Güncelleme Tarihi:
YGS’ye yaklaşık bir hafta kala ÖSYM basın mensupları için yeni güvenlik kuralları belirledi. Kurumun basın müşavirliği tarafından 6 Mart Cuma günü akşam saatlerinde gönderilen ve ÖSYM tarafından belirlendiği ifade edilen ‘Sınav Günü Haber Amaçlı Görüntü Alınması ve Fotoğraf Çekilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’a göre, YGS’de İstanbul ve Ankara’da çekim yapmak, görüntü almak isteyen gazete ve televizyonların dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor. Dilekçede o gün belirlenen sınav merkezinde fotoğraf çekecek ya da görüntü alacak muhabirin fotoğrafı, adı-soyadı, T.C kimlik numarası, iş yeri adresi, cep ve kurum telefonu isteniyor. Bu bilgilerin yer aldığı talep formunda ayrıca yetkili amirinin ıslak imzasının bulunması gerekiyor. Yeni uygulama İstanbul’da görev yapan gazetecilere, bu talep formunu posta yoluyla sınavdan önce ulaştırması şartını getiriyor.
Sadece Ankara ve İstanbul’da çekim yapılacak
Kurum tarafından yapılan açıklamada uygulamanın gerekçesi şöyle açıklandı:
“ÖSYM sınavlarının yapıldığı gün sınav başlamadan önce, söz konusu sınav ile ilgili olarak haber ajansı, yazılı ve görsel basın kuruluşları tarafından haber amaçlı görüntü alınması talep ediliyor. Sınav güvenliği ve adaletine zarar vermeksizin, adayları rahatsız etmeksizin, ÖSYM sınav kurallarını ihlal etmeksizin yazılı ve görsel basın kuruluşlarının haber yapma hakkını kullanmasına imkân vermek üzere ÖSYM tarafından ‘Sınav Günü Haber Amaçlı Görüntü Alınması ve Fotoğraf Çekilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ belirlenmiş olup, bu esaslar çerçevesinde, sadece Ankara ve İstanbul illerinde Başkanlık tarafından sınav öncesinde belirlenen binalarda çekim yapılmasına izin verilecek.
Yerel kanallara çekim izni yok
Basın kuruluşlarından herhangi bir talep gelmemesi durumunda, ilgili bilgi Anadolu Ajansı’na ve TRT Genel Müdürlüğü’ne iletilecek. Sadece ülke çapında haber yapan yazılı ve görsel medya kurumları dışında, yerel kanallara bu kapsamda çekim müsaadesi verilmeyecek.
Çekim yapmak isteyen kurumlar, ‘ÖSYM Sınav Günü Görüntü Alma Talep Belgesi’ni görev yapacak olan 1 adet personelin resim ve bilgileri ile birlikte mürekkepli kalemle el yazısı ve ıslak imza ile doldurarak sınav öncesinde Başkanlığımıza iletmeleri gerekiyor. Başkanlıkça karar verilerek çekim yapmasına izin verilen basın kuruluşlarına ilişkin belgeler, basın mensuplarına sınav günü çekim esnasında eşlik edecek olan ilgili ilin Sınav Koordinatörlüğüne Başkanlığımızca iletilecek.
Çekim yapmasına izin verilenlere ‘görev kartı’
Sınavın durumuna göre kaç adet medya kuruluşu tarafından çekim yapılacağına ait karar Başkanlıkça belirlenecek olup, çekim yapılmasına izin verilen ve taraflarına Başkanlığımızca ‘Sınav Günü Çekim Yapma İzin Belgesi’ düzenlenen basın kuruluşlarının yetkilendirdiği mensuplarına sınav günü sınav binalarına giriş yapabilmeleri için ‘ÖSYM Basın Görev Kartı’ düzenlenecekt.
Görev Kartını basın mensuplarınca yakalarında asılı bulundurmaları zorunlu olup, ‘ÖSYM Basın Görev Kartı’ olmayan hiçkimse sınav binalarına giriş yapmayacak. ‘Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşulları Yönetmeliği’ ve ÖSYM tarafından belirlenmiş olan ‘Sınav Günü Haber Amaçlı Görüntü Alınması ve Fotoğraf Çekilmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ hilafına hareket eden basın görevlilerinin çekim yapmalarına müsaade edilemeyecek olup, ihlali sübut bulan ilgililer kural gereği sınav binası dışına çıkartılacak.
Kurallara uymayana yasal işlem
İzinsiz çekim yapılması durumunda, kaydedilen verilerin niteliğine göre hukuka aykırı olarak sosyal medya platformunda; yazılı ve görsel medyada yayımlanması durumunda ihlalde bulunan basın mensupları ve/veya sorumlu tüzel kişi hakkında TCK/136.,134.,140. maddeleri, 6114 sayılı Teşkilat Yasası, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Kanunu uyarınca cezai yaptırım uygulanması yönünde işlem tesis edilmesi hakkı Başkanlığımıza aittir.”