Bakan Avcı: Erken çocukluk eğitimi hayat boyu öğrenmede en verimli yöntem

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Erken çocukluk eğitimi hayat boyu öğrenmede en verimli yöntem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2013 17:19

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçmişi değiştirmenin mümkün olmadığını belirterek, “Geçmişi değiştirmemiz mümkün değildir ancak okul sistemlerimizin yetişkinlerin gelecek için kendi yeteneklerini sürdürmesine yardım edecek politikaların tasarlanması mümkündür. Yüksek kalitede erken çocukluk eğitimi ve ilköğretime yapılan yatırımın, özellikle sosyo ekonomik durumu zayıf çocuklar için, bireylerin etkin hayat boyu öğrenenler olmalarını temin eden en verimli yöntem olduğunu kanıtlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen OECD Eğitim Bakanları Gayriresmi Toplantısı’nın basın toplantısında konuştu. Bakan Avcı, geçmişi değiştirmenin mümkün olmadığını belirterek, “Ancak okul sistemlerimizin geçmişini yansıtan Yetişkin Becerileri Anketi sonuçlarından da anlaşıldığı üzere, yüksek kalitede hayat boyu öğrenme olanakları geliştirecek ve yetişkinlerin gelecek için kendi yeteneklerini sürdürmesine yardım edecek politikaların tasarlanması mümkündür” dedi.

Erken çocukluk eğitiminin önemi

Açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda, OECD Yetişkin Becerileri Anketi’nin ilk bulgularının tartışıldığını hatırlatan Avcı, şunları söyledi:
“Bu anketin uygulanmasından mutlu olduk. Anketin 8 Ekim’de yayınlanmasının, insan sermayesinin ekonomik ve sosyal gelişmelere katkısı ve gelişime ihtiyaç duyulan alanlarda yoğunlaşması konusunda daha çok ihtiyaç duyulan bir tartışmayı tetiklemesini umuyoruz. Ayrıca anketin, PISA’nın okul politikalarında yaptığına benzer şekilde, beceriler üzerine küresel tartışmalara dönüştürecek potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. OECD’yi anketin politika ve uygulamalarını analiz etmede ülkelerle birlikte çalışması için davet ettik. Aynı zamanda, OECD’nin, hem mesleki hem de yükseköğretim alanındaki öğrenme ölçme ve değerlendirmelerinin yaygınlaştırılması çabalarını takdir ediyoruz. Tüm çocukların eğitime güçlü bir başlangıç yapmalarının önemine vurgu yapan ilköğretimin kalitesi ve müteakip eğitim ve meslek alanları arasındaki yakın bağa işaret ettik. Yüksek kalitede erken çocukluk eğitimi ve ilköğretime yapılan yatırımın, özellikle sosyo ekonomik durumu zayıf çocuklar için, bireylerin etkin hayat boyu öğrenenler olmalarını temin eden en verimli yöntem olduğunu kanıtlanmıştır.”

Haberin Devamı

Çalışma hayatının ciddi şekilde değiştiğini ve bilgiye dayalı ekonomilerle birbiriyle bağlantılı toplumlar oluştuğunu dile getiren Avcı, şöyle devam etti:
“Uygun becerilere sahip olunmaması durumunda bireyler toplumların dışında kalabilir; teknolojik ilerlemeler ekonomik ilerlemeye dönüştürülemeyebilir ve ülkelerin diğer ülke ekonomileriyle rekabet etme gücü zayıflayabilir. Bilgi toplumunun ortaya çıkması aynı zamanda; küresel değer zincirinde ülkelerimizin konumunu şekillendirmede benzeri görülmemiş fırsatlar yakaladığımız anlamına da gelmektedir. Bunun merkezinde iyi yönetilmesi gereken etkin beceri politikaları olacaktır. Etkin beceri politikalarının bireylere, kurumlara ve sistemlere yardım etme çabalarının merkezinde olması gerekecek ve belki de bu politikalarda öngörülemeyen bazı aksaklıklar olabilecektir. Beceriler hızlı, ekonomik ve sosyal değişimlere karşı toplumlara, kurumlara ve sistemlere daha fazla tepki verebilirlik sağlayabilir.
Ancak gençlere sadece daha fazla eğitim sağlamak cevap değildir. Çünkü yüksek öğretimden dahi mezun olanların, istihdam imkanı bulamadıklarını gözlemleyebiliyoruz. Bunun yanında işverenler ise ihtiyaç duydukları becerilere sahip bireyler bulamadıklarından şikayetçi olmaktadır. Bu konuda önümüzdeki en önemli güçlük; uygun becerilerin geliştirilmesi ve bu becerilerin daha iyi mesleklere, dolayısıyla daha iyi yaşamlara dönüştürülmesidir.”

Haberin Devamı

Hükümetlerin umudu

Milli Eğitim Bakanı Avcı, bunu yapabilmek için, hükümetlerin beceri talebinin gelişimini ve kendilerini 21. yüzyılda talep edilen becerilerle donatan vatandaşların sayısının artmasını umut ettiğini söyledi. OECD’nin eğitim üzerine bu alandaki çalışmalarının, bu senaryonun önemli bir parçası haline geldiğini dile getiren Avcı, “Bu toplantı bize ayrıca OECD’nin yenilikçi yaklaşımlarından olan Yetişkin Becerileri Anketi’nden ilk sonuçların yansıtılmasına fırsat tanımış, uygun becerilerin geliştirilmesi ve arz talep arasında etkin bağların sağlanması adına geliştirilecek politika ve uygulamaların oluşturulmasına katkı sağlamıştır. Buna ek olarak son on beş yılda eğitim politikalarının geliştirilmesinde ciddi etkileri olan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) gelecekteki gelişimine yönelik önerileri de paylaşma imkanı bulabildik” dedi.

