Güncelleme Tarihi:
Bir ay önceki İsviçre’deki okulları inceleme gezisi sırasında, okulların hemen hemen tamamı ağız birliği etmişçesine liselerdeki uyuşturucu ve sigara ile mücadele konusunda kararlılıklarını sergilerken, “saygı, takım ruhu, kendini sınama ve zorlama, hizmet etme, hırslarını doğru yönlendirme” gibi kavramları öğrencilerine benimsetmeye uğraşıyor. Üstelik bazı okullarda bu kavramlar akademik öğretimin önüne geçmiş durumda. Bilgiyi öğrencilerin her yerde alabileceği düşüncesinde olan okul yöneticileri, eğitimin geleceğinin de değerler eğitimde olduğu konusunda buluşuyorlar.
İşte Avrupa’da okullarda yaygınlaştırılmaya çalışılan 5 değer:
1) Saygı: Önce kendine saygı duy, ailene ve çevrene hatta çevrendeki her nesneye saygı duy. Kendine saygı duyarsan sigara, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar kazanmazsın.
2) Sorumluluk: Davranışlarınızın sorumluluğunu alın. Sorumluluk alarak öğrenme gerçekleşir, böylece liderlik yetenekleri gelişir.
3) Takım ruhu: Çeşitliliğe saygı duy, yardımlaşma ve paylaşım değerlidir.
4) Hizmet: Genç insanlar, kendi çıkarları için olmayan şeyleri yapmalıdır. Kişisel çıkar beklemeden iyilik yapmalı.
5) Hırslarını doğru yönlendir: Çocukların üzerinde çok baskı var, çok çalışıp, hata yapıp tekrar deneyecek, deneyimler yaşayarak doğruyu bulacak. Olabileceklerinin en iyisi olacak.
Türkiye’de ise hâlâ eğitimde müfredat ve sınavlar gündem maddesi olmaya devam ediyor. Oysa nesil gibi öğrenme yöntemleri de değişiyor ve kolaylaşıyor. Okulların aslında biraz daha değerler eğitimine yoğunlaşması gerekmiyor mu?
İSTANBUL’DA MÜFETTİŞLERE İSTİSMAR EĞİTİMİ
İSTANBUL Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, çocuklarla temas kuran tüm personele istismar eğitimi vereceklerini açıkladı. Hatta geçtiğimiz günlerde hukukçu, akademisyen ve insan hakları uzmanları, psikolog ve pedagogların olduğu bir çalıştayda İstanbul’daki 160 müfettiş bu konuda eğitim aldı. “Müfettişlerimizin rolü çok kritik” diyen Levent Yazıcı, öğretmen ve hatta aileleri de çocuk ihmali ve suiistimali konusunda bilinçlendirmeye kararlı olduğu mesajını verdi. Yazıcı, üniversitelerden uzmanların tüm ilçelerde velilerle buluşacağını belirterek, bu konuda şunları söyledi:
“Veli akademileri ile anne-babalarımızı çocuk ihmali ve suiistimali hakkında bilgilendirmeyi de amaçlıyoruz. Bu konu, veli akademilerinde işleniyordu. Ancak artık ayrı bir başlık olarak kapsamını daha da genişleteceğiz. Üniversitelerden uzmanlar, 39 ilçede eşzamanlı olarak velilerimizle buluşacak. Benzer bir eğitim, öğretmenlerimiz için de olacak. Bu konuda vites büyütüyoruz ve ivme kazanacağız. Okullarda sadece rehber öğretmenler ve eğitimciler değil, çocuk ile temas kuran tüm personelin eğitim almasını planlıyoruz. Umarım üst düzey sonuçlar alacağız. Çocuklarımızdan sadece okul değil, herkes sorumlu. Hep birlikte bu konuda sorumluluk alınmalı, çocuklarımızı korumalıyız.”
İstanbul Maarif Müfettişleri Koordinasyon Birimi Koordinatörü Hastürk Yıldız ise ailelere şu mesajı veriyor:
“Meslekte 44’üncü yılım. Bu konuda bilimsel çalışmalar ve yeni gelişmeleri takip ediyoruz. İstanbul bir metropol, bu nedenle öğrenci sayısı çok fazla. 160 müfettiş olarak okullarımızı takip ediyoruz. Maarif müfettişleri olarak çocuk istismarı olaylarında çok hassas davranıyoruz. Böyle olaylar olduğunda araştırmak için giden arkadaşlarımızın bunu titizlikle, hem öğrenci hem de öğretmenlere zarar vermeden yapması gerekiyor.”