Güncelleme Tarihi:
Sekiz sene okudunuz, liseye hangi okula gideceksiniz? Fen lisesine mi, spor lisesine mi, imam hatip lisesine mi? hangi liseye gideceğinize karar vereceksiniz. İşte TEOG dediğiniz buna yardımcı olacak. Aslında TEOG bir giriş sınavı değil, sizin okulda girdiğiniz sınavlardan bir tanesini Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin her tarafında merkezi olarak yapıyor. Böylece okullardaki notların yanı sıra merkezi sınavdan alınan notlar da dikkate alınarak, sizin ortaokuldan sonra en uygun, en iyi istediğiniz liseye gitmenizin hazırlığını yapıyor, TEOG bu. Ancak zaman içerisinde bu TEOG bir yarışa döndü. Acaba girebilecek miyiz?, Ne yapacağız ? diye uykularınız kaçıyordu. Biz sizin uykularınızın kaçmasına razı olur muyuz? Onun için sizi stresten kurtaracak, rahata kavuşturacak bir düzenleme yapacağız.
HANGİ TARAFA İLGİNİZ VARSA ORAYA GİDECEKSİNİZ
Sekizinci sınıfı bitirdiğinizde hangi tarafa ilginiz varsa, ben spor okuluna gitmek istiyorum, buyur git. Ben ilim adamı olacağım, daha çok matematik, fizik, fen okuyacağım. Sen de oraya git. Fen edebiyatçı olacağım, şiir, masal yazacağım; sen de sosyal bilimlere git. Ben din alimi olacağım, fıkıh öğreneceğim, sen de imam hatip lisesine git. Herkes istediği yere gidecek. Bunun için ortaokulda yönlendireceksiniz. Kim yönlendirecek? Okul, öğretmenlerimiz, babalarınız-anneleriniz yönlendirecek. Mesele bu. Bir sistem değişikliği diye bir şey yok. Bu tamamen tedbirat. Bunlara itibar etmeyin. Amacımız yavrularımızın ortaokuldan sonra gönül rızasıyla istedikleri, kabiliyetlerinin en uygun olduğu lise kısmına devam etmeleri. Biliyorsunuz, istenmeyen aş ya karın ya baş ağrıtır. Onun için istediğiniz yere gidin.
Eğitimde birçok reform yaptık, üniversite girişte biliyorsunuz sınırlamalar vardı, katsayıları, katkı puanları vardı. Hepsi kalktı. Niye yaptılar onu? Meslek okuluna giden iyi üniversiteye gitmesin. Niye gitmesin, bilgisi, görgüsü, puanı yetiyorsa istediği yere gitsin. Şimdi bu mümkün mü? Mümkün. Herkes istediği sınava giriyor, kazanınca her yere gidiyor. Eskiden sanat okulu tıbba gidemiyordu, imam hatipli mühendisliğe gidemiyordu. Şimdi herkes her yere gidebiliyor. Yeter ki gayret et, çalış, istediğin üniversiteye git. Şimdi sadece Anadolu lisesi yok, sosyal bilimler, spor lisesi var.