Güncelleme Tarihi:
Bakan Avcı, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, bakanlık eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının, bütçe kanunlarının sağladığı yetkinin yanında Bakanlar Kurulu’nca bakanlığa tahsis edilen ve Maliye Bakanlığı’nca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabildiğini anımsattı.
Tahsis edilen kadroların, illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi dikkate alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtıldığını belirten Avcı, il milli eğitim müdürlüklerince, atama yapılacak alanlar ile buralara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumlarının belirlendiğini açıkladı.
Avcı, belirlenen eğitim kurumlarına Talim ve Terbiye Kurulu’nun kararı, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ve Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde yapılan duyurular üzerine başvuruda bulunanlar arasından, tercihleri ve KPSS puan üstünlüğüne göre atamalar yapıldığını vurguladı.
Bakan Avcı, şunları ifade etti:
“Öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmenler ile karşılanamadığı sağlık, izin ve askerlik nedeni ile eğitim kurumlarında derslerin boş geçmemesi ve öğrencilerin mağdur edilmemeleri amacıyla görev yapmak üzere ilgili mevzuatı çerçevesinde, öncelikle öğretmen olma şartlarını taşıyanlar arasından valiliklerce ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmesi yapılabilmekte olup bakanlığımızca sözleşmeli öğretmen istihdamı yapılmamaktadır.
Bakanlığımız MEBBİS Norm Modülü verilerine göre 21 Nisan 2016 tarihi itibarıyla, resmi eğitim kurumlarındaki net öğretmen ihtiyacı sayısı 66 bin 574’dür. 2015 yılı KPSS’ye girmiş ve bakanlığımızca yapılan atamalar sonrasında potansiyel öğretmen aday sayısı 349 bin 277’dir. Ücretli öğretmenlere ödenen net ücret 1.152,82 TL olup kadrolu öğretmenlere ödenen net ücret ise 2.509,10 TL’dir.”