Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, MEB Şura Salonu’nda düzenlenen İmam Hatip Okulları Başarılı Örnekler Sergisi ve Ödül Töreni’ne katıldı. Bartın’da hayatını kaybeden maden işçilerine Allah’tan rahmet, Türk milletine de başsağlığı dileyen Bakan Özer şöyle konuştu:
TÜM EKİPLERİMİZLE KAZA YERİNDEYDİK
“Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu süreçte kazanın olduğu andan itibaren tüm ekiplerimiz oradaydı. Yaraları sarmak, konaklama imkânlarına destek olmak için tüm okullarımızı, tüm yurtlarımızı açtık. Sürekli sıcak yemek çıkardık. Bakan yardımcımız, genel müdürlerimiz hemen organize oldular. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’müze bağlı tüm rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarımız; öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize, okuldaki diğer öğrencilerimize de psikolojik destek olmak için hemen sahaya gittiler.
TÜM MASRAFLARI KARŞILAYACAĞIZ
Bartın Amasra’daki maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine destek olmak için çalışma başlattık. Milli Eğitim Bakanlığı olarak 41 şehidimizin tüm evlatlarının eğitimini de bugün itibarıyla üstlenmiş bulunuyoruz. O yavrularımızın tüm eğitim masraflarını Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz karşılayacağız. Burslar vereceğiz; tüm okul, kırtasiye masraflarını da inşallah biz karşılayacağız. Onları yalnız bırakmayacağız.
TÜM KADEMELERDE OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 95
2002 yılından itibaren her konuşmamda örnek veriyorum. Bir ülkenin en kalıcı sermayesi beşeri sermaye ise, bu sermayeyi arttıracak en önemli enstrüman eğitimdir. O halde hükümetlere düşen eğitimin tüm kademelerindeki çağ nüfusu okullarda buluşturmaktır. 2000’li yıllarda 5 yaştaki okullaşma oranı yüzde 11, ortaokulda yüzde 44. Her iki çocuktan biri lisede yer bulabiliyordu. Bugün 5 yaşta okullaşma oranı yüzde 95, ilkokulda yüzde 99,63, ortaokulda yüzde 99.44 ve lisede yüzde 95’e ulaştı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tüm kademelerde öğrencilerin yüzde 95’i eğitime ulaştı.
KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ
Bir zamanlar kız çocuklarının okullaşması bu ülkede muhafazakar kesim üzerine baskı olarak kullanıldı. Sanki muhafazakar kesim, kız çocuklarını okula göndermekle ilgili problemleri varmış gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Bu topraklar; Mevlana’ların, Sadrettin Konevi’lerin, İbnül Arabi’lerin, Gazali’nin ziyaretlerinin olduğu topraklar, Emir Sultanların, Hacı Bayramı Veli’nin gönül coğrafyası yaptığı topraklar. Bu topraklarda ilimle, bilimle, dinle bir çekişme ve çatışma kültürü hiç yok geçmişinde. Yirmi yıldaki duruma bakın, ilk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kız çocukların okullaşma problemi son yirmi yılda çözüldü. Ortaokuldaki kız çocuklarının okullaşma oranı erkekleri geçti. 2014 yılından itibaren yükseköğretimdeki kadınlarımızın, kızlarımızın da okullaşma olan erkekleri geçti. Demek ki bu milletin okumayla ilgili hiç problemi yok.”