Bakan Avcı: Kampüs yerine "eğitim mahallesi" sözü kullanılmalı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Kampüs yerine eğitim mahallesi sözü kullanılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 16:37

Ardahan'ın Göle ilçesinde yapılan ve içerisinde iki yurt, iki okul ile bir spor salonu bulunan eğitim kampüsünün açılışına katılan Bakan Avcı, ilçe girişinde kendisini karşılayanlarla tokalaştı. Bu sırada bir vatandaşın elini öpmek istemesine izin vermeyen Avcı'ya, yöresel kıyafetli çocuklar tarafından çiçek verildi.

Haberin Devamı

Daha sonra eğitim kampüsünün açılışının yapılacağı Bedirhan Bey Anadolu İmam Hatip Lisesine geçen Avcı, okulun spor salonunda düzenlenen törene katıldı.

Öğrencilerden oluşan ilahi grubunun dinletisi ve semazen gösterisiyle başlayan töreni zaman zaman uyuklayarak izleyen Bakan Avcı, burada yaptığı konuşmada, katıldığı programlarda hem öğretmen ve öğrencilerle hem de vatandaşlarla bir araya gelme fırsatı bulduğunu bildirerek, toplantı programlarının yorucu olmasına karşın okul, eğitim kurumu, spor salonu ve yurt binaları gibi açılış programlarının dinlendirici olduğuna değindi.

Avcı, Göle'de inşa edilen eğitim mahallesinin açılışını yapmak üzere toplandıklarını anlatarak, eğitim kampüsü yerine özellikle "eğitim mahallesi" ifadesini kullandığını söyledi.

"Eğitim kampüsü" sözünü yadırgadığını belirten Avcı, şöyle konuştu:
"Kampüs, kamptan geliyor. Kamp da Almanca’da savaş, kavga demek. Dolayısıyla kamp kelimesi aslında ordugah anlamına geliyor. Yani savaşa hazırlanan ordunun konakladığı yer, kamp. Savaş ve çatışma çağrısında olan bir kelime. Ben doğrusu bunu bilmiyordum, yakın zamanda öğrendim. Mahalle kelimesinin kökünde de şöyle bir anlam varmış, onu yeni öğrendim. Kervan bir yerden bir yere göç ederken, tabii arada konaklıyor veya bir süre kalacakları yaylakta, denkleri çözüyor. Denklerin bağlarını çözüp, açıyorlar. Yani denkleri hallediyorlar, halletmek de çözmek manasına geliyor. Denklerin halledildiği yer mahalle. Denklerin açılıp, çözülüp halledildiği yer. Eğitim de hep çözümlerle, problemlerin çözümüyle, bilginin açılımıyla alakalı olduğu için bilhassa bu tür toplu eğitim alanlarına 'eğitim mahallesi' demek bana daha sevimli geliyor."

İlahi dinletisinde sala veren öğrencinin sesinin kendisine Hisarlı Ahmet'i hatırlattığını anlatan Avcı, "Hisarlı Ahmet, Afyonkarahisarlı. Onun için adı Hisarlı Ahmet. Çok güzel sala okuyan, ağıt sanatçısı. Öğrencimizin salası da beni çok duygulandırdı, hem öğrencimize hem onu yetiştiren öğretmenine teşekkür ediyorum" dedi.

Bedirhan Bey'in kim olduğu öğrenilmeli

Avcı, kız ve erkek öğrencilerin, 500 yatak kapasiteli iki yurtta eğitimlerini sürdüreceğine değinerek, imam hatip lisesine adı verilen Bedirhan Bey'in kim olduğunun da bütün öğrenciler tarafından öğrenilmesi gerektiğini bildirdi.

Şehit üsteğmen olarak bilinen Bedirhan Bey'in aynı zamanda öğretmen, muallim kökenli olduğunu, Ermeni Taşnak çetelerinin zulmüne karşı çok genç yaşta direnişi örgütleyen ve pek çok köyü katliamdan kurtaran yiğit bir öğretmen ve asker olduğunu dile getiren Avcı, bir dahaki gelişinde de sosyal bilimler lisesinin açılışını yapmak istediğini söyledi.

Sosyal bilimler lisesine "Nilüfer Göle" ismi

Avcı, milletvekili Orhan Atalay'ın kadirşinaslık göstererek sosyal bilimler lisesine "Nabi Avcı" ismini verdiğini, ancak prensipleri gereği böyle bir durumun söz konusu olamayacağını belirterek, "Biz prensip olarak görevdeki bakanlarımızın adlarının, bilhassa kendi bakanlıklarına bağlı kurumlara verilmesini çok doğru bulmuyoruz. Onun için çok ünlü ve uluslararası sosyal bilimci olan Prof. Dr. Nilüfer Göle'nin isminin bu okulumuza verilmesi çok yakışır. Vefa borcumuzu yerine getirmiş oluruz" diye konuştu.

Konuşmasının ardından öğretmen ve öğrencilerle sohbet eden Avcı, içerisinde Bedirhan Bey Anadolu İmam Hatip Lisesi, 300 öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurdu, 200 öğrenci kapasiteli erkek öğrenci yurdu, spor salonu ile iş adamı Nurettin Yılmaz tarafından yaptırılan Nurettin Yılmaz Anadolu Meslek Lisesinin bulunduğu kampüsün açılışını yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!