Güncelleme Tarihi:
Banka hesap numarası, banka kartının üzerinde bulunan 16 haneli hesap numarası olarak bilinmektedir. Banka hesap numarası bilgilerinin ise bankadan bankaya farklılık gösterebileceği söylenebilir.
Banka Hesap Numarası Nedir?
Banka hesap numarası, kartın ön tarafında bulunan 4 parçalı olarak yazılan ve 16 haneli numaralar olarak ifade edilebilir. 16 haneden oluşan bu numaralar kart numarası olarak bilinmektedir. Türkiye'de bulunan bankalardan birisinde veya birkaçında hesap açılması durumunda hesabın tanımlanması için bir numara verilmektedir. Banka kartının üzerinde yazan bu numaralar ise sizin hesabınızı tanımlamaktadır.
Hesabınızla ilgili olarak gerçekleştirmek istediğiniz her türlü işlemi, banka hesap numaranız ile yapabilmeniz mümkündür. Banka hesabınıza ait olan banka kartınızın üzerinde banka hesap numaranız da yer almaktadır. Kartınızı bulamamanız durumunda ise banka hesap cüzdanınıza bakarak hesap numaranızı öğrenmeniz mümkün olmaktadır.
Hesap numarası, banka tarafından müşterilerin her birine özel olarak atanan numaralar bütünü olarak ifade edilebilir. Kısa bir şekilde ise hesap no olarak bilinmektedir. Özellikle bir para transferi gerçekleştirilmesi istenilen durumlarda, paranın transfer edileceği kaynağın hesap numarasının bilinmesi gerekmektedir.
Banka Hesap Numarası Kaç Haneli Olur?
Banka hesap numarası hesabınızı tanımlamak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda müşteri bilgilerine ulaşmak için de banka hesap numarasına ulaşmak gerekmektedir. Para gönderme, ödeme ve transfer işlemlerinde de hesap numarasının bilinmesi gerekmektedir. Mobil bankacılık ve e-bankacılık işlemlerinde de hesap numarası oldukça önemlidir.
Hesap numarasının kullanılması hem müşteri için hem de banka için bir takım kolaylıklar sağlamaktadır. Hesap numarasının kullanılması ile hızlı ve kolay bir şekilde tanımlama yapılması mümkün olmaktadır. Aynı zamanda hesap sahipleri ve hesaplar arasında oluşabilecek olan karışıklıkların da önlenmesi hesap numarası kullanılmasıyla mümkün olabilmektedir.
Banka Hesap Numarası Ibanın Son Kaç Hanesidir?
Ardından gelen 5 hane ise banka kodunu ifade etmektedir. Son olarak gelen 16 hane ise banka hesap numarası olarak bilinmektedir. Hesap numarasının oluşturulması sırasında ise bazı bankalar sadece sayısal karakterleri kullanırken bazıları alfabetik karakterleri de kullanmaktadır. Hesap numarası yerine müşteri numarasının kullanıldığı söylenebilir.
Para gönderilme işlemi sırasında hesap numarasının bilinmesi gerekmektedir. Yapılacak olan işlemin EFT olması durumunda, sadece IBAN bilgilerinin bilinmesi yeterli olmaktadır. IBAN numaraları, kredi kartlarının üzerinde yer almamaktadır. Hesap numaralarının rakamlarının sayısı ise bankalara göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hesap Numarası (No) Öğrenme ve Sorgulama
Bankada gerçekleştirilecek olan işlemlerde hesap numarasının bilinmesi oldukça önemlidir. Her ülkede IBAN sayıları farklılık göstermektedir. Türkiye'de IBAN 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ise ülkemizin uluslararası kodu olarak bilinen TR'dir. Ardından gelen 2 hane ise kontrol basamakları olarak ifade edilebilir. IBAN'ın doğrulanması için ise bu basamaklar kullanılmaktadır.
Hesap numarasını öğrenmek için tercih edebileceğiniz çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hesap numarası bilgileri, banka kartının ön yüzünde yer almaktadır. Aynı zamanda hesap özetinde ve hesap cüzdanında da yer aldığı söylenebilir. Hesap numaranızı öğrenmek için öncelikli olarak hesap cüzdanınızı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Hesabınıza bağlı olan banka kartlarından yapılan harcamalardan aylık hesap özetine bakılması gerekmektedir. Bankanıza ait olan internet şubesine giriş yaparak da hesap numaranızı kolay bir şekilde öğrenmeniz ve sorgulamanız mümkün olmaktadır. Bankanızın çağrı merkezini arayarak da öğrenebilirsiniz.