Güncelleme Tarihi:
Makalede, Şamanizm inancının yanı sıra Türk kültüründeki hayvan, altın, yazıt ve mezar taşları, ejder, geyik, bengi su kadehi, dini danslar ve Umay kuşu temaları değerlendirildi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, üniversitenin kültürel yayınlarında, Doğu Anadolu Bölgesi ile Bitlis'te bulunan kültürel değerleri tanıtma açısından kitap ve sempozyumlar hazırlandığını hatırlattı.
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Dergisi'nde yayınladı
Kültürel değerlerin tanıtımının özellikle kullanımı yaygın olan, her eve girebilen ve göz önünde bulundurulan takvimlerle daha da etkili olabileceğini düşündüklerini belirten Doğru, şöyle konuştu:
"Bunları düşünerek 2016 yılı takvimini özellikle kültürel açıdan etkili olabilecek bir konsept içinde hazırladık. Temalı bir takvim hazırladık. Grafik ve görselleriyle takvimimizi kim aldıysa ve kime gönderdiysek, hep olumlu tepkiler aldık. Bu bizi çok sevindirdi. Ayrıca takvim üzerine Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Er, 'Kültürel Değerler Açısından Bir Bakış' adlı makale yazdı. Böyle bir makalenin hazırlanması, takvimimizin bilim dünyasında da yer alması oldukça önemli. Burada hem üniversitemiz hem de incelenen konunun bilimsel bir zemine oturtulması büyük önem taşıyor. Makale Atatürk Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Dergisi'nde yayınladı. Bu çok sevindirici. Bir takvimin bu şekilde incelenerek bilimsel alanda bir araştırma konusu olması, takvimin amacına ulaştığının kanıtıdır."
Takvimin her aya bir grafik olacak şekilde dizayn edildiğini ve her bir sayfasında en az 2 ile 3 farklı grafik ve karşılaştırmaların yer aldığını belirten Doğru, takvimle Türk dünyasında ve Türk dünyası içerisinde Orta Asya'dan başlayarak, Bitlis'in Ahlat ilçesine kadar olan yolu izlemeyi planladıklarını bildirdi.
"Karşılaştırmalı olarak verildi"
O tarihi süreçte buralardaki benzerlikleri ve farklılıkları göz önüne sermeyi amaçladıklarını anlatan Doğru, şunları söyledi:
"Takvimde farklı heykeller, konular bulabiliyorsunuz. Kültürel değerlerin benzerlerini Azerbaycan ve Moğolistan'da görebiliyorsunuz. Orhon Kitabesi'ne benzer kitabeler, Ahlat ve farklı ilçelerimizde de var. Bunları da bir araya getirip karşılaştırmalı olarak vermeyi düşündük. Bilimsel açıdan bu konunun ilgi çekmesinin ana teması da budur. Çünkü sadece oradaki resimler alınıp kullanılmamıştır. Karşılaştırmalı olarak süreç içinde verilmiştir. Bu da üniversitemizin kültürel açıdan yaptığı önemli faaliyetlerden biridir."
Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Er'in kaleme aldığı takvimin hazırlanmasında Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve BEÜ Rektör Danışmanı Cengiz Alyılmaz, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yakar, TEKE Dergisi ve ekibi ile üniversite personelinin büyük emeğinin bulunduğunu anlatan Doğru, takvimin bu şekilde hazırlanması fikrinin ise kendisine ait olduğunu dile getirdi.
Bu yıl çok daha farklı bir takvim hazırladıklarını vurgulayan Doğru, şöyle devam etti:
"Bu araştırmanın amacı kültürel değerler açısından üniversitemizin takvimlerini değerlendirmektir. Masa ve duvar takvimimizde bulunan 37 fotoğraf, araştırmanın amacı kapsamında incelenmiştir. Nitel bir araştırma olan bu çalışmada veriler, doküman incelemesi yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde nitel analiz tekniklerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada, üniversitemizin 2016 yılı duvar ve masa takviminde yer alan kültürel değerler temalar halinde tespit edilmiştir. Takvimde Şamanizmin yanı sıra Türk kültüründeki hayvanlar, altın, eski yazıt ve mezar taşları, ejder, geyik, bengi su kadehi, Türk dini dansları ve Umay kuşu temalarını da yer aldı."