Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Parlamentosu (AP), 1990 yılından bu yana her yıl farklı ülkelerden öğrencilere kapısını açıyor. Euroscola kapsamında düzenlenen Avrupa Gençlik Parlamentosu’na, 27 AB üyesi ülke ve aday ülkeler ile eski üye devletlerden 16-18 yaş arası öğrenciler davet ediliyor. Seçilen öğrenciler gündem maddeleri üzerinde tartışıyor ve çözüm önerileri sunuyor. Böylelikle öğrenciler dünya meselelerini Avrupa Birliği’nin kalbinde tartışma fırsatı buluyor.
Avrupa Gençlik Parlamentosu’na, Türkiye’den ilk kez 2019 yılında Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri kabul edildi. Kabataş bu yıl da gençlik parlamentosunda Türkiye’yi temsil edecek okul oldu. Organizasyona 2021 yılında çevrimiçi olarak katılan Kabataş Erkek Lisesi’nden 24 öğrenci ve 2 öğretmen, 7 Aralık’ta Strazburg’daki Avrupa Parlamentosu’nda bir gün geçirecek.
“İnsan Hakları Savunması” teması altında sorunların çözümü konusunda önerilerde bulunacak.
TEMSİL GÜCÜ ÖNEMLİ
Kabataş Erkek Lisesi Müdür Yardımcısı Gülay Akgül, “2019 yılındaki başarılı temsil gücümüz sayesinde bu sene de kabul aldık. Euroscola’ya katılan öğrencilerimizi, öğretmenlerimizle dil ve temsil yetenekleri ile olgunluklarını göz önüne alarak seçtik. Bu yıl 24 öğrenciyle ülkemizi temsile hazırlanıyoruz. Öğrencilerimiz orada üst düzey yetkililerle tanışma fırsatı da bulacaklar” diye konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Avrupa Gençlik Parlamentosu’nda kürsüye çıkacak 12’nci sınıf öğrencilerinden bazıları şunları söyledi:
Ahmet Hatipoğlu: “Konuşmamı Ukrayna’daki savaş mağdurları için yapmayı planlıyorum. Savaş mağduru Ukraynalıların yanı sıra Türk ve Tatar azınlıkları da düşünerek bir destek planı sunmak istiyorum.”
İpek İnci Öge: “Okulumuz Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne yakın bir konumda. Konuşmamda bunun önemine vurgu yaparak, sorunların çözümü konusunda da köprü vazifesi görebileceğimizi anlatmaya hazırlanıyorum.”
Arda Duygu: “Dayanışma ve insan hakları üzerine sorular sorup çözüm önerileri sunacağım.”