Bakan Avcı’dan farklı dillerdeki seçmeli ders açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı’dan farklı dillerdeki seçmeli ders açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2015 14:46

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, farklı dillerdeki seçmeli derslerle ilgili, “Vatan hainliğiyle suçlanmaya varıncaya kadar, pek çok demagojiyi, spekülasyonu göze alarak yapılmış reformlar bunlar. Bunların bir gecede alınmış kararlar olmadığını, bunların Meclis’te söke söke alınmış haklar olduğunu sizler de yakından müşahede ediyorsunuz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Avcı, Eskişehir’de sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Çerkezcenin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasını “olumlu bir adım” diye niteledi. Bunun zor bir süreç sonunda gerçekleştiğini vurgulayan Avcı, “Vatan hainliğiyle suçlanmaya varıncaya kadar, pek çok demagojiyi, spekülasyonu göze alarak yapılmış reformlar bunlar. Bunların bir gecede alınmış kararlar olmadığını, bunların Meclis’te söke söke alınmış haklar olduğunu sizler de yakından müşahede ediyorsunuz. Bu süreçte bize farklı talepler geldi. Büyük bir grup seçmeli dersin Kiril alfabesiyle okutulması, bir başka dernek grubu da Latin alfabesiyle okutulması istedi” ifadesini kullandı.
Avcı, bu tür konularda kararları Talim Terbiye Kurulu’nun verdiğini, taleplerin değerlendirildikten sonra bir sonuca varıldığını belirten Avcı, “Sonunda dedik ki ikisine de imkan verelim ama özellikle tarihi birikimi takip edebilmeleri için Latin alfabesini tercih etmiş olanlar da Kiril alfabesini öğrensinler. Kiril alfabesiyle Çerkez eğitimi alacak çocuklar zaten Türkiye’de kendi okullarımızda Latin alfabesini bildikleri için onlara Latin alfabesini öğretmeye gerek yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kürtçe eğitimle ilgili çalışmalar

Seçmeli ders konusunda farklı dil gruplarında benzer sorunlarla karşılaştıklarını aktaran Avcı, bu dil gruplarından birinin de Kürtçe olduğunu belirtti. Avcı, Kürtçe’nin Türkiye’de Kurmanci ve Zazaki olmak üzere iki lehçesi olduğunu hatırlattı. Kurmancilerin Zazakilerin ayrı bir dil ve etnik grup olduğunu kabul etmediklerini, Zazakilerin ise ayrı bir millet olduklarını ve farklı bir dil yapılarının bulunduğunu savunduklarını söyleyen Avcı, şöyle devam etti:
“Seçmeli ders olarak hazırladığımız ders kitabının bir tarafı Kurmanci, diğer tarafı da Zazaki fakat bu iki etnik kökenden vatandaşlar kitabın nasıl yayımlanacağı konusunda anlaşamadı. Bunları barıştırıncaya, uzlaştırıncaya, bir ortak noktada buluşturuncaya kadar epey bir ter dökmemiz gerekiyor. Sonunda, “İsteyen o kitapla okusun, isteyen bu kitapla okusun” diye bir orta yol bulmaya çalıştık. Halbuki biz bir imparatorluk bakiyesiyiz; her inanıştan, her etnik gruptan, her coğrafyadan insanlarımız var ve bunları biz 600 sene boyunca ahenk içinde bir arada kardeşlikle yaşatmışız. Herkes de birbiriyle dinine, mezhebine, kültürüne bakmazsızın uyum içinde, bir arada yaşamış. Şimdi bu tecrübeyi milletçe tekrar hatırlıyoruz ve bunu eğitim sistemimize de olabildiğince yansıtmaya çalışıyoruz.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!