Güncelleme Tarihi:
Baskülün halk arasında yaygın kullanım adı ise tartıdır. Pek çok alanda kullanıldığı için farklı çeşitleri bulunmaktadır. Sayıcı baskül, demirci baskülü, boy ve kilo ölçer baskül, çengel baskül, medikal baskül, vinç baskül, paslanmaz baskül, rampalı baskül, barkodlu baskül baskül çeşitlerinden bazılarıdır.
Baskül, kütleye etki eden yer çekimi kuvvetini ölçen ve hayatın birçok alanında ihtiyaç duyulan aletlerden birisidir. Terazi ve baskül sıklıkla birbirine karıştırılan iki farklı alettir. Bu iki aletin görevleri ise tamamen farklıdır. Terazi kütle ölçümü yaparken, baskül ise ağırlık ölçümü yapmaktadır. Basküllerin, miligram ölçümlerinden oldukça yüksek kilogramlara kadar ölçüm yapabilen çeşitleri bulunmaktadır. Günümüzde gelişen teknolojinin sayesinde maliyeti oldukça düşmüştür ve hemen her eve uygun fiyatlarla temin edilebilmektedir.
Kullanım alanına göre baskül seçimlerinde dikkatli davranılması gerekmektedir. Örneğin; bir banyo baskülü satın alınmak isteniyor ise su geçirmez basküller tercih edilmelidir. Aynı zamanda basküllerin toz geçirmez olması da kullanım ömrünü uzatacaktır.
Baskül, insanlar da dahil olmak üzere tüm canlıların ve cansız cisimlerin, sahip oldukları kütlelerinden dolayı yere doğru uygulamış oldukları kuvveti ölçmede kullanılır. Bilinen pek çok alanda kullanılmaktadır. Yaygın kullanımı sayesinde pek çok baskül türü geliştirilmiştir.
Tartım işlemlerinde en yüksek kapasiteyi ölçebilen cihazlar ise vinç kantarlarıdır. Genel olarak yüksek kapasiteli tartım işlemlerinde kullanıldığı için, yüksek hacimli ölçümler yapan firmalarda kullanılmaktadır. Vinç kantarları, askılı sistem mantığı çerçevesinde çalışmaktadır. Yük kantara asılır ve ağırlık ölçümü gerçekleştirilir. Ağır yük ölçümlerinde kullanıldığından dolayı oldukça sağlam bir yapıya sahiptir.
Baskül Ne İşe Yarar?
Genellikle yüksek kapasitede olan kuvvet ölçümlerinde kullanılan bir araçtır. Kaç kilo ölçülmek isteniyorsa ona uygun bir baskül seçilmesi önemli bir husustur. Doğru bir baskül seçilmemesi halinde hassas ve doğru bir ölçüm yapmak pek mümkün değildir. Uygun olmayan basküllerin kullanımı baskülün kullanım ömrünü azaltıcı bir etkendir.
Basküller günümüzde kilo ve boy ölçümlerinde, laboratuvarlarda, hassas ölçüm gerektiren hususlarda, atölyelerde, banyoda, mutfakta ve daha pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanı ve ihtiyaca göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; su terazisi denge ölçümlerinde, mutfakta hassas ölçümlerde, hastanelerde hastaları ölçmekte kullanılan hasta kantarlarında, market alışverişlerinde, meyve ve sebze alışverişlerinde kullanılan tartılar da dijitaldir. Bu alanlar ise kullanım alanlarından bazılarıdır.
Baskül Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi
Günümüzde ne yaygın kullanım alanına sahip olan basküller, dijital tartılardır. Dijital terazilerin çalışma prensipleri, klasik terazilerden pek farklı değildir. Fakat kullanım ve görüntü bakımından oldukça farklıdır. Dijital basküller, içerisinde yer alan yük hücreleri sayesinde ağırlık ve basınç ölçümü yaparak sonucu ekrana yansıtır. Tartıda ölçülen ürünlerin basınç miktarlarından yola çıkar ve elektrik sinyali üretimini sağlar. Üretilen bu elektrik sinyalleri tartılmakta olan ürünlerin kütlelerini ölçer ve elde ettiği sonuçları ekrana yansıtır.
Baskül ekranları ışıklı ve okunaklı bir yazı karakterinde dizayn edilmiştir. Kullanım şeklini kolaylaştıran bu ekranda sıfırlama tuşu, ayarlama tuşu, ağırlığı gösteren bir bölme ve dara alma tuşu bulunmaktadır. Bu ekranlara ise gösterge adı verilmektedir. Ölçümleri ağırlık yani kuvvet cinsinden yaparken, ekrana kişilerin anlamasını kolaylaştıracak kilogram cinsine dönüştürerek yansıtmaktadır.