Güncelleme Tarihi:
Okulun öğretim görevlisi ve proje yürütücüsü Seda Akyaz Alaçam, seyyar ve güneş enerjili aydınlatma sisteminin, alternatif enerji kaynağı güneşle aydınlatma sağlayan LED'li sistemler olduğunu söyledi.
Normal aydınlatma lambalarında olan sistemin, seyyar ve güneş enerjili aydınlatma sisteminde de aynı şekilde olduğunu belirten Alaçam, "Seyyar ve güneş enerjili aydınlatma sisteminin içerisinde de elektrik devreleri vardır. Bunun dışında animasyon dediğimiz kısımlar vardır. Animasyon sistemi, ışıkların belli aralıklarda yanıp sönmesini sağlar. Bu sistem pahalı bir sistem değildir. Seyyar ve güneş enerjili aydınlatma sisteminde pahalı olan tek şey güneş enerji panelidir" dedi.
Öğrencilerin projeyi kendi imkanlarıyla yaptığını ifade eden Alaçam, "Projenin maliyeti 400 liradan 2 bin liraya kadar çıkıyor. Öğrencilerimiz kendi imkanları dahilinde aydınlatma işlemi için seyyar ve güneş enerjili aydınlatma lambaları oluşturdu. Seyyar ve sabit olmak üzere oluşturulan lambaların ikisi de güneş enerjisinden alınan ısı ile çalıştırılıyor" diye konuştu.
"Enerji sarfiyatı yapılmıyor"
Alaçam, projeyi hayata geçirmelerinin yaklaşık iki aylık bir süreyi kapsadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle öğrencilerimiz projenin tasarımını yaptı ve güneş enerjisi panelinin alınmasını sağladı. Bu işlemin ardından da lamba ile LED'lerin bağlantılarını elektrik kablolarıyla sağladılar ve bir akü ile bağladılar. Sistemin çalışma şekli ise panel güneş enerjisini dik şekilde aldığı zaman, güneş enerji ışığından alınan ısı enerjisini, elektrik enerjisine çevirerek kablolar aracılığıyla aküye doldurur. Akü güneşin altında normalde 4 ile 7 saat içerisinde şarj edildiğinde dolar."
Mandal yakma sistemi ya da açma kapama sistemi kullanıldığı zaman lambaların bir hafta süre ile yanabildiğine de dikkati çeken Alaçam, "Seyyar ve güneş enerjili aydınlatma sistemi sayesinde hiçbir enerji sarfiyatı yapılmıyor. Amacımız elektrik enerjisi gibi herhangi bir tükenebilir enerji kaynağı kullanmadan güneş ışığından alınan ısı enerjisini elektrik enerjisine çevirerek lambaların yanmasını sağlamaktır" dedi.
Alaçam, Türkiye'deki bazı belediyelerin bu yönde çalışmalarının olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizde bazı belediyeler sabit güneş enerjili aydınlatma sistemini kullanıyor. Biz de bu sistemin ülkemizde giderek yaygınlaşmasını istiyoruz. Bu kapsamda da sabit güneş enerjili aydınlatma sisteminin yanında daha rahat kullanılması açısından seyyar güneş enerjili aydınlatma sistemi projesini de geliştirdik" diye konuştu.
Öğrencilerin birlik ve beraberlik içerisinde yaptıkları projelerin önemli olduğuna da işaret eden Alaçam, makine ve metal bölümü olarak 2014 yılı içerisinde 17 projeyi hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.