Güncelleme Tarihi:
Bakan Tekin, bir televizyon programında yapıtığı açıklamalarda; gerçekleşen müfredat çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek öğretmen atamalarına ilişkin soruları da yanıtladı. 2 Haziran’da düzenlenecek LGS takviminde, bazı illerde tekrarlanacak seçimlerden dolayı iptal edilmeyeceğine de dikkat çeken Bakan Tekin, şunları söyledi:
PLANIMIZI ÖNCEDEN YAPMIŞTIK
“Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanımızla konuşup seçim tekrarı ihtimalini göz önünde bulundurarak hazırlanmıştık. Bu nedenle LGS kılavuzuna sınavın, sınav merkezlerinde yapılacağına ilişkin bir madde koymuştuk. Zaten seçimler, ilçelerde tekrarlanacağı için 2 Haziran’da ülke genelinde düzenlenen LGS tarihini değiştirmemiz gibi bir durum söz konusu değil.
BECERİ ODAKLI MÜFREDAT GELİŞTİRİYORUZ
Müfredatta küçük ya da büyük değişiklik diye bir şey yok. Çünkü küçük değişiklik, büyük değişiklikleri beraberinde getiriyor. Şu an çocuklar internet aracılığıyla bilgiye 5 dakikada erişebiliyor. Öğrencilerin 5 dakikada erişebileceği bilgiyi müfredat koymak ne kadar cazip olur? Güncel gelişmeleri müfredata entegre etmeliyiz. Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ders saatleriyle ilgili yaptığı ufak bir değişiklik dahi öğretmenlerimizi norm fazlası haline getirebiliyor. Dolayısıyla müfredat çalışmasında öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi mağdur etmeden bu işi yapmak zorundayız. Bilgiyi azaltan, beceri temelli ve toplumsal değerlerimize sahip çıkan bir müfredat çalışıyoruz.
ATAMALAR KABİNE TOPLANTISINDA AÇIKLANACAK
Geçtiğimiz yıl mayıs ayında 45 bin öğretmen ataması yapıldı. Normal koşullarda yine mümkün olan en fazla atamayı yapmak istiyoruz ve yapacağız. Geçtiğimiz ekim ayında 68 bin öğretmen açığı var dedim ama bu 68 bin öğretmenin atanacağı anlamına gelmiyordu. Cumhurbaşkanı ile Hazine ve Maliye Bakanı ile sayı konusunda görüşüyoruz. Önümüzdeki hafta düzenlenecek kabine toplantında rakamı açıklayabiliriz.
KPSS BAŞARI ORTALAMASI YÜZDE 19
Öğretmenler atanırken KPSS’de üç oturuma giriyor. 2023 yılında ortaöğretim matematik başarı ortalaması sadece yüzde 19. Ben istiyorum ki çocuklarımız, işini en iyi yapan öğretmenlerle yetişsin. Bu nedenle de mülakatların mülakat gibi yapılmasını istiyorum. Yasalarda adı mülakat olarak geçtiği için böyle diyoruz. Ancak öğretmen adaylarını aslında ‘deneme’ dersine alıp bir konuyu anlatmalarını isteyeceğiz. Ayrıca bu olurken jüri adayları, adaylar da jüriyi tanımayacak. Mülakat kayda alınacak ve sonunda bir tutanak imzalanacak.
TABAN FİYAT BELİRLEMEYECEĞİZ
Özel okulların kamu kurumlarıyla aynı ücretleri ödemesi konusunda bir gündemimiz yok. Ancak özel okullarda çalışan öğretmenlerimizin mağdur edilmesine de izin vermeyeceğiz. Özel okullarda öğretmen maaşıyla ilgili taban fiyat belirlemeyeceğiz. Ücretli öğretmenlerin kadroya alınmasıyla ilgili de bir sürecimiz bulunmuyor. Özel okul kayıt fiyatlarıyla ilgili de görüşmelerimiz sürüyor. Gelinen noktada önümüzdeki yıl hem veliler hem de okullar mağdur olmadan çözüm bulunacak.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU ÇÖZÜME KAVUŞACAK
Uzman ve baş öğretmenlik sınavları yapılarak unvanlar verildi. Ancak anayasa mahkemesinde açılan iptal davası sonucunda belli hükümler iptal edildi. İptal edilen 2 madde kanunun uygulanmasıyla ilgili yeniden bir düzenleme yapılmasını gerektiriyor. Biz de bir meslek kanunu çıkaralım istedik. Onun içinde problem yaratan pek çok hususla ilgili çözümler var. Oluşturduğumuz kanun taslağını kamu kurumlarıyla da tartışacağız. Konunun detaylarının mayıs ayında açıklanmasını bekliyoruz.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL ÜCRETSİZ YEMEK VERİLEBİLİR
2023 takviminde deprem bölgesinde ücretsiz yemek verildi. 2024 yılı içinde 3 milyonun üstündeki öğrencilerimize yemek veriyoruz. Maliyet hesabı yaptığımızda belki önümüzdeki eğitim öğretim yılında ücretsiz yemek uygulamasını yapabiliriz."