Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliğiyle hazırlanan DİEP yazılımı ile ilgili toplantı İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlendi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avgadiç, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ile bakanlık ve oda yöneticileri katıldı.
Toplantıda yaptığı konuşmada “Mesleki eğitimle ilgili yapılan çalışmalarla farklı bir açılım yaptık ve farklı hikayeler yazmaya devam ediliyor” diyen Bakan Özer sözlerine şöyle devam etti:
BU PLATFORM HIZLI İSTİHDAM SAĞLAYACAK
“Mesleki eğitim merkezlerindeki en büyük sıkıntı öğrencinin kayıt yaptırmasına rağmen çalışabileceği işletme bulabilmek için bir iki ay beklemesiydi. İş insanları çırak, kalfa arıyor, biz bekleyen öğrencilerimizin serbest bir şekilde piyasada dolaşmasına vesile oluyorduk. Öyle bir dijital portal oluşturalım ki; öğrenci kayıt yaptırdığı zaman ekrana düşsün, İTO, İSO üyesi işverenler sisteme bakıp talepleri doğrultusunda öğrencileri görsün, eşleşsin, öğrencimiz hemen çalışmaya başlasın istedik. Bu platformla mesleki eğitim merkezlerindeki gençlerimiz kayıt yaptıkları zaman beklemeyecekler ve hızlı bir şekilde işletmelerinde olabilecekler. Artık ‘aradığım elemanı bulamıyorum’ gibi bir söz olmayacak. Bunun çok hayırlı bir iş birliği olduğunu düşünüyorum.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ BİLİNMİYORDU
Türkiye’de tüm mesleki eğitim merkezlerinde 159 bin çırak kalfa varken bugün 570 bin çırak kalfa var ve bu sayı 10 ay gibi kısa bir sürede arttı. Meslek liseleri bilinirken, garip bir şekilde mesleki eğitim merkezlerini kimse bilmiyor, iş insanları bilmiyordu. Oysa Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletmeler için en kıymetli şey mesleki eğitim merkezleri. Çünkü haftada 1 gün okula giden öğrenci 4 gün işletmeye gidiyor. Şu an mesleki eğitim merkezlerinden mezun olanların eğitim aldıkları alanda istihdam oranı yüzde 88. Mesleki Teknik Anadolu Liseleri’nde ise istihdam yüzde 55.
MESLEK LİSELERİNİN ÜRETİM KAPASİTESİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde güçlü bir mesleki eğitim sistemi kurmak adına yola çıktık. Bu okullarda 200 milyon liradan aldığımız üretim kapasitesini 1 milyar 162 milyon TL’ye çıkardık. 1 buçuk milyar hedefimiz var, ama ben 2 milyar lirayı geçeceğimizi düşünüyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı bu sene 7 bin 532 tescil aldı, yıl daha bitmedi bu rakam yükselecek. Meslek liseleri ihracat yapmaya da başladı. Artık akademik olarak başarılı olan öğrenciler de meslek liselerini seçmeye başladı.
KATSAYI UYGULAMASININ MALİYETİ
Türkiye’nin dört bir yanında tüm çocuklarımız artık kolay şekilde eğitime erişebiliyor. Eğitimin önündeki tüm antidemokratik engeller kaldırıldı. Katsayı uygulaması uzun süre bu ülkede uygulandı ve meslek lisesi mezunlarının yüksek öğretime erişimini engelledi. Akademik olarak başarılı olma ihtimali olan gençlerimizi de mesleki eğitimden uzaklaştırdı. Bunun maliyetini gençlerimiz kadar işgücü piyasası da ödedi.”