Haberin Devamı

“Yetişkin beceri gelişiminin daha şeffaf hale getirmenin yollarını bulmak zorundayız”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı ülkelerin halklarının becerilerini artırmada nesiller boyu kaydettikleri etkileyici ilerlemenin nelerin başarılabileceğini gösterdiğini aktardı. Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Geçmişi değiştirmemiz mümkün değildir ancak; okul sistemlerimizin geçmişini yansıtan Yetişkin Becerileri Anketi sonuçlarından da anlaşıldığı üzere, yüksek kalitede hayat boyu öğrenme olanakları geliştirecek ve yetişkinlerin gelecek için kendi yeteneklerini sürdürmesine yardım edecek politikaların tasarlanması mümkündür. Yetişkin Becerileri Anketi’nden anlaşıldığı üzere, düşük beceri kazandırılmış bireylerin kendi inisiyatifleriyle eğitim ve öğretime katılım olasılıkları ve işveren sponsorluğunda eğitim alma eğilimleri düşük düzeyde seyretmektedir. Bu nedenle daha etkili ikinci şans seçenekleri sunmak ve onları düşük beceri ve düşük gelir tuzağından kurtarmamız gerekmektedir. İşyerinde öğrenmenin, genç bireylerin gerçek dünya deneyimi yoluyla modern cihazlar üzerinde ‘fiziksel’ beceriler geliştirmelerine ve takım çalışması, iletişim ve müzakere gibi ‘sosyal’ beceriler edinmelerine katkı sağladığını gördük. Doğru yöntemlerle iş yerleri, genç bireylerin sahip oldukları becerilerini geliştirmede ve işverenlerin talep ettiği gerçek iş dünyası koşullarına daha hızlı adapte olmalarında uygun ortamlar sağlamaktadır.”

Haberin Devamı

Avcı, ülkelerin birçoğunun, genç bireylere iş deneyimi sağlanması yoluyla, okulu terk etme riski altında olan veya okul sistemi dışına çoktan çıkmış bireylere, eğitim sistemine yeniden dönmeleri için ikinci bir fırsat sağlayacak yöntemler üzerine çalışmalar yaptığını anlattı. Bkan Avcı, “Bunu çok iyi başaran ülkelerin toplantıda paylaştıkları başarılı yaklaşım örnekleriyle bu kapsamda başarılı olabileceğimiz hususunda daha da cesaretlendik” dedi.
Yetişkin beceri gelişiminin faydalarını daha şeffaf hale getirmenin yollarını bulmanın zorunluluğuna dikkati çeken Avcı, şöyle konuştu:
“Becerilerini geliştirmenin faydalarını daha çok yetişkin için görünür duruma getirirsek bu kişiler için eğitim ve öğretimde daha fazla yatırım yapılması gerekecektir. Yetişkin eğitiminin maaşlar, istihdam ve üretkenlik dahil ekonomik yararları ile kendine güven ve artan sosyal etkileşimi içeren sosyal faydaları hakkında daha iyi bilgi edinebiliriz. Bireylerin öğrenim gereksinimlerini belirlemelerine ve uygun programları seçmelerine yardım edecek araçlar sunulmalıdır.”

Haberin Devamı

“Göçmen iş gücünü çekebilecek politikalar geliştirilemedi”

Sınır ötesi beceriler politikasının da ayrı bir öneme haiz olduğunu kaydeden Avcı, ülkelerin bazılarında beceriler kaynağında eksiklikler bulunduğunu ancak buna rağmen giderek artan göçmen iş gücünü çekebilecek politikaların geliştirilemediğini söyledi.
Bunun yanında göçmen çocuklarının okulda yaşıtlarına göre daha az başarılı olduklarının tespit edildiğini belirten Nabi Avcı, “Bu çocukların da sahip oldukları becerilerini geliştirmeleri ve kullanabilmeleri için bulundukları toplumla ve iş piyasasıyla tam entegre olmalarını sağlamak zorundayız” dedi.
Avcı, toplantının büyük fayda sağladığını da ifade ederek, “Gerçekten bizim için sanıyorum, bütün ülkeler ve katılımcılar için çok vaatkar, geleceğe yönelik pek çok gelişmenin müjdecisi olacak nitelikte bir toplantı gerçekleştirdik” dedi.

“Toplantı fayda sağladı”

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ise ev sahiplikleri ve misafirperverlikleriyle dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya teşekkür etti.
Gurria, “Gerçekten bu organizasyonu büyük bir yetkinlik ve beceriyle gerçekleştirdiler. Sayın Bakan, gördüğünüz gibi çok büyük başarıyla bizleri ağırladı. Hepimizi cezbetti sunum ve başkanlık yetenekleriyle” dedi.
Angel Gurria, toplantıda pek çok konunun masaya yatırıldığını ve faydalı geçtiğini söyledi. Eğitim politikalarında başarılı olan ülkelerin sistemlerinin ortak yönlerinin çokluğuna işaret eden Gurria, toplantının bu açıdan da büyük fayda sağladığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!