Güncelleme Tarihi:
Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) bu yıl dördüncü kez İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenleniyor. Türkiye ile dünya yükseköğretimi arasında yeni iş birliklerinin kurulmasını hedefleyen zirveye, Türkiye ve dünyadan çok sayıda konuşmacı, bilim insanı, eğitim uzmanı ve akademisyen katılıyor. Zirvede, 1 Mart’a kadar yükseköğretimde yeni trendler, uluslararasılaşma, yapay zeka ve akıllı diplomalar gibi birçok başlıkta paneller düzenlenecek, açılan stantlarda yeni gelişmeler paylaşılacak. Zirvenin açılışına TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da katıldı.
‘BİLGİYİ KISKANMAMALIYIZ’
Açılış konuşmasını yapan Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, zirvede yeni proje ve iş birliklerinin yapılacağını belirterek, “Bugün dördüncü zirvenin heyecanını yaşıyoruz. Yükseköğretimdeki yeni gelişmeleri ele alacağız. Dünyadan birçok kurum ve kuruluş burada. 63 ülkeden 2 bin 500 katılımcıya çok teşekkür ederim. Zirve sayesinde birçok yeni proje ve iş birlikleri yapılacak. Teknoloji değişiyor ve bunu yükseköğretime yansıtmalıyız. Geleceği şekillendiren üniversiteler, dünya çapında iş birliği yapmalı. Bilgiyi kıskanmamalıyız. Elimizde olanları paylaşmalıyız” diye konuştu.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI ARTIRIYOR
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı da Türkiye’de hükümet destekleriyle uluslararasılaşmanın arttığını belirtti. Aycı şunları söyledi:
“Türkiye’de son yıllarda uluslararası öğrenci sayısı artıyor. Hükümetimiz bu konuda uluslararası öğrencilere destek veriyor ve kolaylıklar sağlıyor. Daha fazla uluslararası öğrenci ülkemize geliyor. İstanbul’da sadece kaliteli üniversiteler yok. Aynı zamanda burası dünyanının her yerine ulaşabileceğiniz bir şehir.”
ZİRVEYLE YENİ İŞ BİRLİKLERİ KURULACAK
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necip Camuşçu ise Türkiye’de üniversitelerle ilgili verileri paylaştı. Camuşçu, “Üniversitelerdeki nitelikli insan gücü uygulama alanlarına yansıtılmalı. 200’ün üzerinde üniversitemizle önemli projelerimiz devam ediyor. Türkiye’de misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması projesini yürütüyoruz. Bölge ve araştırma üniversitelerimiz kategorize edildi. YÖK olarak üniversitelerin bölge ile bütünleşmesini istiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışmalıyız. Yabancı öğrenci sayısındaki artış gurur verici. Uluslararasılaşma sadece yabancı öğrenci sayısının artması değil. İşin işbirlikleri boyutu da var. Bu zirveyle yeni işbirlikleri de kurulacak” dedi.