Başarıya giden yol iyi bir kariyer planından geçer

Güncelleme Tarihi:

Başarıya giden yol iyi bir kariyer planından geçer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 11:23

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, birincilikle Saint Joseph Fransız Lisesi’ni bitirdi. Türkiye ikincisi olarak ODTÜ’de Elektrik Mühendisliği bölümüne girip, akademik kariyerini burada yaptı.

Haberin Devamı

Akademik yaşamı büyük ölçüde yöneticiliklerle geçti. Henüz öğretim görevlisi unvanında ve doktora öğrencisi konumundayken, 1985 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi, sonra ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı oldu. ODTÜ Rektör Danışmanlığı ve ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanlığı görevlerini yürüttü. 1996-2001 yılları arasında ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, uzun yıllar boyunca aynı kurumda sınav danışmanlığı yaptı.

2007’de ODTÜ’den emekliye ayrılan Prof. Dr. Üçtuğ, 2007-2010 yılları arasında Bahçeşehir Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı, daha sonra İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğünü yaptı. Şimdi de Atılım Üniversitesi Rektörü. Prof. Dr. Üçtuğ iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilmenin yanı sıra polisiye roman yazıp, özellikle Osmanlı yemekleri yapıyor ve Fenerbahçe’nin hiçbir maçını kaçırmıyor.

Haberin Devamı

Başarı dolu ama bir o kadar da sosyal bir akademisyene gençler için nasıl bir kariyer planı yapmaları gerektiğini sorduk:

* Bugün edinilen bilgi ve becerilerin bırakın bir yaşam boyu, birkaç sene bile geçerli olacağının hiçbir garantisi yok.

* Mutlaka iyi bir yabancı dil bilin. Hukukçu, hekim, sanatçı; ne olursanız olun, globalleşen rekabetçi dünyada yer edinmenin olmazsa olmaz koşulu çok iyi derecede İngilizce bilmekten geçiyor.

* Üniversite mezunlarının teknoloji okur-yazarlığına sahip olmaları şart. Bu, cep telefonu kullanabilmek veya sosyal medyada boy gösterebilmek demek değil. En azından bilgisayarın sağladığı basit olanakları, bir yazı, hesap, sunum hazırlama, web sayfası oluşturma programını kullanabilmek.

* Çağımız aynı zamanda dünyayı bilmeyi de gerektiriyor. Farklı ülkelerin kültürlerinden, farklı insanların yaşam biçimlerinden habersiz yetişiyorsanız, kendinize onların arasında yer bulmanız neredeyse imkânsız. Bu nedenle gerçek ya da sanal dünyada ülkeleri dolaşabilmek, insanlığın kültür mirası hakkında bilgi sahibi olmak, âdetleri, gelenekleri, hayata bakış tarzlarını öğrenmek büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

* 21. yüzyıl çok zor ve çok yıpratıcı geçecek. Bu yüzyılı nitelendirebilecek en önemli sözcüğün hız olduğunu düşünüyorum. Bu hızla baş edebilmenin tek yolu da arada bir durup nefes almak, o koşturmacanın kısa bir süre için bile olsa dışına çıkabilmektir. Bu da yan hobilerle mümkün. Spor, sanat, hatta yemek yapma şeklinde olabilir. Beynin o hızlı tempoyu kaldırabilmesi için ona kendini toparlama zamanı verecek bir uğraşın mutlaka içinde olunmalı.

* Önemli gördüğüm şeylerden biri de kendinizi fark yaratacak bir şekilde sunmanızdır. Çok basit gibi görünen düzgün konuşma, düzgün yazma, kendini doğru ifade edebilme yeteneklerine sahip, giyimi kuşamı ve duruşuyla kendini fark ettirecek, temel etiket kurallarını özümsemiş mezunlar, kariyer yolunda diğerlerinden bir adım önde olacaklardır.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!