Güncelleme Tarihi:
Tanımı insandan insana değişse de, hayatta herkesin peşinde olduğu bir ‘başarı’ hedefi var. Peki başarılı olmak için neler yapılabilir? İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Indipendent, bu soruyu tersten ele alarak, başarılı olan insanların 20’li yaşlarında yapmadığı 15 hatayı sıralıyor.
Eğitim ve yeteneğin başarı için yeterli olduğunu düşünmek
İyi bir okul ve yetenek genelde başarı için ana malzemeler arasında gösterilir, ancak bu ikisi sizin başarılı olacağınızı asla garanti etmez. 20’li yaşlarda bu kombinasyonun başarıda etkili olduğunu bilmek önemli. Ancak kesin reçete olmadığının farkına da varmalısınız.
Sağlığı göz ardı etmek
Zaten gençsiniz değil mi? Sağlıksız beslenebilir, partiden partiye giderek sabahlayabilirsiniz. Ama durun bir dakika. Böyle yaparsanız, gelecekteki sağlık problemlerinin tohumlarını çoktan atmaya başladınız, demektir. Geçmiş olsun.
Gereksiz ve düşünmeden para harcamak
2014’te İnglltere’de 1000 kişi ile yapılan bir araştırmaya göre, 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 69’u emeklilik birikimi yapmıyor. Oysa başarılı insanlar geleceklerini asla yabana atmaz.
Para ve mutluluğu eşit tutmak
Prestij ve yüklü banka hesapları sizi mutlu edebilir. Ancak başarı için bundan daha fazlasına ihtiyaç var.
İşler zorlaşmaya başladığında vazgeçmek
20’li yaşlardakilerin bir diğer sorunu da sabırsızlık. Başarılı insanlar inatçıdır. İşler zorlaşmaya başladığında ortadan kayboluyorsanız, başarı şansınız çok düşük.
Başkalarının sizi tanımlamasına izin vermek
Diğerlerinin sizin gideceğiniz yolları belirlemesine izin vermemelisiniz. Çünkü kendinizi nasıl algılarsanız, başkaları da sizi öyle görür. m Sabırsızlığın felç etmesine göz yummak Sabırsızlık öyle güçlü bir duygu ki, 30’lu yaşlarda kariyerinizi yok edebilir. Sabırlı olun ve ana odaklanın.
Herkesi mutlu etmeye çalışmak
20’li yaşlarda kariyerin başındaki gençler herkesle iyi geçinmeye ve onları mutlu etmeye çalışma eğilimindedir. Fakat bu mümkün değil. Herkesi memnun edemezsiniz. Birilerinin sizi sevmemesi gayet normal, buna aldırış etmeden yolunuza devam edin.
Tüm arkadaşlıkların sonsuza kadar süreceğine inanmak
Üniversitedeki arkadaşlarınız, hayatınız boyunca en iyiler olarak mı kalacak? Bir daha düşünün. Evet, belki bir kısmı öyle olacak ancak 40’ınıza geldiğinizde 25 yaşındaki en iyi dostunuzdan uzun yıllardır haber alamıyor olabilirsiniz.
Başka yerlere gitmenin problemleri çözebileceğini düşünmek
Seyahat 20’li yaşlarda kültürel açıdan sizi geliştirir. Fakat başka bir ülkeye taşınmak tüm sorunları bir çırpıda çözmeyebilir.
Bir fanus içinde yaşamak
20’li yaşlarda en çok yapılan hatalardan biri de bir fanus içinde yaşamak. Yeni ilişkilerden kaçınarak sadece yakınlarınızla iletişim kurma hatasına düşmemeye çalışın. Miyop bir perspektifle ilişkilerinize yaklaşırsanız, başarı görünmez olmaya başlar.
Her şeyi siyah ya da beyaz olarak görmek
Bu yaşlardakiler kesin yargılar oluşturmaya meyillidir. Onlar için genellikle bir şey ya iyidir ya da kötü. Özellikle iş hayatına atıldığınızda her şeyi kesin bir çizgi ile iyi ya da kötü olarak tanımlarsanız, başarı trenini kaçırabilirsiniz.
Ruh eşini bulma takıntısına saplanmak
Hayatınızın aşkının peşinde olabilirsiniz. Sizin için yaratılmış birini, bir ‘ruh eşi’ni bekliyorsunuz ancak bu hiçbir zaman gelmeyebilir. Uzun süreli ilişkiler emek ister.
En başından her şeyi planlamak
Bir işe giriştiğinizde özellikle yeniyseniz, her şeyi tahmin ederek ona göre planlar yapmanız mümkün değil. Başarılı insanlar bunun yerine zamanında doğru tercihlerle planlar yaparak ilerler ve eğer yanlış yolda olduğunu fark ederse, başta yaptığı yol haritasını yeniden ele alır. Ancak çoğu 20’li yaşlarındaki genç baştaki planına ve çıkarımlarına öyle saplanıp kalır ki bu gelecekteki başarısını alt üst eder.
Sorunlarla sadece kendisinin mücadele ettiğini düşünmek
20 yaşında olan tek insan siz değilsiniz. Sorunlarıyla yüzleşen milyonlarca yaşıtınız var. Hayat ilerlerken bunun bilincinde olmak ve gelişiminizi buna göre ele almak size başarıyı getirebilir.