Güncelleme Tarihi:
İstanbul’da düzenlenen Sosyal Bilimler Liseleri Yöneticileri Tarih Kültür ve Medeniyet Bilinci Semineri’nin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, eğitimde kitleselleşme ve erişim sorununun çözüldüğünü, artık çocukların eğitime rahatlıkla erişebildiğini söyledi.
25 Haziran’a kadar devam edecek olan ve 69 ilden 186 Sosyal Bilimler Lisesi yöneticisinin katıldığı seminerin açılışında Bakan Özer’in yanısıra bakan yardımcıları Petek Aşkar, Sadri Şensoy, Nazif Yılmaz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve yazar Saadettin Ökten de yer aldı.
Özer açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: Her ülkenin en önemli sermayesi beşeri sermayesidir. Beşeri sermayeyi şekillendiren de eğitimdir. Beşeri sermayeyi eğitime eriştiremezseniz şekillendiremezseniz müreffeh ve barışçıl bir toplum inşa etmeniz zordur. Bu süreci biz 70 yıl gecikmeyle yaşadık.
ELEŞTİRENLER NİYE GEÇMİŞTE YAPMADI?
Son zamanlarda yapılanları değersizleştirmeye çalışan söylemler var; ‘binalar yapıldı’ diyorlar. Daha önceden niye yapılmadı? Daha önceden niye vatandaşın bulunduğu lokasyonlarda rahat biçimde eğitime erişimi sağlanmadı? 300 bin derslik sayısından 855 binlere ulaştık. Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranları yüzde 11’lerdeyken şu an yüzde 92’lere ulaştı ve bu çok eski değil 20 yıllık bir hikaye.
OKULLAŞMADA KIZLAR ÖNE GEÇTİ
Bundan iki kesim yararlandı. Maddi olanakları olmayan kesim ve kız çocukları. Bu ülkede yıllardan beri kız çocuklarıyla ilgili muhafazakar kesimin kız çocuklarını okula göndermediği yönünde spekülasyonlar yapılıyordu. Haydi çocuklar okullara diyerek onlarca kampanya yapıldı. Hem okul yapmıyorsun hem de diyorsun ki kız çocukları okula gitmiyor. Bakın son 20 yılda ilk defa kız çocuklarının okullaşma oranı erkek çocuklarını geçti. Demek ki imkan sağladığın zaman vatandaşlarımız çocuklarını okula gönderiyormuş.
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNE 292 MİLYON LİRA
Okul temelli mesleki gelişim programında artık bakanlık olarak biz öğretmenlerin hangi eğitime ihtiyaç duyduğunu belirlemeyeceğiz. Siz değerli okul yöneticilerimiz belirleyecek. Öğretmenlerimiz hangi eğitimi almak istiyorsa siz çerçevesini çizeceksiniz biz bütçesini vereceğiz. İstiyoruz ki öğretmenlerimizi hiç yalnız bırakmayalım. Onların kendilerini geliştirdikleri ve “ben şunu yapmak istiyorum ama bakanlık para vermiyor” diye yakınmayacakları bir ortama gitmeye çalışıyoruz. 2021 yılında öğretmenlerin eğitimi ile ilgili 8.9 milyon lira bütçe kullanırken şu an ayırdığımız bütçe 292 milyon lira. Bütçeyle ilgili sıkıntımız yok yeter ki isteyin.
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİMİ
Okul Yöneticilerinin mesleki gelişimi kapsamında şu ana kadar 59 bin 427 okul yöneticisine eğitim verildi. Eğitimlerden yararlanan okul yöneticisi sayısı 2021 yılının ilk altı ayında 188 bin 871 iken 2022 yılının ilk 6 ayında yüzde 159 artarak 488 bin 805’e yükseldi. Ayrıca öğretmenlerin mesleki gelişimine ayrılan bütçe yüzde 35 artırıldı.
YENİ EĞİTİM YILININ HAZIRLIK TOPLANTISI
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İstanbul’daki Programına ‘2022-2023 Eğitim- Öğretim Yılı Hazırlık Toplantısı’yla devam etti. “İstanbul’da yönetici akademisi kurulacağını duyuran Bakan, okullarda kayıt parası alınmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi..
İstanbul’daki tüm okulların müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıya Bakan Özer ve bakan yardımcılarının yanı sıra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, 39 İlçe Milli Eğitim Müdürü katıldı.
OKULLARDAN KAYIT BAĞIŞINI KALDIRALIM
Bakan Özer İstanbul’daki okul müdürlerine seslendiği konuşmasında şunları söyledi: Okulların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak güçteyiz. İstanbul’a 1 milyar TL aktardık. Okullarımız tüm hazırlıklarınızı tamamlayarak, hiçbir endişe yaşamadan yeni döneme hazırlanabilir. Gerekirse bu miktarı artırarak desteğimizi sürdüreceğiz. Kayıt için bağış alma zorunluluğunu ortadan kaldırarak yeni döneme başlamamızı ve okullarımızdan bu töhmeti kaldırmamızı istiyorum.
HUZURLU OKUL İKLİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR
Yeni dönemde en çok önemsediğimiz konulardan biri okul iklimi. Okullarda akran zorbalığının, şiddetin olmadığı bu toprakların değerlerinin yaşatıldığı bir iklim oluşturmalıyız. Bu nedenle çalışmaya okul yöneticilerimizden ve onların gelişiminden başladık. İstanbul’da ‘yönetici akademisi’ kuruyoruz. Bu akademi Türkiye’deki tüm okul yöneticilerinin eğitimlerini planlayacak ve ağırlıklı olarak İstanbul’da bu eğitimleri gerçekleştirecek.
3 BİN YENİ ANAOKULU 40 BİN YENİ ANASIFI
Okul öncesi eğitim tüm eğitim sisteminde önemli bir role sahip. Bunun için 3 bin yeni okulu ve 40 bin yeni sınıfı yapmak için bütçemizi ve planlamamızı yaptık . 750 anaokulunu ve 9 bine yakın anasınıfını hizmete kavuşturduk. Yıllık açılan anaokulu sayısı geçmişte 50-60 arasında dalgalanırken bu rakamı katlayarak artırdık. Bu 3 binin bin tanesi İstanbul’a yapılacak. İstanbul’daki devlet anaokulu 147 taneydi ama bin 538 özel anaokulu vardı Peki maddi imkanı olmayanlar nereye gönderecek çocuklarını? Bizim yaptığımız anaokullarına gönderecek. İstanbul’un 5 yaş okullaşma oranı bu hamlelerle yüzde 100’e ulaşacak.