‘Bilim Seyyahları Projesi’ başladı

Güncelleme Tarihi:

‘Bilim Seyyahları Projesi’ başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 17:17

TÜBİTAK'ın desteklediği ‘Bilim Seyyahları Projesi’, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde başlatıldı.

Haberin Devamı

Projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla Kartal AİHL spor salonunda düzenlenen açılışta, fizik, kimya, biyoloji, matematik ve robot atölyeleri, planetaryum, bilim tarihi atölyesi, insansız hava araçları stantının yanı sıra Türksat, Türk Hava Yolları, Bayrampaşa Bilim Merkezi ve Darıca Hayvanat Bahçesi de stantlarıyla yer aldı.

Kartal AİHL öğrencileri ve çevredeki okullardan gelen öğrenciler, stantları gezerek deney ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrenciler, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül kazanan çalışmaların bulunduğu stantlara yoğun ilgi gösterdi.

Açılışta açıklama yapan Kartal AİHL Müdürü Mitat Tekçam, projenin içeriği ve amacı hakkında bilgiler verdi.

Tekçam, okullarının Türkiye'nin ilk Anadolu İmam Hatip Lisesi olduğunu hatırlatarak, akademik, sosyal ve kültürel açıdan öncü bir kurum olduklarına vurgu yaptı.

Fen bilimleri ve matematik gibi alanlarda geçen yıl önemli başarılar kazandıklarını dile getiren Tekçam, "Ulusal yarışmalarda bir birincilik, üç ikincilik ve dört üçüncülük kazandık. Uluslararası bir olimpiyatta ise fen bilimleri alanında bir üçüncülük elde ettik. Geçen yıl yapılan başvurularda, TÜBİTAK nezdinde 4007 Bilim Şenlikleri Destek Programı'nda projemiz kabul edildi. Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Pendik Belediyesi'yle bu projeyi yapmış olduk. Hamdolsun, yaz tatili boyunca öğrencilerimiz tatil algısını ortadan kaldırarak, yoğun bir şekilde bu proje için emek verdiler" diye konuştu.

Tekçam, öğretim yılına bu tür bir etkinlikle başlamaktan dolayı mutlu olduğunu anlatarak, "Şu anda matematik, fizik, kimya, biyoloji ve robot atölyelerimizin yanı sıra THY, Türksat, Darıca Hayvanat Bahçesi gibi kurumlarımızın burada stantları var. Bir taraftan da bilim tarihi müzemiz var. Bunların haricinde söyleşilerimiz olacak. Bugün uzay ve uydu bilimleriyle başlayan söyleşilerimiz, cuma günü Sabancı Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Nihat Berker'in de katılacağı söyleşimizle sona erecek" dedi.

Projeyle kitap arasında kalan temel bilimlere ilgiyi artırmayı amaçladıklarını dile getiren Tekçam, şöyle konuştu:
"Bilimlerin uygulanabilirliği ile hayata dönük kısımlarını, deney ve uygulamalarla öğrencilere yaşatmak istiyoruz. Diğer taraftan bizim kadim medeniyetimizin bilimde köşe taşı olan insanlarını, öğrencilerimize tanıtmak amacını taşıyoruz. Çevreden ortaokul ve lise öğrencileri de proje alanına davetliler. İmam hatip liseleri 100 yıllık bir tarihe sahip. 1913'te başlayan liseler, toplumda çok farklı zaman dilimlerinde modernleşmeye ve eğitimle ilgili farklı süreçlere tanık oldu. Bu liseler, toplumda eğitim ve öğretimle ilgili çok güzel izler bıraktı. Gelinen noktada Anadolu İmam Hatip Liseleri çok güzel hizmetler yapıyorlar. Okulumuzda da bilim alanında öğretmen ve öğrencilerimizin yaptığı çokça güzellik var. Biz, hazırlık ve dört yıl eğitim veren bir kurumuz. Hazırlık sınıfında İngilizce ve Arapça yoğunluklu olarak başladığımız eğitimin, sonrasında uluslararası programlar uyguluyoruz. Öğrencilerimiz, bu programlar içerisinde özellikle laboratuvar alanlarını yoğun bir şekilde kullanıyorlar. Bu sayede öğrencilerimiz uygulamalı olarak fizik, kimya, matematik ve biyolojiyi yaşıyor."

‘Bilim Seyyahları Projesi’ başladı

Haberin Devamı

Öğrencilerden ulusal ve uluslararası başarılar

Haberin Devamı

Hazırladıkları projelerle ulusal ve uluslararası yarışmalarda önemli başarılar elde eden Kartal AİHL öğrencilerinden Fatih Uçar ve İlhami Osman Karakurt da görme engellilerinin yaşantılarını daha rahat sürdürmelerini amaçlayan, Üsküdar Üniversitesi'nden Türkiye birinciliği, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan ise üçüncülük ödülü alan cihaz projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Fatih Uçar, projeleri sayesinde görme engellilerin yolda daha güvenli şekilde yürüyebildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kişiler, sağa veya sola dönüşlerde, asansör veya merdiven alanına geldiklerinde bu cihaz onlara uyarı veriyor. Engelliler için yapılan kabartmalı yüzeyleri kaldırarak maliyeti düşürdük, kaldırımları sarıya boyadık. Yuvarlak döşemeli yerleri kaldırarak buralara barkodlar yerleştirdik. Cihazdaki barkod okuyucu görme engelli kişinin hangi tarafa gideceğini bildiriyor. Kişi, sarı yüzeyde yürüdüğünde cihazdaki renk sensörleri titreşmiyor fakat yürüme yolundan çıkınca engelli kişiyi uyarıyor. Navigasyondan ayrı olarak tasarladığımız bu proje internet bağlantısının olmadığı yerlerde de çalışıyor."

Kartal AİHL öğrencilerinden Nureddin Kamadan ve Muhammed İkbal Baykal ise görme engelliler için okumayı kolaylaştıran projeleriyle Portekiz'de yapılan uluslararası bir yarışmada dünya üçüncülüğü elde etti.

TÜBİTAK yarışmalarında da dereceye giren öğrencilerden Kamadan, "Görme engellilerin yaşadığı materyal sıkıntısına çözüm bulmak için böyle bir proje hazırladık. Görme engellilerin kaynakları, hem uzun zamanda hem de maliyetli şekilde basılıyor. Bundan dolayı projemizde ürettiğimiz cihazda, bütün eğitim materyallerine tümleşik bir cihazda vermeyi amaçlıyoruz. Üretilen sistemde 6 noktalı Braille harf sistemini 6 titreşimli motora çevirdik ve bunları bilgisayarda kodladık. Kelimeler yazıldığında harfler kişinin bileğine titreşim olarak gönderiliyor ve bu sayede okuma gerçekleşiyor" dedi.

Bilim Seyyahları Projesi’ kapsamındaki çalışmalar, 2 Ekim'e kadar Kartal AİHL'de görülebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!