Güncelleme Tarihi:
Bağlanma, çocukların dünyaya geldiği ilk andan itibaren anne-baba ile kurduğu ilişkiyle başlıyor. Uzmanlar, ebeveyn ile kurulan bağlanma ilişkisinin, bireyin hayatı boyunca karşılaştığı diğer ilişkileri de yönlendirdiğini belirtiyor. Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü de 28 Şubat’ta İstanbul’da “Bağlanma Araştırma Metotları ve Grup Bağlanma Temelli Müdahale” başlıklı bir seminer düzenleyerek, bağlanma konusunu tüm yönleriyle ele aldı.
Bağlanma ve travma alanlarında önemli çalışmaları olan ABD New York’taki The New School’dan Prof. Dr. Miriam Steele ve Prof. Dr. Howard Steele’in konuk konuşmacı olduğu seminerin ilk bölümünde, bağlanmayı araştırma/tespit etme yöntemleri, ikinci bölümünde ise bağlanma teorisinin travma terapi sürecine uygulanışı konuşuldu. Seminere, Özyeğin Üniversitesi’nin Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinin yanı sıra İstanbul'un çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve yüksek lisans öğrencileri katıldı.
Etkinliğin ilk bölümünde Prof. Dr. Howard Steele, bağlanma teorisi araştırma yöntemleri üzerine odaklandı. "Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin hangi bağlanma kategorisi özelliklerini gösterdiğini nasıl tespit ederiz?" sorusuna verilen bilimsel cevapları sıraladı, en etkili araştırma yöntemlerini ve Amerika Birleşik Devletleri’nde son zamanlarda çalışılan yeni teknikleri dinleyiciler ile paylaştı.
GRUP BAĞLANMA TEMELLİ MÜDAHALE PROGRAMI
İkinci bölümde ise Prof. Dr. Miriam Steele ve Prof. Dr. Howard Steele tarafından geliştirilen “GABI–(Group Attachment Based Intervention-Grup Bağlanma Temelli Müdahale" programı tartışıldı. Prof. Dr. Miriam Steele, GABI’nin yaşam koşulları olumsuz olan, travma geçirmiş ya da halen geçirmekte olan 0-3 yaş arası çocuklar ve aileleri için geliştirilen bir program olduğunu ve ABD’de devlet fonları tarafından da desteklendiğini belirtti. Programın, New York’ta geliştirildiği hastanenin dışında birçok hastanede de kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Miriam Steele, elde edilen sonuçları paylaştı.
BAĞLANMA TÜRÜ BİR LENS GÖREVİ GÖRÜYOR
Bu bilimsel etkinliği düzenleyen Yrd. Doç. Dr. Özlem Bekar ve Doç. Dr. Asiye Kumru bağlanmanın “kişilerin anne babalarına karşı geliştirdikleri ve yaşam sürecinde dış dünya ile kurulan ilk sosyal ve duygusal bağ” olarak tanımlandığını belirterek, bağlanma ilişkisinin ebeveyn davranışlarından etkilendiğini söylediler. Yrd. Doç. Dr. Bekar “Ebeveyn ile kurulan bağlanma ilişkisi, kişinin hayatı boyunca karşılaştığı diğer ilişkileri nasıl algıladığını ve nasıl yönettiğini etkiliyor. Bağlanma türü tıpkı kişinin dünyayı görürken baktığı bir lens görevi görüyor. Aynı zamanda bağlanma, kişilerde ortaya çıkan savunma mekanizmaları, güçlüklerle baş etme becerisi ve psikopatolojiye de etki ediyor” diye konuştu.