Beşiktaş hem zengin, hem eğitimli

Güncelleme Tarihi:

Beşiktaş hem zengin, hem eğitimli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 10:29

2013’te İstanbul’un refah seviyesi ve eğitim düzeyi en yüksek ilçesi Beşiktaş olurken, en düşük ilçesi ise Sultanbeyli oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından en yüksek dereceye sahip A+ ilçeleri Ankara, İstanbul ve İzmir’de yer alıyor. Refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından İstanbul’un en düşük dereceye sahip ilçesi olan Sultanbeyli’yi Arnavutköy ve Sultangazi takip ediyor.

REIDIN, Sosyo-Ekonomik Derecelendirme (SED) ile Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli illerine ait 71 ilçe ve bunlara bağlı 481 mahalleyi refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey açısından derecelendirdiği çalışmasında 2013 yılı birinci yarı verilerini açıkladı.

İlçe ve mahallelerin göreli sosyo-ekonomik derecelerini ve sıralamalarını gösteren çalışma, kullanılan değişkenler yardımıyla bölgeleri refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzeylerine göre sıraladı.

Haberin Devamı

Buna göre, Türkiye’nin refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından en yüksek dereceye sahip A+ ilçeleri Ankara, İstanbul ve İzmir’de yer alıyor. Diğer taraftan, Adana, Bursa ve Kocaeli ilçelerinin derecelerinde yılın ilk yarısına göre bir yükselişin olduğu görülürken, Antalya ilçeleri genelinde dönemler arası değişim nispeten daha az yaşandı.

2013 yılının ilk beş A+ ilçeleri şöyle sıralandı:

Şehir

İlçe

Derece

Sıralama

İstanbul

Beşiktaş

A+

1.

İstanbul

Adalar

A+

2.

İstanbul

Kadıöy

A+

3.

İstanbul

Bakırköy

A+

4.

İstanbul

Sarıyer

A+

5.

2013 yılını A+ derecesi ile geçiren ilçelere baktığımızda, sırasını ve derecesini koruyan Beşiktaş’ın yanında Adalar ve Sarıyer yıl içerisinde yükselerek yerini alan ilçeler olarak öne çıkıyor. Kadıköy ve Bakırköy ilçeleri A+ derecesini koruyan fakat puan olarak 2013 yılını kayıpla kapatan ilçeler olarak göze çarpıyor.

Refah, yaşanabilirlik ve kültürel düzey bakımından İstanbul’un en düşük dereceye sahip C- ilçelerinin başında ise Sultanbeyli geliyor. Onu Arnavutköy ve Sultangazi takip ediyor.

Şehir

İlçe

Derece

Sıralama

İstanbul

Sultangazi

C-

68.

İstanbul

Arnavutköy

C-

69.

İstanbul

Sultanbeyli

C-

71.

İzmir’in Karşıyaka ve Narlıdere ilçeleri bir önceki döneme göre gelişim göstererek A+ derecesine sahip olan ilçeler olarak dikkat çekiyor. İstanbul Eyüp, Maltepe, Zeytinburnu ve Antalya Konyaaltı gelişim göstererek bir üst dereceye ulaşan ilçelere örnek olarak gösterilebilir.

Sosyo-ekonomik derecelendirmede esas alınan yüksek öğretim oranı ve konut yoğunluğu değişkenleri için ilçelerdeki duruma bakıldığında birinci sırada yer alan Beşiktaş, yüzde 34 ile yüksek öğretim oranının en yüksek olduğu ilçe konumunda bulunuyor. İncelenen 71 ilçe arasında 68’nci sırada bulunan Sultangazi ile 69’ncu ve 71’nci sırada yer alan Arnavutköy ile Sultanbeyli, yüzde 3 ile yüksek öğretim oranının en düşük olduğu ilçeler olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

343 bin 696 daire sayısı ile konut yoğunluğunun en yüksek olduğu ilçe konumundaki Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci sırada olup, 8 bin 364 daire sayısı ile konut yoğunluğu en düşük olduğu İstanbul’un Şile ilçesi ise 19’ ncu sırada yer alıyor.

