Bakan Avcı: Sınavlara 10 gün içinde itiraz edilecek

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Sınavlara 10 gün içinde itiraz edilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2014 10:04

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sınavlara yapılacak itirazlar konusunda Türkiye Büyük Milet Meclisi’ne kanun teklifi verdiklerini hatırlatarak, "Meclis’te bir kanun teklifimiz var. O da bayramdan sonra meclis çalışmalarında neticelenecek diye ümit ediyorum. Orada yaptığımız teklifte diyoruz ki, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve ÖSYM’nin yaptığı sınavlara ilişkin itirazlar sınav bittikten en geç 10 gün içinde itiraz yapılır mahkemeler de bir ay içerisinde karar verir, temyiz 15 gün içerisinde neticelendirir” dedi.

Haberin Devamı

Bayramlaşmada konuşan Bakan Avcı, eğitim gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Meclis’e verilen kanun teklifi ile okullar açılmadan itirazların ve mahkeme sürecinin sona ereceğini belirterek şunları söyledi:
“Böylece biz sınavlarımızı haziranda yaptığımıza göre temmuz ayında mahkemeye gidilse ağustos ayı ortalarına kadar bu işler biter. Çocuklar okullara başlamadan, insanlar nerelerde ne tür okullar seçeceğine karar vermeden önce bu işlemler bitsin diye şimdi böyle bir kanun teklifimiz var. İnşallah bütün milletvekillerimizin desteğiyle mahkemeler üzerinden Milli Eğitim Bakanlığı’na kurulmak istenen bu tür tuzakları da böylece bir ölçüde daha etkisiz hale getirmiş olacağımızı ümit ediyorum.”

Hafta sonu takviye ders

Bakan Avcı dershanelere ihtiyaç duyulduğu ilizyonunun kırıldığını söyleyerek şöyle devam etti:
"Dershane dönüşüm programı ile ilgili birlikte başlayan bir dezenformasyon da çocukların dershaneye gerçekten ihtiyaç duydukları ilizyonu. Bu ilizyon kırıldı. Artık okullar merkeze geldi ve öğretmen merkeze geldi. Velililerimiz, öğretmenlerimiz asıl olanın okul olduğunu asıl olanın sınıf olduğunu, asıl olanın öğretmen olduğunu artık biliyorlar. Her şeye rağmen takviye almak isteyen bütün çocuklarımız için isteyen bütün çocuklarımızı hafta sonunda ücretsiz herkes için ücretsiz takviye dersleri vereceğiz. Bütün okullarımızda hafta sonlarında seçilmiş öğretmenlerimiz tarafından takviye kurslar verilecek, bütün çocuklarımız bu takviye kursları alabilecekler ve ücretsiz olacak. Okulu bitirmiş olan çocuklarımız da gençlerimiz de eğer üniversiteye hazırlık konusunda takviyeye ihtiyaç duyuyorlarsa onlar için de halk eğitim merkezlerinde benzer kurslar, takviye kurslar Haftanın 5 günü okulumuz olacak. İsteyen çocuklarımız için tabi ki takviye dersleri olacak ama bu hiçkimse için zorunlu değil, hiçkimse için de ücretli değil."

