Bakan Avcı: Fatih Projesi’ni yurtdışına tanıtacağız

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Fatih Projesi’ni yurtdışına tanıtacağız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2013 16:38

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bilim adamlarından her konuda öneri, değerlendirme beklediğini anlatarak Fatih Projesi’ni ülke dışında tanıtacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’nda konuşan Bakan Avcı, bilim insanlarına seslenerek beyin göçünü tersine çevirmek için çalıştıklarını söyledi. Fatih Projesi'ni de yurtdışına tanıtacaklarını belirten Avcı, şöyle konuştu:
“Sizlerin gençlere örnek olmaları bizleri yakından ilgilendiriyor. İnşallah okullarımızda gençlerimize rol modeller olarak tanıtmak istiyoruz. Neler yaptığımız neler yapmak istediğimizi anlatma fırsatı bulacağız. Bunların başında Fatih Projesi geliyor. Yurtdışında çok iyi tanıtamadık; ancak bu vesile ile kendi bilim insanımıza projenin boyutlarını sadece bir tablet bilgisayardan ve tahtadan ibaret olmadığını aynı zamanda içeriksel alanı olduğunu vurgulama fırsatı bulacağız. Bilim insanlarının öneri, eleştiri ve değerlendirmelerini çok önemsiyoruz.”

Haberin Devamı

Beyin göçünü tersine çevirmek için çalışıyoruz

Bakan Avcı, “2000 yılından başlayarak bilim, teknoloji, eğitim, araştırma geliştirme yatırımlarının önemi arttı. Bilim insanlarına ihtiyaç duyuyoruz.  Yıllar yılı çok farklı kişilerin çeşitli nedenlerle beyin göçü ile Türkiye’den gittiğini biliyoruz. Bugün bu akışı tersine çevirmek, bilimsel ve teknik alt yapıyı güçlendirmek ve çoğaltmanın gayreti içindeyiz. “ diye konuştu.

Türkiye araştırma geliştirme bütçesi 2 milyar 8 milyon lira

Nabi Avcı şunları söyledi:
“Hızla gelişen dünyada fark üreten faktörler olarak eğitim, araştırma geliştirme, buluşçuluk ve yenilikçilik alanlarına hız verilmesi ile ülkemiz büyük bir ivme kazandı. Türkiye araştırma geliştirme bütçesi 2002 yılında 50 milyon 670 bin liraydı.2013’ e gelindiğinde ise Türkiye’nin toplam Ar-ge bütçesi 2 milyar 8 milyon liraya ulaştı. Son 10 yıllık dönem içinde  eğitim yatırımlarına, vasıflı insan gücü yetiştirmeye, araştırma geliştirme faaliyetlerine,  yüksek öğretime ve  öğrenci hareketlerine verilen önem öncelikli.”
2013 hedeflerini anlatan Bakan Avcı,” Bilgi toplumuna dönüşmüş her alanda dünya standartlarını yakalamış, küresel ölçekte rekabet gücü yüksek büyük güçlü bir Türkiye” dedi.

47 ülkeden bin 336 bilim insanı bilgisini derledik

Haberin Devamı

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ise şöyle konuştu:
“Son 10 yılda büyük mesafeler kat ettik, ancak daha kat etmemiz gerek uzun bir yol var. Hedef 2023 yılında ilk 10 ekonomi arasına girmek. Başka bir ifade ile gelişmiş ülkelere her alanda yetişmek. Bu amaca yaklaştık son bir sıçrama yapmamız gerekiyor. Bu hedefle yurtdışında olan bilim insanlarımıza her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Öncelikle edinilen bilginin deneyimlerin Türkiye’ye transferine çok önem veriyoruz. Bizim yurtdışında edinilen bilgiyi ülkemize taşımamız lazım. Ülke dışında çalışan bilim insanlarının envanterini çıkardık. Kim nerde, ne yapıyor, hangi yetkiye sahip? Böyle bir kaynaklar envanteri oluşturalım dedik ve 47 ülkeden bin 336 bilim adamını bilgisini derledik. Artık Türkiye dışında çalışan öğretim üyelerimiz bir envanteri var. Teknoloji hareketliliğini tetiklemek için yani mekanizmalar icat edilsin yeni programlar oluşturulsun dedik ve çok ülkeye gittik. Yurtdışında yaşayan bilim insanlardan ülkemize gelmek isteyenlere Türkiye’deki araştırma fırsatlarının neler sunduğunu, hangi konumda olduğunu anlatmak.”
Altunbaşak, eğitim, sağlık, enerji ve teknoloji alanlarında detaylı çalışma yapacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!