Güncelleme Tarihi:
15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin ardından birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, vakıf yaşananlara tepki göstermeye devam ediyor. Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarının yer aldığı ve 2011 yılından itibaren çalışmalarını sürdüren Bilim Akademisi de bu konuda bir açıklama yaptı. Bilim Akademisi Yönetim Kurulu adına yayımlanarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin asli hedefi demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirerek bu ortamdan çıkmak olmalı” denilen açıklamada, üniversitelerle ilgili alınacak önlemlere dikkat çekildi. Ayrıca akademik özgürlük ve özerklik vurgulandı. Açıklamada şöyle denildi:
ASILSIZ İHBARLARA DAYANAN TOPTANCI YAKLAŞIM
“15 Temmuz 2016 günü girişilen menfur darbe teşebbüsü dolayısıyla Türkiye’nin tümü gibi akademik hayat da çok zor bir dönemden geçiyor. Bu darbenin hedefi,Türkiye’deki demokratik hukuk devletidir. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin asli hedefi demokrasiyi ve hukuk devletini güçlendirerek bu ortamdan çıkmak olmalı. Somut deliller olmaksızın, suç tanımları esnetilerek, asılsız ihbarlara dayanan toptancı uygulamalarla herhangi bir meslek grubunun itham edilmesi gibi yollara başvurulması ileride telafisi imkânsız sonuçlar doğurabilir.
AKADEMİK ÖZGÜRLÜK, AKIL, BİLİM, LİYAKAT
Üniversitelere ilişkin olarak alınacak önlemlerin amacı akademik özgürlükleri ve özerkliği güçlendirerek garanti altına almak olmalı. Akademik kurumların kendine özgü kuralları, gelenekleri ve etik uygulamaları örselenmeden hukukun üstünlüğüne dayanan bir yaklaşımın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Demokratik bir düzenin devamı için toplum işlerinin, özellikle en küçük yaşlardan üniversite aşamasına kadar eğitimin, sadece akıl ve bilim ışığında, liyakate dayanarak yürütülmesi gerekiyor. Bunun hayatî önemi son yaşananlarla bir kez daha ortaya çıktı.”