Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eren Kalay, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop ile Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Mardin Müzesi-Müze Kafe'de sohbet toplantısı düzenledi. Kalay, ODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan 'Bilim Kafe' etkinliklerine yoğun ilgi gösterildiğini söyledi.
ODTÜ'de bir süre önce Türkiye'de ilk olacak nitelikte ODTÜ Bilim İletişimi Grubu kurduklarını belirten Kalay, "Bilim, daha çok düzenlenen seminer ve konferanslarla sınırları çizilmiş bir kitleye anlatılıyor. Bilim İletişimi Grubu'nu kurarak ODTÜ'de gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları toplumun her kesimine, Türkiye'deki her bölgeye ulaştırmayı amaçlıyoruz. Bilim İletişimi Grubu, toplum ve bilim camiası arasında çift yönlü iletişim kurulmasına dayandırılan bir yapıda çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.
2019'UN TEMASI: BÄ°LÄ°M SANATLA BULUÅžUYOR
Bilim İletişimi Grubu'nun düzenlediği 'Bilimin Ev Hali' etkinliğine 10 binin üzerinde bilim meraklısının katıldığını anlatan Kalay, yeni etkinliğin 2019'da 'Bilim Sanatla Buluşuyor' temasıyla düzenleneceğini ve resim, heykel, mimari, müzik-dans, fotoğrafçılık gibi sanat dallarının arkasındaki bilimsel gerçekleri topluma anlatacaklarını söyledi. Eren Kalay, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut'un ODTÜ'lü bilim insanlarının çalışmalarını fotoğraf sanatıyla birleştirdiği 'Bilim Sanatla Buluşuyor' isimli serginin yakında İstanbul'da ziyarete açılacağını belirtti. Bilimsel araştırmaları gençlere anlatmak amacıyla ODTÜ'lü öğrenci ve akademisyenlerin TRT için bilim programı hazırladıklarını bildiren Kalay, yakında bu programın ekranda olacağını duyurdu.
KAFELERDE 'BÄ°LÄ°M' ANLATIYORLAR
Kalay, Bilim İletişimi Grubu'nun ODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilim söyleşilerinden oluşan 'Bilim Kafe' etkinliklerini başlattıklarını söyledi.' Bilim Kafe' etkinliklerinin ilk olarak Fransa'da ortaya çıktığını ve daha sonra dünyanın dört bir yanında yaygınlaşarak 'Cafe Scientifique' ismiyle sürdüğünü anlatan Kalay, Türkiye'de de buna benzer şekilde kafe, gençlik merkezi gibi halka açık alanlarda, ODTÜ'lü akademisyenlerin katılımıyla söyleşiler düzenlediklerini belirtti. Kalay, 'Bilim Kafe' etkinliklerinin Mersin'de 'kuraklık'; Eskişehir'de 'palm yağı'; Antalya'da 'radyasyon'; Adana'da 'girişimcilik'; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'güneş enerjisi'; İzmir'de 'sınav stresi'; Gaziantep'te 'Göbekli Tepe'; İstanbul'da 'yapay zeka' temasıyla düzenlendiğini anlattı.
ODTÜ Bilim Kafe Projesi'nin 9'uncusunun Mardin Müzesi-Müze Kafe'de yapılacağını söyleyen Kalay, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop'un, 'Mutfakta Bilim mi Olurmuş?' başlıklı konuşmasıyla gıda maddeleri ve mutfak deneyimleri hakkında katılımcıları bilgilendireceğini belirtti. ODTÜ Bilim Kafe etkinliklerine yoğun ilgi gösterildiğini anlatan Kalay, "Bilim Kafe düzenlemek üzere 20 ilden daha davet aldık. Etkinliğimiz Türkiye'nin diğer illerinde de devam edecek. Türkiye'nin her bölgesinde bilimi halkla buluşturmak istiyoruz" dedi.
Ä°NSANLIÄžIN Ä°LK MUTFAÄžI MEZOPOTAMYA'DA 'MUTFAKTA BÄ°LÄ°M' KONUÅžULACAK
Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, etkinliğin Mardin'de düzenlenmesinin önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ä°lk mutfak kültürü Mezopotamya'da kuruldu, daha sonra Akdeniz'e ve Avrupa'ya yayıldı. Dolayısıyla dünya mutfaklarının kökeni Mezopotamya mutfağı. Ä°nsanlığın yerleÅŸik hayata geçtiÄŸi bereketli topraklardayız. DolayısıylaÂBilim Kafe'nin 'Mutfakta Bilim mi OlurmuÅŸ?' temasıyla Mezopotamya'da yapılması da ayrı bir önem taşıyor."