Güncelleme Tarihi:
İzmir'in Urla ilçesi Balıklıova köyünde oluşturulan bir merkeze Almanya ve Avusturya'dan getirilen suça karışmış 3 çocuk, demircilik, fırıncılık, marangozluk öğretilerek ve spor yaptırılarak rehabilite ediliyor.
Almanya'nın Aachen Üniversitesinden mezun olan, uzun yıllar Almanya'daki gençlik merkezlerinde yöneticilik ve Köln Çocuk Mahkemesinde hakim olarak görev yapan Ali Çakır, AA muhabirine Türkiye'ye döndükten sonra Almanya ve Avusturya hükümetlerinin desteğiyle kurduğu gençlik merkezinde suça karışan 6 genci rehabilite ettiğini, bu gençlerden 3'ünün ülkelerine döndüğünü, şu an 3 gencin rehabilitasyonuyla ilgilendiklerini anlattı.
Almanya ve Avusturya'da yaşayan 2'si Türk, biri Alman 3 çocuğun Balıklıova'da günlerini çalışarak ve spor yaparak değerlendirdiğini belirten Çakır, şunları söyledi:
“Ben ve köyde yaşayan 2 eğitimci, çocukları birer birer sahiplendik. Suça karışan çocuklar olduğu için bir araya getirmeden ayrı ayrı rehabilite ediyoruz. Çocukları çalıştırarak, spor yaptırarak, sosyal yaşama uyum sağlamalarına çalışıyoruz. Bu işin temelinde sevgi var. Köylüler de çocukları çok seviyor ve evlerine zaman zaman konuk ediyor.”
ÇOCUKLARIN 1 GÜNÜ
Programa dahil edilen 3 çocuk sabahları uyanınca öğlen saatlerine kadar seçtikleri marangozluk, fırıncılık, demircilik gibi işlerde çalışıyor. Daha sonra 2 saat spor yapıyorlar. Arta kalan zamanların ise balık avlayarak, sahipsiz sokak hayvanlarının bakımını üstlenerek değerlendiriyorlar. Çocuklar, Ali Çakır ve eğitimciler Nihat Oğuzyolcu ile Esen Karaman'ın evlerinde kalıyor, onlarla günlerini geçiriyor, sorunsuz sosyal hayata uyum sağlamaya çalışıyor.
Çocuklardan 14 yaşındaki Almanya'nın Bremen kentinden Kevin S, ailesiyle sürekli kavga ettiğini ve suça karıştığı için yurda alındığını belirterek, Türkiye'ye kendi isteğiyle geldiğini, buradan gitmek istemediğini, mutlu olduğunu söyledi.
Avusturya'dan suça karıştığı gerekçesiyle Türkiye'ye gelmeyi tercih eden İnanç K. (14), marangozluk yapmaktan hoşlandığı için kendisine marangozluk mesleğini seçtiğini, spor yaparak gününü geçirdiğini anlattı.
14 yaşındaki Zabit E. ise Almanya'nın Mannheim kentinde karıştığı kavgalar nedeniyle yerleştirildiği yurttan İzmir'e gelmeyi istediğini dile getirerek, ”Almanya'da huzurum yoktu. Burada herkes beni kurtarmaya çalışıyor. Çok mutluyum” dedi.