Bakan Nabi Avcı: Son iki yılda 150 bin çocuk daha erken eğitime katıldı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Nabi Avcı: Son iki yılda 150 bin çocuk daha erken eğitime katıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2016 12:56

Okul Öncesi Eğitim Zirvesi’nde konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son iki yılda okul öncesi eğitime katılan çocuk sayısında 150 binlik bir artış sağladıklarını söyledi. Bakan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaları işaret ederek, “Özellikle son iki yılda okul öncesi eğitim konusunda çok önemli bir yol katettik. Bu dönemde okul öncesi eğitime katılan çocuk sayısını 150 bin daha arttırdık. Bu çoğu ülkenin o çağdaki öğrenci sayısına eşit” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gelecek Eğitimde Derneği’nce İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye katılan Milli Eğitim Bakanı (MEB) Nabi Avcı, bakanlık olarak okul öncesi eğitimin çocukların geleceklerinin belirlenmesinde çok önemli olduğunun altını çizerek, yüzde 100 okullaşmış, her çocuk için kaliteli bir okul öncesi eğitimi hedeflediklerini dile getirdi. Bakan Avcı, “Nitelikli ve kolay erişilebilir bir çocukluk eğitimi temel hedeflerimizi oluşturuyor. Her çocuğun en az bir yıl okul öncesi eğitimi almasını bir gereklilik olarak görüyoruz” dedi.

‘20 bin çocuğa maddi destek verdik’

Okul öncesi eğitimde gelinen noktanın altını çizen Bakan Avcı, MEB’in erken çocukluk eğitimine yönelik hayata geçirdiği maddi desteklerden bahsederek şöyle konuştu:

“2014’te Temel Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde Erken Çocukluk Eğitimi Daire Başkanlığı’nı kurduk. Fiziki mekânlardan daha iyi yararlanabilmek için günde 6 saat ve yarım günlük eğitim modelini hayata geçirdik. Bu sayede daha çok çocuğumuzun erken çocukluk eğitiminden yararlanmasının yolunu açtık. Ekonomik sebeplerle okul öncesi eğitim alamayan çocukların ve ailelerin bu eğitim hizmetlerinden faydalanmasını sağladık. Şartlı eğitim yardımı uygulaması ile okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların da bu yardımlardan faydalanmasını sağladık. Böylece yaklaşık 20 bin çocuğumuza maddi destek vererek okul öncesi eğitime katılmasına destek olduk. Çalışan annelerin tam gün talebini karşılamak için çocuk kulüplerinin faaliyetlerini çeşitlendirerek düzenledik. Farklı kurumlara bağlı olarak faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarını bakanlığımızın e-okul sistemine dahil ettik. Fiziki mekân sorununu çözmek adına iki derslikli projeler oluşturarak tüm illerimize bu projelerimiz ile ilgili standartlarımızı gönderdik ve ek anasınıfı yapımlarımızı hızlandırdık. Bütün erken çocukluk eğitim kurumlarına ücretsiz eğitim metaryalleri dağıttık, dağıtmaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

“Derslik sayısı 5 kattan fazla arttı”

Bakan Avcı bu faaliyetler neticesinde çok büyük bir gelişme yakaladıklarını belirterek rakamlarla elde edilen kazanımları, “Son iki yılda okul öncesi eğitime devam eden çocuk sayısında yaklaşık 150 binlik bir artış sağladık. Bu rakam çoğu ülkenin bu düzeydeki toplam öğrenci sayısına eşit. 2001-2002 eğitim öğretim yılında yüzde 11 olan okullaşma oranı bugün 5 yaş grubunda net 67.17, brüt 70.19’a ulaştı. 2012’de 14 bin 295 olan öğretmen sayısı bugün son şubat atamalarıyla birlikte 72 bin 228’e çıktı. Bu dönemde derslik sayımız 5 kattan fazla arttı. 11 bin 314 dersliğimiz vardı, şimdi son rakamlara göre 58 bin 365 dersliğimiz var” sözleriyle özetledi.

Haberin Devamı

“4+4+4 düzenlemesi tek tipleşmeye karşı hayata geçti”

4+4+4 düzenlemesinin okul öncesi eğitimde çocukların yeteneklerinin keşfedilmesine destek olduğunu vurgulayan Avcı, “Düzenlemenin en önemli ilkelerinden biri her çocuğun özel ve kendine mahsus yetenekleri olduğu. Düzenlemeyi yaparken çocukların yeteneklerinin mümkün olduğu kadar erken yaşta keşfedilmesi, ortaya çıkartılması amaçlandı. En önem verdiğimiz hedeflerden biri de buydu. Çünkü 8 yıl kesintisiz eğitim tüm çocuklarımızı tek tip gören bir eğitim anlayışıydı. Özel yetenek ve eğilimlere bakmıyordu. 4+4+4’ün yaptığı en önemli değişiklik her çocuğun önüne kendi yeteneklerini değerlendirebileceği, keni becerileirn farkına varabileceği bir kulvarlar yelpazesi açmaktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan: “Kökler okul öncesi eğitimde”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da yaptığı konuşmada, iyi planlanmış okul öncesi eğitimin, ileride suça karışma oranını düşüren önemli bir etkiye sahip olduğunu belirterek, “Kişiliğin temelleri bu dönemde atılıyor. Eğitimi bir ağaca benzetecek olursak, köklerinin okul öncesi dönem olduğu söylenebilir” diye konuştu. Erdoğan, erken çocukluk eğitiminin, son yıllarda tüm dünyada önemi daha çok fark edilen bir konu olduğunu dile getirerek, “Bir anlamda gömleğin ilk düğmesi olarak kabul ediliyor. Çünkü bu dönem doğru planlanırsa, hayatın sonraki aşamaları da doğru bir istikamet üzerinde ilerliyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Büyümenin ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemin 0-6 yaş arası olduğunu hatırlatan Erdoğan, zeka gelişiminin yüzde 70’lik kısmının, 7 yaşına kadar tamamlandığını söyledi.  Emine Erdoğan, bilimsel araştırmaların, 0-6 yaş grubunda okul öncesi eğitim alan çocukların, gelecekte akademik başarılarının daha yüksek olduğunu gösterdiğini aktararak, şöyle devam etti:

“İyi planlanmış bir okul öncesi eğitim, ileride suça karışma oranını düşüren bir etkiye de sahip. Kişiliğin temelleri bu dönemde atılıyor. Eğitimi bir ağaca benzetecek olursak, köklerinin okul öncesi dönem olduğu söylenebilir.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!