan haklarını bilmek ve temel ihtiyaçlarını satın almaktır. Bilinçli tüketicinin ne olduğu ve nasıl bilinçli tüketici olunacağı hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

 Bilinçli tüketici özellikle internet alışverişinin artış gösterdiği günümüz şartlarında önemli bir yere sahiptir. Alışverişe çıkmadan önce araştırma yapan ve ürünler hakkında bilgi sahibi olan müşteri bilinçli tüketicidir. Bilinçli tüketici aynı zamanda tüketici haklarına hakimdir ve gerektiğinde tüketici mahkemesine kadar giderek haklarını savunabilir. 

 Bilinçli Tüketici Nedir? 

 Bilinçli tüketici etik, doğru satın alma ve çevre dostu alışveriş yapan müşterilerdir. Satın alma konusunda doğru ve mantıklı kararlar verebilen müşteriler için bilinçli tüketici denebilir. Bilinçli tüketici insani çalışma uygulamalarını destekleyerek ücret eşitliğini de savunur. Günümüz şartlarında oldukça önemli bir kavram haline gelen bilinçli tüketici özellikle internet alışverişi konusunda önem taşır. 

Haberin Devamı

 Bilinçli tüketici için öncelik her zaman ihtiyaçtır. Temel ihtiyaçlardan başlar ve gerekli kadar alışveriş yaparak herhangi bir israfta bulunmaz. Haklarını bilen ve haklarının korunması doğrultusunda hareket eden bilinçli tüketici ekonomik açıdan da bilinçlidir.

  Aldığı her ürünün özelliğini, detaylarını, içeriğini ve fiyatlarını da bilir. Satın almadan önce ürün hakkında fiyat araştırması yapar ve fiyat performansın en yüksek olduğu yerden gerekli markaları tercih edilir. İhtiyacının karşılanması için en mantıklı alışverişi yapar ve bütçesine göre hareket eder.

  Nasıl Olunur? 

 Mal veya hizmet alırken temel ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapan kişilere bilinçli tüketici denir. Ticarette herhangi bir zarar görmemek için tüketicilerin mutlaka bilinçli olması gerekir. Bilinçli tüketici olmak için:

 Alınan mal ya da hizmet yalnızca ihtiyaç duyulan kadar alınmalıdır. İhtiyaç duyulmayan hiçbir ürünün alınmaması gerekir. Alışveriş yaparken mutlaka tüketim miktarını göz önünden bulundurmak ve istiften kaçınmak gerekir. 

Alınacak mal ya da hizmetin fiyat araştırması yapılmalıdır. Fiyat farklını tespit etmek ve en uygun fiyatlı ürünü satın almak gerekir.

 Mal ya da hizmet satın alırken sözleşmenin okunması ve içinde tüketicinin zararına olan maddelerin bulunduğu mal ve hizmetlerin alınmaması önemlidir. 

Haberin Devamı

Bütçeye göre alışveriş yapılması gerekir. Eğer mümkünse tüm alışverişi peşin yapılması ve ilerde karşılaşılabilecek bütçe sorunlarının engellenmesi gereklidir. 

Alınacak mal ve hizmetin güvenilirliğinden emin olunması gerekir. Kaliteden emin olmadan hiçbir ürün satın almamak gerekir.

 Alışveriş sonrası fiş ya da fatura alınmalı ve kontrol edilerek bir sorun çıkması ihtimaline karşı saklanmalıdır.

 Satın alınacak malın son kullanma tarihi ve içeriği kontrol edilmelidir.

 Tüketici haklarının iyi bilinmesi gerekir. Alınan mal ve hizmetin kusurlu çıkması halinde yapılması gerekenler bilinmesi ve başvurulacak mecralar hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir. 

Haberin Devamı

Bilinçli Tüketici Davranışları Nelerdir? 

 Bilinçli tüketicinin davranışları şu şekilde olur: 

Alışverişe gitmeden önce liste yapar ve alışveriş esnasında bu listenin dışına çıkmamaya özen gösterir. 

Alışverişe ihtiyacı olup olmadığına bilinçli bir şekilde karar verir.

 Alacağı ürünü öncesinde birden fazla yerden araştırır. 

Alacağı ürün hakkında yorumları okur. 

Mağazadan ürün alırken içeriklerine ve son kullanma tarihine dikkat eder. 

Özellikle gıda ürünlerinde ambalajın hasarlı ya da yırtık olmamasına dikkat eder. 

Aldığı ürün hakkında herhangi bir sorun çıkması halinde fişi ile beraber iade sürecini yönetebilir. 

Tüketici haklarını bilir ve gerekli durum olduğunda tüketici hakları mahkemesine başvuru yapar. 

Haberin Devamı

Ürünlerin garanti sürelerini takip eder. 

İnternet alışverişi konusunda dikkatli olur ve reklamlardan herhangi bir şekilde etkilenmez.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!