Güncelleme Tarihi:
Projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla Kartal AİHL bahçesinde düzenlenen açılışta, fizik, kimya, biyoloji, matematik ve robot atölyeleri, planetaryum, bilim tarihi atölyesi, insansız hava araçları standının yanı sıra Türksat, Türk Hava Yolları, Bayrampaşa Bilim Merkezi, Baykar İHA ve Darıca Hayvanat Bahçesi de stantlarıyla yer aldı.
Kartal AİHL öğrencileri ve çevredeki okullardan gelen öğrenciler, stantları gezerek deney ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrenciler, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül kazanan çalışmaların bulunduğu stantlara yoğun ilgi gösterdi.
Açılışta açıklama yapan Kartal AİHL Müdürü Mitat Tekçam, projenin içeriği ve amacı hakkında bilgiler verdi. Tekçam, projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini dile getirerek, başvuru esnasında Pendik, Kartal, Kadıköy, Üsküdar, Tuzla, Maltepe ve Sultanbeyli ilçe milli eğitim müdürlükleriyle beraber çalıştıklarını söyledi.
Projeye Türksat, Türk Hava Yolları, Bayrampaşa Bilim Merkezi ve Darıca Hayvanat Bahçesi'nin de destek verdiğini hatırlatan Tekçam, "Öğrencilerimiz bu etkinlik için yaz boyunca hazırlandı. Okulların açıldığı hafta bu güzelliği organize etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Matematik, fizik, kimya, biyoloji, robotik ve akıl oyunları alanlarında farklı stantlarımız var. Hem kedi öğrencilerimiz hem de farklı yerlerden gelen öğrencilerle bu paylaşımları yapıyoruz."
Tekçam, projenin okul açısından çok önemli olduğunu dile getirerek, Kartal AİHL'nin verdiği eğitimler ve öğrencilere sunduğu imkanlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.
"Öğrenciler gelecekte yapmak istedikleri meslekler hakkında bilgi edinecek"
Proje Koordinatörü Ersin Ertürk ise fen bilimleri alanında birçok stant kurduklarını belirterek, şunları söyledi:
"Ziyaretçi öğrencilerimiz gelecekte yapmak istedikleri meslekler hakkında buralarda bilgi sahibi olabilecek. Hekim olmak isteyen öğrenciler burada enjeksiyon, cerrahi müdahalelerde bulunma gibi konularda deneyimlerde bulunuyor. Kartal AİHL 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerimizin hazırladığı projeler var burada. Öğrencilerimiz proje için yaz boyunca 3 aylık bir eğitimden geçiriliyor. Bu yıl yurt dışından gelen misafirlerimiz de var. Kosova, Makedonya ve Karadağ'dan öğrenciler geldi. Onlar aslında buraya eğitim için geldi. Nisan ve mayıs aylarında bu projeleri misafir öğrencilerimizin ülkelerinde yapacağız. Onlar da bize yardımcı olacak."
Makedonya İsabey Medresesi öğretmenlerinden Eymen Baleza, 12 öğrencisiyle Türkiye'ye geldiğini aktararak, projede yer aldıkları için çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Öğrencilerinin hepsinin Arnavut olduğunu ifade eden Baleza, lise seviyesindeki öğrencilerinin hepsinin akıcı şekilde Türkçe konuştuğunu söyledi.
Bilim Seyyahları 2 Projesi
TÜBİTAK tarafından 4007 Bilim Şenlikleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen geniş katılımlı bir bilim etkinliği olan Bilim Seyyahları Projesi'nin bu yıl ikincisi düzenleniyor.
4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı, bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması için sergi, sahne şovları, gösteri, atölye ve laboratuvar çalışmalarının düzenlenmesine destek veriyor.
Etkinlikte, 23 Eylül'e kadar birbirinden eğlenceli deneyler ve atölye çalışmalarıyla bilimin gizemli yanları aydınlığa kavuşacak.
Bilim Seyyahları Projesi kapsamında, öğrenciler fizik atölyesinde Einstein'ın zihin dünyasından ışığın gizemli davranışlarına, manyetik alan kavramından maddenin plazma haline kadar birçok konuyla ilgili bilgi edinebilecek.
Kimya atölyesinde, farklı maddelerin bir araya gelerek ilginç tepkimeler meydana geldiğine şahitlik eden katılımcılar, robot atölyesinde ise makineleri nasıl kullanabileceklerini öğrenecek.
Bilimin eğlenceli dünyasıyla gençleri buluşturmayı hedefleyen etkinlikte, teknolojinin öncü markaları da hazırladıkları atölye çalışmalarıyla yerlerini aldı.