Başarısızlar meslek lisesine ya da koleje mi gidecek?

Güncelleme Tarihi:

Başarısızlar meslek lisesine ya da koleje mi gidecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2013 13:21

SBS sonuçları açıklandı. Tercihler 29 Temmuz’da sona eriyor. Anadolu, fen ve meslek liselerine girmek isteyenler listelerini bu tarihe kadar bildirmek zorunda. Bu adayların yerleştirme sonuçları 6 Ağustos’ta açıklanacak.

Haberin Devamı

Çocuğunu Anadolu liselerine göndermek istemeyenler ise 5 Ağustos’ta açıklanacak özel okulların taban puanlarını beklemek zorunda. SBS adaylarının puanlarının yer aldığı tabloda 500 tam puana göre olanlar Anadolu liseleri, 700 tam puana göre olanlar da özel okullar için kullanılacak. 99 özel okul 5 Ağustos’ta puanını açıklayacak. Geçmiş yıllarda olduğu gibi eğer herhangi bir devlet okuluna kaydını yaptırmış olmasına rağmen puan sırası geldiğinde öğrenci özel okullardan birini istiyorsa, istenilen okula kaydını yaptırarak daha önce kaydolduğu Anadolu veya fen lisesine giderek kayıt çekme işlemini yapacak.
Özel okullara 12-13-14 Ağustos’ta birinci ön kayıtlar, 15-16 Ağustos’ta kesin kayıtlar yapılacak. Daha sonra ikinci ve üçüncü kayıt dönemi devam edecek. Son kayıt dönemi 2 Eylül’den itibaren Özel Okullar Kayıt Komisyon’un kararına göre yapılacak.
Peki ama Anadolu lisesini kazanamayan, özel okula da parası yetmeyen aileler ne yapacak? Artık genel lise kalmadı. Bu durumda olanlar ya meslek lisesine, ya da özel okula gitmek zorunda kalacak.
Biliyorsunuz yapılan tabela değişikliği ile düz ya da genel lise dediğimiz okullar artık kalmadı. Ya meslek lisesi ya da Anadolu lisesi oldu. Bu konuda ilk karar Nimet Çubukçu tarafından 2010’da alındı ve dönüşümün 2013’e kadar tamamamlanması gerektiği bir genelge ile duyuruldu.
Eğitim-Sen de bu konuda bir rapor hazırladı. SBS’ye giren 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin yaklaşık 330 binin akademik liseye girebilecekken yaklaşık 780 binin özel okullara, meslek lisesine ya da açık liseye gitmek zorunda bırakıldığını iddia ediyor.
Sendika, bu dönüşümün en çok da yoksul aile çocuklarını etkileyeceğini, başarısız bir öğrencinin ya meslek lisesine, ya özel liselere ya da açık liseye gitmek dışında bir seçeneği kalmayacağı vurguluyor.
Aslında haksız da değil.
Meslek liselerinde eğitim kalitesini arttırmadığınız, eğitimde fırsat eşitliği sağlamadığınız zaman bütün bu zorunluluklar birçok çocuğun geleceğini yakından etkiliyecek.
Kolejlerin birçoğu başarılı öğrencileri çekmek için birbirinden farklı burs imkanları sunuyor. Ham puanı 600’ün üzerinde olan ya da giydirilmiş puanı 450’nin üstünde bulunan adaylar şanslı. Bazı okullar yüzde 50 ile yüzde 100 arasında kolejlerden burs alabiliyorlar. İyi öğrencileri yabancı özel okulların alacağını bilen Türk özel okulları bu burs imkanları ile başarılı öğrencileri liselerine çekmek için cazip imkanlar sunuyor.
Başarısız ve parasız öğrencilere de meslek lisesinden başka seçenek kalmıyor.

Haberin Devamı

***

Yaz okulları

Haberin Devamı

Her zaman çocukların ailelerinden ayrı akranlarıyla farklı ortamlarda zaman zaman deneyimler yaşaması gerektiğini düşünenlerdenim. Size önerim bu tercihi yaparken iyi araştırma yapın. Fiziki koşullarının çocukların yaşlarına uygun olup olmadığını, hangi tür tehlikeler barındırıp, barındırmadığını, güvenlik kontrolü yapılıp yapılmadığını iyice araştırın. Sakın ha kurumun adına aldanmayın. Ortamın her türlü tehlikesi konusunda sorgulama yapın. Barınma yerlerinden yemekhanesine, yurtlarından yatakhanesine kadar her şeyi tek tek görün, gelenlerin profilini araştırın. Çocuğunuzu teslim ettiğiniz kurumlar her zaman sizin kadar titiz olmayabilir. Olmadık olaylar, kazalarlarla karşılaşmamak için her türlü sorgulamayı yapın. Verilen sözlerin hiçbirine inanmayın, gözlerinizle görün, güvenliği, hijyeni olmayan, öğrencilerle yürütülen kamplardan, yaz okullarından aman uzak durun. Teslim ettiğiniz, güvendiğiniz, dahası ismine aldanarak çocuğunuzu teslim ettiğiniz yer bazen hayal kırıklığı yaratabilir. Çocuğunuzun ve sizin geleceğinizi tehlikeye atabilir. Aman dikkat!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!