Güncelleme Tarihi:
Balthazard hesaplamaya yönelik süreçlerde birçok önemli dinamik ele alınır. Bazı insanlarda birbirinden farklı türlerde çok sayıda sağlık problemleri bulunabilmektedir. Onların tespit edilmesi ve duruma göre bir raporun hazırlanması gerekmektedir. Ne kadar hastalık veya vücutta sakatlık oluşumu var tüm bunlar Balthazard hesaplama formülüyle direkt ortaya çıkmaktadır. Tüm bu veriler ışığında insanlardaki toplam özür oranı net olarak belirlenmektedir.
Balthazard Hesaplama Nedir?
İnsanlar çeşitli nedenlerden ötürü yaşamlarında bir veya birden fazla sağlık sorunuyla yüz yüze gelmektedirler. Onların bu durumu, yaşamdaki çalışma düzenlerini de yakından etkilemektedir. Kanunda altı çizilen bazı kurallar bulunduğundan herhangi bir sağlık sorunun olması gibi durumlarda mutlaka prosedürlere uyumlu olarak hareket edilmesi gerekli olmaktadır.
Tüm raporların alınması ve kişilerin engellilik düzeylerinin belirlenmesini üst düzey devlet yetkili kurumları istemektedirler. Balthazard hesaplama yöntemi tam da bu noktada devreye girmektedir. Onun sayesinde tüm hastalıklar tek tek ele alınmakta ve kişinin sağlık profili net olarak ortaya çıkarılmaktadır.
Vücudun günlük işlerini yerine getirebilmesine olanak vermeyen rahatsızlıkların nasıl bir derecede oldukları, bedensel fonksiyon kaybı oranlarının sayısal açıdan belirlenmesi, bu hesaplama formülüyle yapılmaktadır.
Bu formülde dikkat çekici olan önemli detaylardan bir başkası ise, hastalıkların birbirleriyle nasıl bir etkileşim içerisine girdiklerinin incelenmesidir. Hangi rahatsızlık sonrasında bir diğeri onunla bağlantılı olarak oluşmuş bunu anlama noktasında da Balthazard formülü işlevselliğini göstermektedir.
Hesaplamalarda duruma göre gerekli raporların ortaya çıkarılması süreçlerinde bazen rahatsızlıklar bir bütün olarak, bazense ayrı ayrı şekilde ele alınmaktadırlar. Her bir veri, kişilerdeki engellilik oranlarını belirlemeye imkân tanımaktadır.
Balthazarad Hesaplama Nasıl Yapılır?
Balthazard hesaplamalarını yaparken kanunda 11.madde de esas alınır ve onun şartlarına bağlı kalınarak kişiler nezdinde birtakım raporlar oluşturulur. Engellilik durumu sadece bir değil eğer daha fazla ise Balthazard cetvelinde ona göre bir hesaplama işlemi yerine getirilir.
İnsanların sahip oldukları sağlık sorunları öncelikle ilk etapta teker teker ele alınır. Tam ve net şekilde bir özürlülük oranının belirlenmesi noktasında genel olarak bunu yapmaya ihtiyaç olmaktadır. Hali hazırda ilgili kanun maddesinde buna dair birtakım yönlendirici ifadeler de bulunmaktadır.
Doğru veriler ışığında elde edilen oranlar arasında uygun şekilde bir sıralama gerçekleştirilir. Bu her yönüyle kişilerin en fazla ne konuda sorunu olduğunu anlamaya imkân verir. En yüksek rahatsızlık durumundan ilk sırada bahsedilir.
Daha sonra oransal durumuna göre diğerleri alt alta sıralanırlar. Tüm sonuçların sıralı halde 0 olan engellilik değerlerinden çıkarılmasıyla birlikte daha net sonuçlara ulaşılır. En yüksek seviyedeki engel oran durumu ilk etapta 0’den çıkartılır.
Akabinde çıkarmayla birlikte başka bir sayıya ulaşılır. Bu sayı, listede ikinci sırada olan engel oranıyla çarpılır. Çarpma işlemi sonucunda elde edilen veri, 100 rakamına bölünür. Bölme işleminden sonra çıkan sayı doğrudan en yüksek orana sahip sağlık sorununun oranına eklenir.
Bu durum, listede ilk iki sırada yer alan rahatsızlıkların, genel bedensel fonksiyon kaybına olan oranına ulaşabilmeyi sağlar. Kişilerde sağlık sorunlarının 1 ve üzeri olması durumlarında ilk 2 sıradaki rahatsızlıkların oranları listenin en başına taşınırlar.
3.sırada yer alan rahatsızlık ise böylelikle 2.sıraya yerleşir. Eğer engellilik düzeyleri hesaplanacak kişiler 60 yaşını geçmişlerse o zaman ilgili hesaplama yönteminin kullanılması doğrultusunda genel engellilik oranlarına bir ’luk ekleme daha yapılır. Bu gibi işlemler yoluyla, kanuni prosedürlere de bağlı kalınarak tüm hesaplamalar gerçekleştirilir.