Güncelleme Tarihi:
AutoCAD alan hesaplamasında bir alanın hesaplanması 2 ayrı uzunluğun genişlik ve uzunluk bilgileri olarak verilen formül yardımı ile hesaplanmaktadır.
AutoCAD Alan Hesaplama Nasıl Yapılır?
AutoCAD programında alan hesaplama yapılırken öncelikle ölçümleme yapılacak olan alanın belirlenmesi gerekmektedir. Bu alan içerisinde çizim yardımı ile program içerisinde Dimension komutu yardımını kullanmak suretiyle hesaplanacak olan alanın mouse yardımı ile imleci hesaplama yapılacak olan alanda çizme eylemi ile belirlemek yeterli olacaktır. Program doğru alan ölçüsünü akıllı ölçü sistemi ile belirleyecek ve girilen alan ölçüsü hedefe yaklaştığında uyarı verecek ve hesaplama sonucunu çizim olarak verecektir.
Alan hesaplama ve ölçülendirme yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta dik yazı tipinin kullanılması olmalıdır. Ölçümleme uçtan uca paralel ve birbirini kesmeyecek şekilde olmalıdır. Ölçüm yapılacak alanın geometrik şekline göre alan hesaplaması farklı olacaktır. Bu bağlamda mutlaka doğru alan ölçümleme komutunun verilmesi önem arz etmektedir.
AutoCAD'de Alan Hesaplama Yöntemleri
AutoCAD programı üzerinden alan hesaplama yöntemlerinin detaylarına bakılacak olursa konusu olan alan üzerinde program komutu olan polyline ile işaretlenmeli ve CTRL+1 tuşu kullanılmalıdır. Sonraki adımda açılan ekran içerisinde olması gereken değerler ekranda görünecektir. Bu değerler ile birlikte uzunluk ve genişlik bilgileri de otomatik olarak hesaplanacaktır.
Zaman tasarrufu olarak bilinen bir diğer alan hesaplama yöntemi ise mimarlar için en çok kullanılan yöntem olarak bilinmektedir. Özellikle uğraşısı yüksek ve zaman alan projeler için kullanılmaktadır. Bu yöntem tüm noktalar polyline olarak işaretlenir ve hesaplama komutu çalıştırılır böylece program istenilen alan hesabını kısa süre içerisinde sonuçlandırarak doğru alan hesaplamasını kısa süre içerisinde verecektir.
AutoCAD programı üzerinde menü içerisinde ihtiyaç olan tüm komutlar yer almaktadır. Burada doğru alan hesaplaması yapabilmek için doğru noktaları işaretlemek gerekmektedir. Sistem, kullanıcının işaretlediği noktaları esas alarak alanı hesaplar ve yeşil alan olarak kullanıcıya sonucu vermektedir.
AutoCAD programını seri olarak kullanabilmek ve kolaylıklarından yararlanabilmek adına komutların ve kısa yol tuşlarının bilinmesi yeterli olacaktır. AutoCAD programında F8 tuşu görev tanımına bakıldığında F8 tuşuna bastıktan sonra çizginin yatay veya düşey olarak çizilmesini sağlamaktadır. Bu durumda açılı olarak çizim yapma şansı vermemektedir.
Aslında AutoCAD programında önemli olan geometrik şeklinde doğru seçilmesinden geçmektedir. Bu anlamda area komutu olarak bilinen ölçümleme aracı komutunu seçmek geçmektedir.
Area komutu, kapalı alanların ölçümlemelerinin yapılması amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda çevre uzunluklarını da area komutu ile hesaplanmaktadır. Eğer hesaplanacak alan düzgün bir geometrik şekil değilse bu durumda çizgiler polyline olarak dönüştürülür. sonrasında yine alan sonucuna ulaşmak için area komutu kullanılır.
AutoCAD programında araçlar menüsünde sorgulama sonrasında alan menüsüne ulaşarak hesaplama gerçekleştirilir. Bir nokta seçilir bu nokta üzerinden istenilen geometrik şekil alanına polyline çizilerek alan hesaplaması sistem tarafından sonuçlandırılır. Daire, dikdörtgen ve elips geometrik şekillerinin alan hesaplamalarında object komutu kullanılmalıdır. Object obje olarak tanımlanmaktadır. Yine menü üzerinden area komutu seçilir, obje şekli seçilir ve şeklin üzerine mouse ile tıklanması yeterli olacaktır.
Alanın gösterilebilmesi için birimin seçilmesi gerekmektedir. Sisteme herhangi bir birim girilmemesi durumunda genel olarak cm cinsinden birim olarak gösterecektir.