2013 yılının ilk 5 A+ mahalleleri ise şöyle:

Şehir

İlçe

Mahalle

Derece

Sıralama

İstanbul

Beşiktaş

Bebek

A+

1.

İstanbul

Beşiktaş

Etiler

A+

2.

İstanbul

Beşiktaş

Arnavutköy

A+

3.

İstanbul

Kadıköy

Fenerbahçe

A+

4.

İstanbul

Şişli

Teşvikiye

A+

5.


Sıralamanın değişmez isimlerinden Bebek, Etiler, Levent, Caddebostan, Arnavutköy, Gümüşsuyu, Fenerbahçe, Teşvikiye gibi mahalleler A+ derecesinde yerlerini korurken, İstanbul dışında A+ derecesinde mahallesi bulunan şehir bulunmuyor.

Bunun yanında, gelişim göstererek bir üst dereceye tırmanan ve dönemsel olarak tutarlı şekilde değer kazanan bölgelerden olan Maslak bir önceki döneme göre sıralamada 19, Fikirtepe ise 20 sıra yükseldi.

Haberin Devamı

Eğitimin en yüksek olduğu mahalle İzmir’deki Mavişehir, en düşük olduğu mahalle ise Esenyurt’taki Pınar Mahallesi.

Sosyo-ekonomik derecelendirmede esas alınan yüksek öğretim oranı ve konut yoğunluğu değişkenleri için mahallelerde durum incelendiğinde, 481 mahalle arasında yüzde 50 ile yüksek öğretim oranının en yüksek olduğu mahalle 37’nci sırada bulunan İzmir/Karşıyaka/Mavişehir iken, yüzde 2 ile yüksek öğreti oranının en düşük olduğu mahalle 481’nci sırada bulunan İstanbul/Esenyurt/Pınar mahallesi oldu.

37 bin 637 daire sayısı ile konut yoğunluğu en yüksek olan İstanbul/Küçükçekmece/Atakent mahallesi sıralamada 49’ncu, 324 daire sayısı ile konut yoğunluğu en düşük olan İzmir/Konak/Namık Kemal Mahallesi ise 445’nci sırada yer aldı.

Haberin Devamı

REIDIN Veri Uzmanı Burcu Köksal, çalışma kapsamında alınan sonuçlara bakıldığında, oturmuş bir düzene sahip olan mahallelerin derecelendirmelerinde aşırı değişkenliklerin görülmediğini ancak yıldızı parlayan bölgelerin, çeşitli değişimlerle nitelikli gayrimenkul ve demografinin bölgeye kazandırılması neticesinde yüksek derecelere doğru kaydığını söyledi.

Dünya genelinde özellikle ulaşılabilir veriler doğrultusunda, il bazında yapılan ve bölgenin karakteristiğini ortaya koyan çalışmalara rastlamanın mümkün olduğunu anlatan Köksal, “REIDIN olarak bu çalışmaları Türkiye’nin mahalleleri seviyesinde yapmak ve bölgelerin birbirlerine görece üstünlükleri ile derecelerini ölçümlüyor olmak şeffaflık ve ulaşılabilir veri anlamında büyük önem taşıyor. Bu araştırmalardan başta gayrimenkul geliştiricileri, yatırımcı ve danışmanları olmak üzere telekom, perakende ve hızlı tüketim şirketlerinin de faydalandığını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yakın dönemde Türkiye genelindeki bütün mahallelerin çalışmaya dahil edileceğini belirten Köksal, bu sayede İstanbul mahallelerinin kendi içinde karşılaştırmasını yapabilecekleri gibi Gaziantep, Samsun, Kayseri gibi bütün ülke illerinin mahallelerinin de görece üstünlüklerini ölçümleyebileceklerini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!