Bakan Yılmaz: 21’inci yüzyılı, Türkiye’nin yüzyılı yapacağız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Yılmaz: 21’inci yüzyılı, Türkiye’nin yüzyılı yapacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 17:38

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’deki 64 bin 200 okulda, 17 milyon 702 bin 938 öğrenci ve 1 milyon 62 bin 281 öğretmenle eğitim verdiklerini söyledi. Avrupa’da eğitime en fazla kaynak ayıran ülkenin Türkiye olduğunu belirten Yılmaz, "Eğer eğitimli bir nüfusunuz yoksa işte o zaman o nüfus, size yük olur. Biz, 21’inci yüzyılı, Türkiye’nin yüzyılı yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, çeşitli açılışlara katılmak üzere Muş’tan Bitlis’e geldi. Bakan Yılmaz, Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, partililer ve kentteki yetkililer tarafından karşılandı. Yılmaz, ilk olarak partisinin Bitlis İl Başkanlığı Kasım Ayı Danışma Kurulu Toplantısı’na katıldı. Türkiye’nin eğitimde iyi bir noktaya geldiğini belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Ben hem ortaokulda hem de lise de 70 kişilik sınıfta okudum. Şimdi Türkiye ortalamasını, 36’dan 24’e düşürdük. Bitlis bu ortalamanın da altında bir rakama ulaştı. Altyapının çoğunu hallettik. Bunun halledilmesiyle birlikte eğitimde kalite talepleri, kalite baskısı artmaya başladı. Türkiye iyi bir noktada ilerliyor. Medeniyet yarışında iyi bir noktada gidiyor. Peki sormaz mısınız? 2002 yılında birçok ülkenin gerisinde iken ülkemiz, şimdi nasıl oldu da bu ülkelerin önüne geçti? Tek beşeri sermayemiz var: İnsanımız. Onu nitelikli ve diğer ülkelerle mukayese edebilecek konuma ancak eğitimle getirirsiniz. Eğitimli bir nüfusa sahipseniz güçlüsünüz. Eğer eğitimli bir nüfusunuz yoksa işte o zaman o nüfus, size yük olur. Biz, inşallah 21. yüzyılı Türkiye’nin yüzyılı yapacağız. Nedir hedefimiz? Ülkemizi zengin, mutlu insanların yaşadığı bir ülke yapmak istiyoruz. Bunu da eğitimle yaparız. İyi bir sağlık, enerji, çevre, savunma, eğitimle mümkün. Kaliteli ve fırsat eşitliğini sağlayan bir eğitim sistemi, bakanlığımızın ve bizim değişmez hedefimiz. Bugün 64 bin 200 okulda, 17 milyon 702 bin 938 öğrenci, 1 milyon 62 bin 281 öğretmenimizle eğitim veriyoruz. Eğitime Avrupa’da en fazla kaynak ayıran ülke Türkiye. Almanya eğitim için milli gelirinden yüzde 4.8 oranında pay ayırırken, biz 5.8 oranında pay ayırıyoruz. Böyle kaynak ayırırsanız, nitelikli doktor, mühendis, işçi, hemşire, hasta bakıcıları yetiştirirseniz halkın hizmetine sunarsınız."

Haberin Devamı

'İKİLİ EĞİTİMİ KALDIRMAK İÇİN 58 BİN DERSLİĞE İHTİYAÇ VAR'

Bakan Yılmaz, Türkiye’de ikili eğitimi kaldırıp, tekli eğitim sistemine geçmek için 58 bin yeni dersliğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Yılmaz, "Bunun 3’te 1’i İstanbul’un ihtiyacı; çünkü burada nüfus yoğunluğu fazla. Burada arsa bulmakta da güçlük çekiyoruz. 2019 yılı sonuna kadar Ankara’da 8 bin 500’e yakın derslik inşa edeceğiz. Birçok yerde çözeriz. Biraz İstanbul’da zorlanacağımızı tahmin ediyoruz. Yine eğitimin en olmazsa olmazı öğretmendir. Bizim dönemimizde 580 binin üzerinde öğretmen ataması gerçekleştirildi. Son 2 yılda bütün öğretmen atamalarını Doğu ve Güneydoğu bölgelerine yaptık. Bu bölgelerde öğretmen doluluk oranları yüzde 90’ın üzerinde. Eğer yüzde 100’ünü doldurursanız öğretmenler ek ders veremez. Kısmen kabul edilebilir bir eksiklik bu öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi açısından bir mekanizma. İyi bir noktadayız. Gördüğünüz her 3 öğretmenden 2’si bizim dönemimizde atandı. 40 yaşın altında en genç öğretmen nüfusuna sahibiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

'MÜFREDAT, HAYATIN GERÇEKLİKLERİNİ ANLATMIYORDU'

Yeni müfredatla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, "Müfredat güncel değil. Yani hayatın gerçekliklerini anlatmıyor. İşte müfredatın hayatın gerçeklerini yansıtmaması, değiştirilmesi, çağa ve değişen teknolojilere ayak uydurması zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı biz de müfredatı değiştirdik. 51 dersin müfredatını değiştirdik. 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda yeni müfredatla evlatlarımıza eğitim veriyoruz. Satın alma kalitesi bakımında dünyada 13’üncüyüz. Cari fiyatlarla dünyada 16’ncıyız. Bu, yetmez. Bu millet, çok daha iyisine layık. Biz de bunun için çalışıyoruz" dedi.

Tatvan ilçesine geçerek, yapımı tamamlanan 16 derslikli Saadettin Aka Ortaokulu ile diğer eğitim yatırımlarının açılışını yapan Bakan Yılmaz, sınıfları gezdi. Burada öğrencilerle sohbet eden Yılmaz, çocuklarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!