Güncelleme Tarihi:
Kervan yolda düzülür diyenlerdenseniz, sınavlarda başarılı olmanız şansa kalmış. Oysa iyi bir çalışma planıyla kendi yolunuzu çizebilirsiniz. İster bir iş adamı, isterseniz bir öğrenci olun, iyi çerçevelenmiş bir plan sizi genelde başarıya ulaştırır. Peki, gerçekten verimli bir program nasıl oluşturulur? Yanıt online rehberlik sitesi Wikihow’dan:
- Neden bir çalışma planına ihtiyacım olsun?
Çalışma planı, gelişiminizi görmeniz için en iyi araç. Şu an neredesiniz, nereye gidiyorsunuz, hedefinize ulaşmak için ne kadarlık yolunuz var? İyi bir çalışma planı bütün bu soruların yanıtını size verebilir. Kendinizi sınamak ve kişisel gelişiminizi saptamak istiyorsanız, işe bir çalışma planı hazırlayarak başlayın.
- Arkadaşımın planını kullanabilir miyim?
Çalışma planları kişiye özeldir. Bu nedenle kendi eksiklerinize göre bir plan hazırlamalısınız. Her şeyden önce neyi, ne zaman ve nasıl öğrenmek istediğinize karar verin ve neden çalışma planı hazırladığınızı iyice düşünün.
- Çalışma planı beni geriyor, bundan nasıl kurtulabilirim?
Birisinin size şu saatte, bu işi yapacağınızı söylemesi can sıkıcı. Ancak çalışma planı hazırlarken ne kendinizi aşırı zorlayıp ütopik bir plan belirleyin ne de çok merhametli davranın. Bir plan yaptıktan sonra, işler yolunda gitmiyor ya da aşırı hafif geliyorsa, işi yeniden ele alın. Çalışma saatlerini, sürelerini ve aktiviteleri gözden geçirin. Optimum bir plan için kendinize zaman tanıyın.
- Çalışma planı nasıl hazırlanır?
Bu çok zor değil. Öncelik, iş ile zamanı iyi bölüştürebilmekte. Haftalık bir zaman çizelgesi oluşturun. Ardından günlük aktivitelerinizi bir düşünün. Hangileri mutlaka yapılmalı, hangileri gözden çıkarılabilir? Karar verin. Uygun olduğunuz günleri ve çalışma saatlerini belirledikten sonra sıra, dersleri ve konuları masaya yatırmakta. Genellikle tüm dersleri haftaya dağıtmak işe yarar. Ancak en çok zorluk çektiğiniz alanlara öncelik verebilirsiniz. Haftalık takvimi açın. Kendinize tatil günü verecekseniz, bu günü belirleyin. Okula gidiş-dönüş saatlerinizi yazın. Eve döndükten sonra kendinize bir dinlenme payı bırakın. Bu arada evde çalışmak istemiyorsanız okul ya da kütüphaneyi de bu çalışma programına dâhil edebilirsiniz. Haftada matematiğe ne kadar zaman ayıracaksınız? Türkçe için ne kadar süreye ihtiyacınız var? Bu gibi sorulara da karar verdiyseniz, genel program hazır. Konuları haftalara bölüştürmek ilk etapta zor olabilir. Bunu haftalık da yapabilirsiniz. Bir sonraki aşama programı uygulamak. Bu plandan gerçekten verim alıyorsanız, programınız hayırlı olsun. Ancak alamıyorsanız, nedenini belirlemeniz gerekiyor. Mesela fiziğe ayırdığınız süreyi, biraz da kimyaya mı harcamalısınız? Yanıtlara göre programı yenileyebilirsiniz.
- Tüm bunları yaptım. Başka dikkat edeceğim bir şey var mı?
Sırada son bir aşama daha var ve bu en zoru. Yolu disiplin denilen zor bir alışkanlıktan geçiyor. Bazen bir programı hazırlarsınız, her şey yolunda gidiyordur, sonra bir bakmışsınız, alakasız zamanlarda, farklı derslere çalışmaya başlamışsınız. Her şeyden önce çalışma programınıza sadık olun. Psikologlar bir şeyin alışkanlık halini alması için üç hafta boyunca düzenli yapılması gerektiğini belirtiyor. Programa uymak, bazen canınızı sıkabilir. Ancak ilk etapta en azından bir ay uymaya çalışın. Hepimiz insanız, bazen acil işleriniz çıkabilir ya da kendinizi tükenmiş hissedebiliriz. Bu doğal bir his. Bu durumlarda kendinize biraz zaman tanıyın. Ardından programa geri dönmeye ve treni yeniden yakalamaya çalışın.
Faydalı tüyolar
Çalışma programlarınızı dijital ortamda yaparsanız daha verimli olur. Örneğin akıllı telefonlarınıza ücretsiz indirebileceğiniz MySQA, My Study Life gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bunlar, takvimler üzerinde etkili zaman planlamalarına izin verir, diğer cihazlarla sekronizasyon kurar, yapılan işlerinizi kontrol etmenizi sağlar veya tamamlanmamış planlarınız, sınavlarınız konusunda sizi uyarır. ‘My Study Life’ı bilgisayarınızda Facebook ya da Google hesabınızla giriş yaparak, web tabanlı da kullanabiliyorsunuz. Deneyin. (www.mystudylife.com)