Güncelleme Tarihi:
FAZLA PARLAKLIK HEM GÖZE, HEM ŞARJA ZARAR
Daha parlak, renkli ve büyük ekranları seviyoruz. Ama bunların hepsinin bir bedeli var. Çoğu telefon otomatik ekran parlaklığı özelliği sunuyor. Ortamın ışığına göre ekranın parlaklık seviyesini belirliyor. Bu, sürekli en son seviyede çalışan parlak bir ekrana oranla önemli bir tasarruf sağlıyor.
EKRANLAR, ERKEN KARARSIN
Çoğu kullanıcı bu ayarla ilgilenmiyor. Ancak telefonunuzu elinizden bıraktığınızda ekranın kaç saniye sonra kararacağı enerji tasarrufu için kritik bir konu. Bu ayarı en düşük seviyeye getirin. Zaman zaman kapanmasını istemediğinizde, kararan ekranlar can sıkıcı olabiliyor. Fakat ihtiyacınız olduğu anlarda dolu bir şarjın verdiği güvenle karşılaştırılamaz.
ARKA PLAN UYGULAMALARINI UNUTMAYIN
Telefonunuzun işlemci ve RAM’i çoklu görevlerde daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyor. Çalışan uygulamaları kapatmayı alışkanlık haline getirirseniz, önemli tasarruf sağlarsınız. Belli aralıklarla ayarlardan uygulama yöneticisine girerek, hangi programların arka planda çalıştığını görebilirsiniz. Ancak hayati uygulamaları da kapatmamaya özen gösterin. Sonra ne oldu bu telefona, demeyin.
MAİLLERLE ARANIZA SINIR KOYUN
Google, Microsoft, Yandex ve Yahoo’nun e-mail uygulamalarından birini düzenli kullanıyorsanız, bu başlığı hemen anlamışsınızdır. E-Mail uygulamalarının postalarının kaç dakikada bir kontrol edileceğini belirleyebilirsiniz. Süre ne kadar uzun olursa o denli tasarruf sağlarsınız.
BİLDİRİM IŞIKLARINI KONTROL ALTINDA TUTUN
Artık telefona sadece SMS gelmiyor. Hemen her uygulama için gelen bildirim, farklı renkte LED ışıklarıyla belirtiliyor. Yeşil, turuncu ve mavi ışıkların telefonunuzu gece kulübüne döndürmesinden mutlu musunuz? Yine de LED’lerin çok enerji tükettiğini hatırlatalım. Önemsiz bildirimleri kapatın.
Wİ-Fİ VE MOBİL AĞLARA HOŞÇAKAL, DEYİN
Kullanmasanız bile, Wi-Fi ve 3G, bataryayı arsızca tüketiyor. Sosyal medya akışları, güncellemeler, sohbetler gibi onlarca gizli aktivite devam ettiği için sürekli enerji kaybediliyor. Aynı durum özellikle kulaklıklarda kullanılan ve ne zaman aranacağınızı bilmediğinizden gün boyu açık olan Bluetooth için de geçerli. Kullanmadığınızda Wi-Fi ve mobil ağları kapatın. Bluetooth’u kullanmayı da bir kez daha düşünün.
GPS, KORKULU RÜYA
Şarjınızı hızla bitirmek isterseniz, GPS’i açın! Başka bir şey yapmanıza gerek yok. Google konumunuzu belirlemek için telefonunuzdan sürekli bilgi alıyor. Bunu ayarlar bölümündeki ‘konum servisleri’nden etkisiz hale getirebilirsiniz. Bu sayede konum bilgilerinizi kullanmak isteyen tüm uygulamaları da etkisizleştirmiş olacaksınız. Ayrıca daha keskin bir konum tespiti için istenen ‘GPS uydularını kullanma’ özelliğinin de aktif olup olmadığını kontrol edin.
TİTREŞİM: GIDIKLAYAN ENERJİ DÜŞMANI
Aranırken, ararken, tuş takımına her tıkladığınızda, mesaj ve bildirim geldiğinde ortaya çıkan titreşimi kapatın. Çünkü titreşim özelliği, bir motor tarafından sağlanıyor ve zil sesine göre kayda değer bir enerji tüketiyor. Titreşimi seviyor olabilirsiniz, ancak onunla olan ilişkinizi bir daha gözden geçirmeniz de yarar var.
GÜÇ TASARRUFU MODU ‘ON’
Çoğu üründe enerji tasarruf modu var. Telefona göre yüzde 20 ile 30 oranında az enerji kullanımı sağlanıyor. Güç tasarrufu kademelendirilebilen telefonlarda hayati programlar hariç tüm uygulamalar kapatılarak, bu sayede yüzde 50’leri aşan tasarruf sağlayabiliyor.