Haberin Devamı

Üniversiteye giriş sisteminde değişiklik yok

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:
"Üniversiteye giriş konusunda Milli Eğitim Bakanlığı olarak YÖK’le, ÖSYM ile, TÜBİTAK’la eş güdüm halinde çalışma yürütüyoruz. Ama üniversiteye giriş sistemi bir yıldan bir yıla değişecek bir sistem değil. O yüzden biz bugüne kadar üniversiteye girişte şöyle bir sistem görüyoruz. Böyle bir düzenleme yapacağız diye, bir açıklama yapmamız olmamıza rağmen zaman zaman verdiğimiz başka ülkelere ilişkin örnekler çarpıtılarak yok Kazakistan modeli geliyor, yok Amerika’dan yeni bir model bulunmuş, 12 defa sınav yapılacak gibi aslı astarı olmayan özellikle lise öğrencilerinin üniversiteye hazırlanan öğrencilerin ve ailelerinin kafalarını karıştırmaya yönelik bir dezenformasyonun yürürlüğe konduğunu görüyoruz. Onun için bunların hiçbirine gençlerimiz, öğrencilerimiz itibar vermesinler. Biz çalışmalarımızı tamamladığımız zaman bu konuda ayrıntılı bir şekilde yaptığımız çalışmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırız. Ama şundan emin olabilirler hangi çocuğumuz liseye hangi koşullarda başladıysa yani lise bire başladığı gün üniversiteye giriş düzeni nasılsa o şekilde üniversiteye girecek. Yani lise ikiye, lise üçe geldiği zaman ’sistem değişti siz şimdi siz şöyle bir sistemle gireceksiniz’ denmeyecek. Çocuklarımızın 4 yıllık emeğinin karşılığı verilmiş olacak. Bu konuda yaptığımız çalışmalarda belli bir mesafeye geldik inşallah onu da önümüzdeki yıl içerisinde pilot uygulamalarını da tamamlamış olarak kamuoyuyla paylaşacak hale geleceğiz."

Haberin Devamı

Başarılı müdür devam edecek

Okullarda 4 yıldan fazla yöneticilik yapan müdür ve müdür yardımcıları için bir düzenleme getirildiğini belirten Nabi Avcı bunun eğitim yönetiminde demokratikleşmenin bir adımı olarak nitelendirdi. Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"4 yıl görev yapmış olanlar tekrar değerlendirilecekler. Eğer başarılı iseler görevlerine devam edecekler başarılı değillerse görevlerine devam etmeyecekler. Peki başarıyı kim nasıl tespit edecek? Bunun için de yüze yakın kriterler geliştirdik. Peki bu kriterleri kim ölçecek? Dedik ki her okulun yöneticilerini ilçe milli eğitim müdürü, ilçede atamalardan sorumlu şube müdürü, okul aile birliği başkanı, o okuldaki en kıdemli öğretmen, o okuldaki en kıdemsiz öğretmen, öğrenci konseyi başkanı bu yüz kriter üzerinden yöneticileri değerlendirsinler elektronik ortamda kimse kimsenin hangi kriterde kime ne kadar not verdiğini görmemek koşuluyla elektronik ortamda değerlendirmeyi yapsınlar bu değerlendirmeler neticesinde 75 ve üzeri puan alan yöneticiler görevlerine devam edebilirler. Onun altında alanlar demek ki okulu, okul aile birliğini, öğretmenlerini , öğrencilerini yeteri kadar memnun edememiş, başarılı değil veya yeterince başarılı değil o zaman onun görevinin değişmesinde bir sakınca yok. Peki bu durumda olan kaç kişi var? Bu durumda olan 16 bin kişi var. Bunun da muhtemelen yüzde 60’ı, 70’i bu kriterleri karşılayacak. Bu kriterleri getirmiş olmamızın asıl faydasını biz önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Nasıl göreceğiz? Göreve yeni başlayan bir yönetici 4 yıl sonra kimlerin kendisini hangi kriterlerle değerlendireceğini, bu değerlendirmenin sonucuna göre de görevine devam edip edemeyeceğini biliyor olacak. Yani bir okul müdürü bilecek ki 4 yıl sonra ilçe müdürü, şube müdürü, okul aile birliği başkanı, öğretmenleri, öğrencileri ona şu 100 kriter üzerinden bir puan verecekler. Ve o puana göre eğer başarılıysa görevine devam edecek. Bu aynı zamanda eğitim yönetimindeki demokratikleşmenin de bir ilk ve önemli adımı. Bunu da öğretmenlerimizin çok büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını görüyoruz ve bizden bundan ötürü bunu daha geliştirmek için çalışıyoruz".

Haberin Devamı

Organize sanayi bölgelerinde meslek liselerinin açıldığını da belirten bakan Avcı, "Özellikle 28 Şubat kıyımı sırasında meslek eğitimimiz çok ciddi darbe aldı. Bunu telafi etmek için meslek liselerimizi ciddi mana elden geçiriyoruz. Bunun için bazı pilot uygulamalar başlattık. Bu liselere giden öğrencilere bölümlerine göre devlet olarak 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında değişen ücretler ödüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!